Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az IBM bemutatta a világ legkisebb számítógépét

2018.03.20. 13:01

A héten kezdődik az IBM Think 2018 konferencia, ahol az IBM Research azon találmányait és műszaki megoldásait fogják bemutatni, amik a következő öt évben meghatározzák az életünket. Az egyik ilyen fejlesztés – amit a Mashable vett észre – a világ legkisebb számítógépe.

A parányi számítógépről valószínűleg a jövő héten ismerhetünk meg minden apró részletet, de már az eddigi specifikációk is figyelemre méltók.

  • Maga az eszköz nagyjából 1*1 milliméter nagyságú – vagyis akkora, mint egy durvább sószemcse. Kisebb, mint az eddigi rekorder, a 2015-ben bemutatott, 2 milliméter átmérőjű Michigan Micro Mote.
Az eszköz egy kupac sószemen
Az eszköz egy kupac sószemen
Fotó: IBM
  • Az IBM szerint az eszköz gyártása darabonként tíz centbe, azaz körülbelül 25 forintba kerül.
  • A számítógép processzorának több százezer tranzisztora van, a memória SRAM, az energiaellátást pedgi fotovoltaikus (vagyis a fény energiájára épül).
  • Az eszköz ledekkel, illetve egy fényérzékelő segítségével kommunikál a külvilággal.

Az IBM azt állítja, hogy a mikroszámítógép legalább olyan erős, mint egy x86-os csip az 1990-es évekből – vagyis akár az eredeti Doom is futtatható lenne rajta.

(The Verge | Mashable)