Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mark Zuckerberg: A magyar választások előtt is töröltünk hamis Facebook-fiókokat

K  AP20180410175
2018.04.10. 21:52 Módosítva: 2018-04-10 22:09:28

Magyar idő szerint kedd éjszaka zajlott Mark Zuckerberg meghallgatása: az amerikai szenátus tagjai azért hallgatták ki a Facebook kitalálóját/vezetőjét/atyaúristenét, mert kiderült, hogy illetéktelenek is hozzáférhettek a Facebook-felhasználók adataihoz, és ezekkel az adatokkal avatkoztak be a 2016-os amerikai elnökválasztásokba (a botrányról itt írtunk részletesen).

Mark Zuckerberg elismerte, hogy ő a felelős a szivárgásért, magyar idő szerint kedd este ezért a szenátusi meghallgatáson kérdezték ki őt. Elhangzott a meghallgatáson Magyarország is: Zuckerberg arról beszélt, hogy az elmúlt két évben sokat fejlesztették a mesterséges intelligenciát azért, hogy kiszűrjék a fake accountokat, a hamis fiókokat, hogy azokkal ne lehessen beavatkozni a választásokba. Zuckerberg szerint

a magyar, a mexikói, a brazil és a pakisztáni választás előtt több tízezer fiókot töröltek,

ahogy ez a BBC-n is olvasható.

A Facebook hivatalos sajtóanyagából kiderült, hogy több, mint 32 ezer magyar felhasználó adataihoz férhettek hozzá – azt ön is tudja ellenőrizni, hogy köztük van-e. A meghallgatás amúgy nem indult valami fényesen Zuckerberg számára, az első húsz percben konstansan halálra rémült fejet vágott.

FRISSÍTÉS: Azóta újra előkerült a téma, amikor Zuckerberg arról beszélt, hogy azon dolgoznak egy ideje (és fognak az év következő hónapjaiban is), hogy ne lehessen a Facebookot kihasználni ilyen módon, és ne lehessen a kiszivárgott információkkal vagy hamis profilokkal választásokba beavatkozni. Felsorolta, hogy milyen választások jönnek az évben, amikre figyelnek: itt a fent leírt országokat sorolta fel, köztük Magyarországot is – ezek szerint nem volt abból naprakész, hogy tegnapelőtt már lezajlott a magyar választás.