Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Szeretne láthatatlanná válni az interneten?

2014.10.15. 14:24

Fizetne félmillió dollárt egy routerért?

Hogy nem tudja mi az? Dehogynem: az a hálózati kábeles kis vacak, többnyire fekete, és villogó ledek vannak rajta; az osztja szét az internetet a lakásban lévő gépeknek.

Az Anonabox nevű eszköz is egy router, apró – hatszor négy centis –, fehér, és a szétosztott internetet más nem láthatja, csak a felhasználó. A fejlesztőknek nem volt pénzük a tömeggyártásra, így a Kickstarteren kértek segítséget.

Kaptak. Három nap alatt félmillió dollárt.

Mit tud ez a kis kütyü, hogy ennyire lelkesedik érte az internet népe? Az Anonabox a Tor hálózaton keresztül továbbítja a böngészési adatokat, hálózati kábelen vagy wifin. A Tort betonbiztos, anonim böngészéshez tervezték, tehát senki nem láthatja az adatforgalmunkat; sem azt, hogy utoljára milyen honlapon jártunk; sem azt, hogy mi az IP-címünk; és azt sem, hogy ki jelentkezett be a számítógépre.

14597b63f56a0d2908cfc1275cef6fe1 large
Fotó: anonabox.com

Az Anonabox fejlesztői azt remélték, sikerül összekalapozniuk 7500 dollárt a gyártás beindításához, ezt pár órával a kampány kezdete után elérték. Két nap alatt már 300 ezer dollárnál járt a számláló, mostanra a félmilliót is elérték. És még 27 nap van hátra.

Amikor először elkezdtünk dolgozni rajta, fogalmam se volt, hogy valakit is érdekelne. Először azt hittük, csak a fejlesztők, az újságírók és a könyvtárosok fognak lelkesedni érte. Erre kiderült, hogy az átlagfelhasználókat is érdekli. Szerintem ez nem annyira a magánszféra védelméről, inkább az információ- és szólásszabadságról van szó. Az eszköz biztosítja, hogy az emberek információhoz juthassanak, ha cenzúrázni akarják őket.

– mondta a Guardiannek a projekt vezető fejlesztője, August Germar.

Az Anonabox nyílt forráskódú szoftvert használ, így bárki fejleszthet a rendszerre. Germar szerint a befolyó extra pénzből még több ilyen eszközt gyárthat, és magát a gyártás folyamatát is felgyorsíthatja, hogy a router minél több fejlesztőhöz juthasson el.

rout
Fotó: anonabox.com

A tervek szerint a végleges modellt 45 dollárért fogják árulni - ez jóval kedvezőbb, mint a hasonló Tor routerek ára. Germar megjegyezte, hogy az Anonabox nem jó befektetés azoknak, akik nagyobb fájlok letöltésére – például torrentezésre – használnák, mivel az átirányítás jelentősen lelassítja az adatátvitel sebességét.