Pongrác
12 °C
23 °C

A Tesla felturbózza az autógyártást

GettyImages-940234674
2018.04.03. 16:36

Heti 2000-re növelte a legyártott Model 3-ak számát a Tesla, legalábbis egy email szerint, amit Elon Musk, a cég vezérigazgató írt. Ez szép növekedés, ha a korábbi eredményekből indulunk ki, de még mindig elmarad Musk eredeti várakozásaitól, a heti 2500 autótól.

Eközben az Information úgy értesült, hogy a Model 3 késlekedése miatt frusztrált Musk eltávolította a gyártásvezetőjét, Doug Fieldet, és ő maga vette át a helyét.

A kérdéses emailben Musk ünnepli a heti kétezer darabos sorozatgyártást, de figyelmen kívül hagyja a nagyobb problémát: a lekésett határidőket.

Rettentő nehéz volt átlépni a heti 2000-es darabszámot a Model 3 gyártásával, de végre elértük. Ha minden a tervek szerint alakulna, akár hét nap alatt is meghaladhatnánk ezt a számot!

Ami ennél is fontosabb, hogy a Tesla-gyártás rendszere ehhez stabil alapot kínál - ez azt jelenti, hogy több mint heti 4000-et gyárthatnánk a Model S-ből, X-ből és 3-ból, és ez a szám tovább növekedhet. Ez már a duplája a 2017-es tempónak! Ha ilyen ütemben haladunk, azt hiszem, év végére a négyszeresére gyorsulhat a gyártás.

Musk emailje néhány nappal azután érkezett, hogy egy belsős levelezésben a Tesla önkénteseket keresett, akik hajlandók lennének felpörgetni a Model 3 gyártását, ezzel is a gyűlölködők orrára koppintva. De a Tesla a múlt héten ettől függetlenül is negatív kontextusban szerepelt a hírekben:

  1. Sor került az eddigi legnagyobb jármű-visszahívásukra.
  2. A kaliforniai halálos balesetben érintett Tesla Model X-ben be volt kapcsolva az Autopilot.

A Model 3 gyártásának felpörgetése a legjobbkor jött az autógyártónak, ami hétéves története eddigi mélypontját produkálta a tőzsdén, miután kérdések merültek fel a vállalat hosszú távú finanszírozhatóságával kapcsolatban.

A Tesla jelentése szerint 2017 utolsó negyedévében 2425 Model 3-at gyártottak. A vállalat jelentős fejlődést ért el a gyártást lassító folyamatok felszámolása terén. Bár a heti 2500-as darabszám elérését 2018 elejére halasztották, a terveik szerint év végére a heti ötezret is elérhetik.

(The Verge | The Information | Jalopnik)

(Borítókép: Scott Olson / Getty Images Hungary)