Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Mark Zuckerberg: A magyar választások előtt is töröltünk hamis Facebook-fiókokat

K  AP20180410175
2018.04.10. 21:52 Módosítva: 2018.04.10. 22:09

Magyar idő szerint kedd éjszaka zajlott Mark Zuckerberg meghallgatása: az amerikai szenátus tagjai azért hallgatták ki a Facebook kitalálóját/vezetőjét/atyaúristenét, mert kiderült, hogy illetéktelenek is hozzáférhettek a Facebook-felhasználók adataihoz, és ezekkel az adatokkal avatkoztak be a 2016-os amerikai elnökválasztásokba (a botrányról itt írtunk részletesen).

Mark Zuckerberg elismerte, hogy ő a felelős a szivárgásért, magyar idő szerint kedd este ezért a szenátusi meghallgatáson kérdezték ki őt. Elhangzott a meghallgatáson Magyarország is: Zuckerberg arról beszélt, hogy az elmúlt két évben sokat fejlesztették a mesterséges intelligenciát azért, hogy kiszűrjék a fake accountokat, a hamis fiókokat, hogy azokkal ne lehessen beavatkozni a választásokba. Zuckerberg szerint

a magyar, a mexikói, a brazil és a pakisztáni választás előtt több tízezer fiókot töröltek,

ahogy ez a BBC-n is olvasható.

A Facebook hivatalos sajtóanyagából kiderült, hogy több, mint 32 ezer magyar felhasználó adataihoz férhettek hozzá – azt ön is tudja ellenőrizni, hogy köztük van-e. A meghallgatás amúgy nem indult valami fényesen Zuckerberg számára, az első húsz percben konstansan halálra rémült fejet vágott.

FRISSÍTÉS: Azóta újra előkerült a téma, amikor Zuckerberg arról beszélt, hogy azon dolgoznak egy ideje (és fognak az év következő hónapjaiban is), hogy ne lehessen a Facebookot kihasználni ilyen módon, és ne lehessen a kiszivárgott információkkal vagy hamis profilokkal választásokba beavatkozni. Felsorolta, hogy milyen választások jönnek az évben, amikre figyelnek: itt a fent leírt országokat sorolta fel, köztük Magyarországot is – ezek szerint nem volt abból naprakész, hogy tegnapelőtt már lezajlott a magyar választás.