Pert nyert a bosszúpornó-botrányba keveredett YouTube-híresség

2018.01.18. 10:21

Az amerikai Chrissy Chambers, egy amerikai YouTube-videós kártérítést kapott, amiért brit exbarátja a szakítás után bosszúból megosztotta a róla készült pornóvideókat az interneten. Chambers az eset óta a bosszúpornó-ellenes mozgalom emblematikus arca.

A londoni Legfelsőbb Bíróság nyugtázta, hogy a gyanúsított – akit jogi okokból nem neveztek meg – elismerte a bűnösségét. Beleegyezett, hogy kártérítést fizet Chambersnek, illetve fedezi az eljárás jogi költségeit. Hogy pontosan mennyi pénzről van szó, azt nem árulták el, de Chambers ügyvédje szerint jelentős összegről van szó.

Remélhetőleg ez figyelmeztetés lesz mindenkinek, aki bosszúpornóval akar elégtételt venni: nem teheted meg büntetlenül, és elszámoltatható leszel a tetteidért. Mindenkinek, akit ilyen aljas támadás ér, azt üzenem: visszavághatsz és nyerhetsz. Felépülsz és továbblépsz – és nem is kell egyedül megtenned ezeket a lépéseket.

– mondta Chambers az ítélethirdetés után.

Az énekes-komikus Chambers azzal ünnepelte a kedvező ítéletet, hogy megkérte a barátnője kezét a bíróság lépcsőjén. A YouTube-videós Bria Kam igent mondott.

Angliában és Walesben 2015 óta számít bűncselekménynek a bosszúpornó publikálása, de ez Chambers ügyét nem segítette, mert a törvény visszamenőleges hatállyal nem alkalmazható. 

A kérdéses filmek Chambers az atlantai házában készült 2009. szeptember 3-án. Miután szakítottak, Chambers volt barátja hat videót töltött fel egy ingyenes pornómegosztóra 2011 decembere és 2012 januárja között. Néhány videó mellett feltüntette Chambers valódi nevét és életkorát (akkor tizennyolc éves volt).

A bíróságon Chambers azt mondta: 2013 júniusáig nem volt tudomása a felvételek létezéséről. Csak jóval a feltöltésük után szembesült velük. Mivel azonban nem ő volt a filmek jogtulajdonosa, nem tudta elérni a videómegosztónál, hogy távolítsák el a titokban készített felvételeket, amiket időközben több tucat másik videómegosztóra is feltöltöttek.

A sértett először vádat akart emelni az elkövető ellen, de amikor nem járt sikerrel, közösségi finanszírozással gyűjtötte össze a magánvádas eljáráshoz szükséges összeget, 36 900 dollárt.

Chambers ügyvédje arra hivatkozott, hogy az énekesnő követői ezek után jogosan hihették azt, hogy Chambers szándékosan vett részt pornográfia előállításában, és többen közölték, hogy ezek után nem kíváncsiak rá. Az orvosszakértői vizsgálat megállapította, hogy Chambers az eset után poszttraumás stressztől (PTSD) szenvedett, és azóta is visszatérő rémálmai vannak.

A megállapodás értelmében a vádlott beleegyezett, hogy megsemmisíti a Chambersről készült felvételeket, és átadja a feltöltött filmek jogtulajdonosi címét Chambersnek. Vagyis innentől fogva ő dönti el, hogy fennmaradhatnak-e a filmek az érintett oldalakon.

(BBC News)



  • Hírek
  • Hírek