Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Kína simán hazavághatná az USA-t

2014.11.23. 10:31

A Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szerint Kínán kívül legfeljebb egy-két ország lehet, akik egy kibertámadással hazavághatnák az Egyesült Államok elektromos hálózatát.

Michael Rogers, a Kibervédelmi Parancsnokság vezetője egy csütörtöki panelbeszélgetésen azt mondta, találtak olyan, Kínából és más országokból érkező kártékony kódot amerikai számítógépes rendszereken, amik minden amerikai életére hatással lehetnek.

Lehetővé teszik, hogy leállítsák az infrastruktúránk szegmentált, jól kialakított egységeit, amik aláássák annak a lehetőségét, hogy ezeket a szolgáltatásokat biztosítsuk az állampolgároknak.

– mondta Rogers, így utalva a sebezhetőségi kockázatra.

A kiberbiztonsággal foglalkozó Mandiant korábbi jelentése szerint több, a kínai kormánnyal is együttműködő hekkercsoport tudna behatolni az amerikai közműcégek számítógépes rendszerébe. Ezek a rendszerek biztosítják az energia-, víz- és üzemanyag-ellátást országszerte.

Láthattuk, hogy próbálnak információt szerezni a rendszerkonfigurációról és a rendszerek kialakításáról; a mérnöki megoldásoktól az irányítórendszerek felépítésén át a sebezhetőségekig és támadási lehetőségekig mindent vizsgáltak. Több nemzetállam is hasonlóra törekszik.

– mondta Rogers. Arról nem beszélt, hogy Kínán kívül kit sikerült azonosítaniuk, mivel ezek titkosított információk.