A Facebook lecsap a bosszúpornóra

2017.04.07. 10:48

A Facebook szerdán új eszközökkel bővítette több alkalmazását, hogy a felhasználók könnyen jelenthessék az úgynevezett bosszúpornót (revenge porn). Ebbe a kategóriába tartozik minden szexuálisan explicit tartalom, amit a szereplők beleegyezése nélkül osztanak meg az interneten, hogy megszégyenítsék őket.

Az új eszközzel a Facebook automatikusan letilthatná a tartalom megosztását, ha az egyszer már megfordult a közösségi oldalon. A gyakorlatban így fest a dolog: valaki megosztja a bosszúpornót; valaki más feljelenti; a Facebook eltávolítja a tartalmat; és ha megint megpróbálnák feltölteni, automatikusan blokkolnák.

A Facebook ellen az Egyesült Államokban és más országokban is több pert indítottak. Az érintettek úgy vélték, a Facebook ennél is többet tehetne az ellen, hogy jogsértő tartalmakat osszanak meg a felületükön. A cég 2015-ben kijelentette, hogy minden bosszúból megosztott tartalom közlése tilos, és aki újra megosztotta a jogsértő tartalmakat, az nem jogszerűen használja a Facebookot.

A szerdai frissítéssel a felhasználók már maguk is bejelölhetik, ha sértő képet látnak. Az indoklások között lesz egy olyan opció is, hogy „ez egy meztelen kép rólam” – elég ezt bekattintani, és máris megy a jelentés a Facebooknak. A képkereső algoritmusok ezután észlelhetik, ha bárki megpróbálja újra feltölteni ezt a fotót, és megakadályozhatja. És mégis: 

a Facebook lesz a világ első cége, akiknek önszántunkból tageljük be a meztelen képeinket.

Persze, ha bosszúpornóba keveredtünk, akkor még mindig jobb, ha egy képkereső algoritmus ismer föl minket, mint az összes ismerősünk. De ahhoz, hogy az algoritmus működhessen, és legyen mit mivel összehasonlítania, szüksége lesz az eredeti képre is. Vagyis a Facebook úgy küzd a bosszúpornóval, hogy eközben gondosan felcímkézett adatbázist vezet róla.

A kép-összehasonlító szoftver a Facebok több alkalmazásában, így az Instagramon és a Messengeren is elérhető lesz, így ott is blokkolni tudják a bosszúpornó-megosztást. A Facebooknál egy speciálisan képzett csoport foglalkozik a bejelentések elbírálásával.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport