Eszter, Eliza
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

A Vodafone lesz az állam mobilszolgáltatója

2014.01.08. 14:01

2014-ben és 2015-ben a Vodafone lesz az összes állami intézmény mobilszolgáltatója – közölte a mobilszolgáltató cég.

A Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF) „Mobil távközlési szolgáltatás beszerzés biztosítása – 2013” közbeszerzési eljárásán a Vodafone nyert, így két évig ők biztosíthatják a mobilszolgáltatást több száz állami intézménynek. A keretszerződés értéke nettó 4,5 milliárd forint; a Telenor, aki a korábbi tendert nyerte, 1,5 milliárdból gazdálkodhatott.

Diego Massidda, a Vodafone Magyarország igazgatója elmondta: büszkék, hogy az idei évet egy ilyen jelentős szerződéssel indíthatják. A Vodafone szolgáltatásait az elmúlt időszakban egyre többet használták az állami intézményi szektorban; az elektronikus adatszolgáltatásra alkalmas, már beüzemelt pénztárgépek 90 százalékában Vodafone SIM-kártya van.

A tűzoltóktól a csúcsminisztériumokig

A szerződés több tízezer előfizetésre terjed ki, illetve több száz intézményre. Ebbe beletartoznak a minisztériumok, a kormányhivatalok, a rend- és közvédelmi szervek (például a rendőrség vagy a katasztrófavédelem), az olyan hivatalok, mint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vagy a Gazdasági Versenyhivatal. Vodafone-os lesz az Országos Mentőszolgálat és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ is.

Iparági források az Indexnek elmondták, hogy a megállapodás elsősorban a Telekomnak fájhat, mert ott akár 150 ezer SIM-kártyát érinthet, míg a Telenornál csak nagyjából 20 ezret. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy keretszerződésről van szó, a Vodafone-ra való átállás nem feltétlenül lesz mindenhol automatikus, sokkal inkább egy választható opció.

Az érintettek listáját a Vodafone a hivatalos sajtóanyagban is közzétette.

Minisztériumok

  • Gyakorlatilag az összes minisztériumnak a Vodafone nyújtja majd a mobilszolgáltatást.

Kormányhivatalok

  • A változás érinti a fővárosi és megyei kormányhivatalokat, valamint a rend- és közvédelmi szerveket is – például az Országos Rendőr-főkapitányságot (valamint az összes megyei és a fővárosi rendőrkapitányságot) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot.

Hatóságok és intézmények

  • A Vodafone-átállás által érintett hatóságok és intézmények: Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Gazdasági Versenyhivatal, Központi Statisztikai Hivatal, Magyar Tudományos Akadémia, Magyar Művészeti Akadémia, Magyar Bányászati és Földtani Hivatal, Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, Nemzetbiztonsági Szakszolgálat.
  • A váltás a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatósági szervekre is vonatkozik, például a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetre, a nemzeti parkok igazgatóságaira, illetve az Országos Meteorológiai Szolgálatra is.

Egészségügyi szervezetek, tűzoltóság

  • Az átállás olyan egészségügyi intézményeket is érinthet, mint az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, illetve más népegészségügyi intézmények. Vodafone-ra vált az Országos Mentőszolgálat és több mint 200 mentőállomás, a 105 állami fenntartású tűzoltóság, illetve a közoktatási intézményeket működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) is.

Az intézmények január 2-ától kezdhették meg a szerződéskötést a szolgáltatóval.

Megkerestük a két rivális mobilszolgáltatót is. Sem a Telenor, sem a Magyar Telekom nem kívánta kommentálni a hírt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!