Lézerfegyver lesz az izraeli utasszállítókon

2014.03.04. 09:12

Izrael készen áll arra, hogy lézeres rakétavédelemmel szerelje fel légi járműveit, jelentette be az ország légi erejének tábornoka, Eitan Eshel, aki az izraeli védelmi minisztérium kutatási-fejlesztési hivatalának elnöke is egyben. A SkyShield (Égi pajzs) fantázianevű rendszert az Elbit Systems fejlesztette, az eszköz most jutott túl a tesztfázison, ahol általános felhasználásra alkalmasnak találták.

A rendszer elsősorban a földről indított, akár egy ember által is kezelhető, vállról indítható rakétáktól véd. A lézert és hőkamerát is tartalmazó, a repülők hasára felszerelhető eszköz, aminek polgári, vagyis hagyományos utasszállítókra is telepíthető változata a C-MUSIC nevet kapta, infravörös szenzoraival észleli a gép felé tartó rakétákat. Hogy eltérítse, a C-MUSIC egy lézersugárral üti ki a rakéta navigációs és célkövető rendszerét, így az a repülőtől biztonságos távolban robban fel.

Lézeres védelem az utasszállító gépeknek

A rendszer egyenes következménye annak a 2002-es kenyai esetnek, amikor helyi fegyveresek több rakétát is kilőttek egy Mombasából felszálló gépre. A rakéták célt tévesztettek, így 250 utasnak nem esett baja, de az akkori miniszterelnök, Ariel Saron elrendelte a védelem megtervezését. A projekt elméletileg gyorsított ütemben ment volna végbe, azonban a beszállítók torzsalkodása hét évig hátráltatta a haladást. A megbízást végül elnyerő Elbitnek három év kellett a termék leszállításához.

A C-MUSIC elsősorban az El Al gépeire kerül fel, de az Elbit szerint már számos más ország és légitársaság is érdeklődött náluk.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM