Paszkál
10 °C
15 °C

Juncker kiáll az Apple brutális büntetése mellett

2016.09.05. 15:49

Egy bírósági döntés értelmében az ír államnak tíz évre visszamenőleg 13 milliárd eurónyi elmaradt adót kell beszednie az Apple-től (plusz kamatok). A bizottság véleménye szerint Írország a vállalattal kötött egyedi szerződésében roppant alacsony mértékű adót kért az Apple-től, és ez tiltott állami támogatásnak minősül – írja az IT Café.

Az Európai Bizottság (EB) elnöke, Jean-Claude Juncker a Kínában tartott G20 találkozón nyilatkozott a nagy vihart kavart döntésről is. Juncker kiállt a döntés mellett. Közölte, hogy a kiemelkedő jelentőségű határozatot elfogulatlanul hozták meg.

Az állami támogatásokról szóló előírásaink mindig is világosak voltak. A tagállamok hatóságai nem adhatnak úgy adókedvezményt egyes vállalatoknak, hogy másoknak ugyanezt nem biztosítják. Ezt, a [piaci] egyenlőségi elvet az EB meg fogja védeni.

– mondta Juncker.

A múlt héten az Apple vezetője, Tim Cook mellett a vállalat vezető jogászi is kijelentette, hogy alaptalannak tartják a döntést, elvégre minden évben befizetik az előírt (és nem 0,005 százalékos) adót, így az ír kormánnyal együtt meg fogják támadni a határozatot.