Borzasztó nap köszöntött az informatikára

2014.04.08. 09:06
A Microsoft operációs rendszere, a Windows XP - ami valószínűleg sokaknak "Az" operációs rendszer - a mai nappal végleg elavul, április 8-tól nem érkeznek hozzá javítócsomagok. Egyesek aggódnak, hogy az így védtelenné váló gépek a kiberbűnözők kedvelt célpontjai lesznek. A Microsoft viszont inkább amiatt aggódhat, hogy a felhasználói ne a Google-t vagy az Apple-t válasszák.

A Microsoft 2001-ben adta ki a Windows XP-t, ami oltári nagy siker lett. Azóta temérdek javítás, biztonsági frissítés és frissített verzió érkezett hozzá; egy jól fejlett XP-vel szinte ma is mindent meg lehet csinálni, amire egy átlagfelhasználónak szüksége van.

A termék egyszerűen túl jól sikerült, a Microsoft a Vistával, a Windows 7-tel, illetve a Windows 8-cal próbálta az embereket váltásra ösztönözni, az XP viszont volt annyira megbízható, hogy a felhasználók ne akarjanak váltani; már csak azért sem, mert gyakorlatilag bármilyen ócska laptopon és számítógépen elfut.

Több millióan szopóágon

A Microsoft már többször leszögezte, hogy nem adnak további terméktámogatást a Windows XP-hez. Ennek ellenére az asztali számítógépek 20-30 százalékán még mindig az XP fut. Christopher Pogue, a Trustwave igazgatója szerint az XP-t a mai napig használják rendőrségeken, bankokban és jogi irodákban éppúgy, mint éttermekben vagy iskolákban.

Pogue szerint ezek a cégek egyformán veszélyben vannak. Ha leáll a szoftvertámogatás, és a Microsoft nem javítja az operációs rendszer biztonsági réseit, a hekkerek simán átjáróházat és fertőzési gócot csinálnak minden számítógépből, amin XP fut – hacsak nem gondoskodnak maguk a megfelelő védelemről. Ezt a munkát a Microsoft már nem végzi el helyettünk.

Az sem tartja elképzelhetetlen, hogy a hekkerek már régóta tudnak új biztonsági résekről az XP-ben, csak egyelőre várnak - és ráérnek kedden támadni, amikor lejár a hivatalos támogatás.

Szó szerint számítógépek millióiról beszélünk, amikhez ezentúl nem érkeznek rendszeres biztonsági frissítések. Ez nyilván pánikhoz fog vezetni, mert új sebezhetőségek tűnnek majd föl.

– jegyezte meg a szakértő.

De ki használ még XP-t?

13 év sok idő; a mostanában a boltokba kerülő számítógépekre már régóta nem XP-t telepítenek, így az újabb gépek vásárlóit már nem érinti a probléma. 

Ugyanakkor vannak kisebb cégek, ahol már megszokták az XP-t, és nem látják indokoltnak a váltást, amíg az teszi a dolgát. Na, ők például bajban vannak. Ahogy az ATM-ek is. Egy csomó bankautomata alapszoftvere még mindig a Windows XP. Nem beszélve az iskolákról, ahol szintén nem sürgetik a váltást.

Az esetek többségében arról van szó, hogy a Windows XP még mindig elég jó ahhoz, hogy az emberek értelmetlennek tartsák, hogy pénzt adjanak a lecserélésére. [...] Ez kockázatos hozzáállás, figyelembe véve, hogy mekkora bajt okozhat.

– jegyezte meg Michael Silver, a Gartner elemzője.

Nem könnyű az átállás

A váltáshoz biztosítani kellene, hogy a munkához kapcsolódó szoftverek a frissítés után is elérhetők legyenek, viszont az XP-ről nem egyszerű átállni a legújabb Windows-verziókra. És még akkor sem lesz biztos, hogy az operációs rendszer futni fog a régi gépeken is, ami további beruházásokat igényel. Érthető, hogy sok cég és szervezet halogatja a váltást.

Ebben részben az is szerepet játszik, hogy ez a váltás már nem egyértelműen a Windows legújabb verzióját jelenti. A Microsoft nyilván a Windows 8-at preferálja, de könnyen lehet, hogy a felhasználók inkább az Apple vagy a Google alternatívái felé fordulnak.

A Microsoftnak az a legnagyobb kockázat, hogy az emberek másra fognak váltani. Nem lett volna szabad hagyniuk, hogy ez idáig fajuljon.

– jegyezte meg Rob Enderle, az Enderle Group elemzője.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport