Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Elon Musk a világ újabb problémáját oldaná meg egymaga

2018.07.12. 14:24

Elon Musk híres arról, hogy spontán ötletekre épít nagy projekteket – így indult annak idején az alagútfúró cége is –, illetve hogy a világ legkülönbözőbb pontjain ajánlja fel a cégei segítségét mindenféle probléma megoldására. Ezt legutóbb a barlangban rekedt thaiföldi gyerekcsapat kapcsán láthattuk, amikor a mérnökei gyorsan összedobtak egy mentőkapszulát, még ha ebből a segítségből a mentőcsapat végül nem is kért. Most pedig a flinti ivóvízkrízis megoldásába vetette bele magát.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, a michigani Flint városában a városvezetés néhány éve azzal akart spórolni, hogy a Huron-tó helyett a Flint folyóra állították át az ívóvízrendszert, de mivel az rosszabb minőségű volt, korrodálta a régi ólom vízvezetékeket, és a fél város ólommérgezést kapott. A város és az állam vezetése addig mutogatott egymásra, hogy 2016-ban Obama elnök szükséghelyzetet hirdetett.

Musk a rá jellemző módon szállt be a történetbe: egy felhasználó rákérdezett Twitteren, hogy nem tudna-e segíteni, ő meg mondta, hogy de.

– Hello @elonmusk, azt hallottam, hogy egy csomó embert azt mondja, ESÉLYTELEN, hogy segíts tiszta vizet hozni a michigani Flintbe. Azt mondták, nem lennél rá képes, nem tudom.
– Kérlek tekintsd ezt vállalásnak, hogy finanszírozni fogom a víz helyrehozását Flint minden olyan házában, ahol a szennyezés határérték felett van. Nem viccelek.

Musk felajánlása kapcsán felmerül, hogy egyáltalán szükséges-e, hiszen hosszú évek bénázása után valójában mostanra nagyjából sikerült megoldani a helyzetet: a szennyeződés nagy részét felszámolták a hatóságok, és elvileg jövőre indul a vezetékrendszer cseréje. Egy újságíró rá is kérdezett erre Twitteren Musknál, aki azt válaszolta, hogy a legtöbb háznál már valóban biztonságos a víz, de vannak még kivételek, és a lakosság általában is bizalmatlan már az állami mérések eredményeivel szemben. Mint írta, ezért fognak a problémás házakhoz szűrőberendezést felszerelni, ahol pedig rendben van a víz, ott próbálnak majd segíteni a megingott bizalom visszaállításában.

A valóban sokat jótékonykodó Muskot egyébként rendszeresen éri az a vád, hogy jó érzékkel repül rá rendszeresen az éppen aktuális katasztrófákra, hogy hangzatos felajánlásaival látványos pr-akciót kerekítsen a válsághelyzetek köré – persze ha valóban segít, akkor talán mindegy is, hogy pontosan mi motiválja ebben. Az üzletember adományait és felajánlásait mindenesetre külön cikkben is összegyűjtöttük.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?