Bemutatkoztak a Google Pixelek, köztük egy laptoppal

Élő
2017-10-04T170549Z 188424082 HP1EDA41BHO3Y RTRMADP 3 GOOGLE-HARD
Tóth Balázs
Hanula Zsolt
2017.10.04. 18:30
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy kis betekintést kaptunk a Google működésébe: a 157. szürkeárnyalat volt az, amit jónak találtak a most bejelentett Home Mini asszisztens burkolatára. Van olyan, hogy emberek színekre OCD-sek?

  • Jegyzi meg a Verge bloggere a szövettel borított Home Minit látva, és a szavaiban mély bölcsességet vélek felfedezni.

    Viszont csak 49 dollár az ára, simán fel is írom magamnak a karácsonyi ajándéklistára. Október 19-től a boltokban, már azokban az országokban, ahol az alap Home is kapható, szóval itthon nem.

  • Most Isabelle Olson jön, a Home fő dizájnere (egyébként előtte a Google Glass vezető tervezője volt).

    Ééés be os dobja az első új terméket: jön a Google Home Mini.

  • A magyar nyelv támogatása talán azért csúszik bazmeg, mert nálunk sokkal színesebb utasításokat kell feldolgozni, mint bárhol a kicseszett világon.

  • A Google Home-mal kezdünk, a színpadon a fejlesztőcsapat vezetője, Rishi Chandra. Azzal indít, hogy a héten indul a japán nyelvű támogatás, ebből mérsékelten tudományosan azt extrapolálom, hogy a magyar úgy 2049 körül kerül sorra.

  • Például Japánba. Berlinben felröhögtek a közönségben, nyilván átérezték a dolog helyi jelentőségét. 

    Arigato!

  • Hogy minden "machine learning" említésre egy felest kell bedobni, most kezdene összemosódni előttem a két monitor képe, és a buli végét valószínűleg már a detoxban tölteném.

  • A Google kiosztotta a többi gyártót, hogy alig különböznek egymástól a készülékek, és biztosan unatkoznak a mobilteszteket író újságírók. Hupsz.

  • Az nem rossz. Kicsit Apple-ízű, ahogy sorolja a milliós eladásokat és csillagászati számokat, de hát ez van. A Google Asszisztens például már 100 millió kérdésre tud válaszolni.

  • Rick Osterloh jön, a Google hardveres nagyfőnöke. Gyorsan végigveszi, mi mindent dobtak piacra az elmúlt egy évben.

  • Elvileg hardvereket kéne látnunk, de a Google-t vezető Sundar Pichai altatót mesél a közönségnek a gépi tanulásról. Persze, tök jó dolog, hogy az automatizált gépi tanulás, amit minden fejlesztőhöz el akarnak juttatni, sokkal hatékonyabb, mintha kézzel drótoznák össze a dolgot, de ezt senki sem fogja lekapni a bolt polcáról.

    #hol_van_a_pixel2 ?

  • A fél világ rá figyel, de képes a Google Naptár hót unalmas részleteiről beszélni. És még az indiai akcentusa is alig érezhető, ami például Raj karakterénél a Big Bang Theoryban állandó és olcsó humorforrás.

  • Vagyis a mesterséges intelligencia a legelső és legfontosabb. (Eddig az volt a jelszó, hogy mobile first, de úgy tűnik, ez már elmúlt.)

  • És természetesen a Las Vegas-i merénylet említésével kezd. Pár hete az iPhone-bejelentés meg a hurrikánnal indított. Durva.

    Aztán rátér arra, hogy gépi tanulás és mesterséges intelligencia, elég éles kanyar.

  • WelcomeHome

    ezen a néven fut a berlini sajtórendezvény wifije, szóval a Google az otthoni asszisztenseket biztosan betolja a német a piacra, jól. Talán hozzánk is.

    A helyszínt mindenesetre úgy rendezték be, mintha egy nappali lenne, bődületesen kényelmes kanapékkal. Természetesen az első sorban ültünk le, középen.

    Aztán áthelyeztük magunkat, miután Betka, a helyi sajtós elárulta, hogy balra lesz a demóterület a készülékekkel, nyilván érdemes a bejárat közelében elhelyezkedni. Titkos informátoraink szerint AR-es, azaz kiterjesztett valósággal kapcsolatos demók is lesznek!

  • Ha a kameráját nézzük, és ez egy mai okostelefon legfontosabb eszköze, a Google Pixel még ma is negyedik helyen áll a telefonos kamerák világranglistáján a DxOMarks szerint.

  • Elemzői véleményekre alapozva azt írják, óriási csalódás a készülék. A Verge viszont azt jósolja, a Google legnagyobb problémája az lesz, hogy nem tud eleget gyártani belőle. Még hogy a magyar közélet szakadt párhuzamos valóságokra.

  • A német fővárost körbejáró vasúti gyűrű közelében, a Griefswald állomásnál elterülő panelrengeteg mellett, egy raktárépületben várnak ránk a friss hardverek.

    Talán jobb is, hogy nem a puccos kaliforniai hipszterbuborékban tartanak sajtóbemutatót, ez közelebb van a legtöbb ember által megtapasztalt valósághoz.

    Íme a környezet, ami akár Kőbányán is lehetne:  

  • Mi egyszerre közvetítünk Berlinből, az európai eseményről, illetve itthonról, a Google San Francisco-i bulijának a streamjét követve. Ebbe belenézhet ön is velünk, most, 40 perccel a kezdés előtt 14 ezren nézik egyébként a semmit a csatornán.

  • Sokatmondó, hogy azzal a kérdéssel indul, hogy "Miért merül le olyan gyorsan a telefonom?". Ha más extraságot nem is tesz bele a Google az új csúcsmodelljébe, csak valami embertelen akkuidőt, már nyert ügye van.

  •  A Google az élvonalban versenyez, hiszen azt akarja megmutatni, hogy milyen szerinte a legjobb élmény Androidon.

    Na de mit akarnak a vevők?

    A Pixel 2 legyen ...

  • A Google évente csak egy nagy hardveres bemutatót tart, és idén ez azért különösen izgalmas, mert a júniusi fejlesztői konferenciáján kiderült, hogy milyen újdonságok jelenhetnek meg. 

    Egészen biztos, miután már tonnányi pletyka kiszivárgott, hogy jönnek a Pixel 2 mobilok, egy normál és egy XL méretű, ahogyan tavaly is. Ezekben ugyanolyan Snapdragon 835 csip lesz, mint a legtöbb idei csúcsmobilban.

    Talán láthatunk új laptopot is, bár mostanában gyanúsan nagy a hallgatás a Chrome OS körül. Van némi esély rá, hogy a jövő eszköze valamilyen Samsung Dexhez hasonló megoldás lesz, és a Google is átáll erre az irányra, hogy a telefont lehessen laptoppá alakítani.

    Érkezhetnek új VR-eszközök. Nemcsak a mobilt headsetté alakító Daydreamről van itt szó, hiszen a Google azt mondta, hogy különálló VR-sisakjai is lesznek.

    A hazai piacon momentán a hangszórós házi asszisztensek a legkevésbé érdekesek, de ha teljesen támogatott országgá válik Magyarország, akkor ezekre is érdemes lesz ránézni.

    Mi kint vagyunk Berlinben, a Google európai rendezvényén, hogy élőben tudósítsunk a bemutatóról, és rögtön ki is próbáljuk a kütyüket.