A Facebook rámozdul Kínára

2018.07.25. 10:08

A Facebook megszerezte a szükséges engedélyt ahhoz, hogy saját irodát nyisson Kínában. A cég már régóta szeretne terjeszkedni a kínai internetes piacon is, de a Facebookot és az összes leányvállalatát blokkolja a Nagy Tűzfal.

Az új iroda – a hivatalos közlemény szerint – egy innovációs központ lenne, ami kínai fejlesztőket, feltalálókat és startupokat támogatna. Ha megnyílik az iroda, ez lesz a vállalat első hivatalos központja az országban. A New York Times azonban azt írja, hogy az iroda regisztrációját azóta eltávolították a kínai kormányzati honlapról, ami komplikációkra utalhat.

Kína a világ legnagyobb közösségimédia-piaca, de sem a Facebook, sem a Twitter, sem a YouTube nem érhető el az országban. A kínai felhasználók ehelyett olyan belföldi szolgáltatásokat használnak, mint a Weibo, a Renren vagy a YouKu. A kínai kormány nem csinál titkot belőle, hogy megfigyelik ezeket a csatornákat - ugyanakkor sok esetben ezek a szolgáltatások jóval sokrétűbb lehetőségeket kínálnak, mint a nyugati megfelelőik.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója már több kísérletet is tett a kínai döntéshozók meggyőzésére. Még mandarinul is elkezdett tanulni, illetve 2016 márciusában futott egy kört a Tiananmen téren. Az új innovációs központ megalapítása lehetőséget adna Zuckerbergnek, hogy megvesse a lábát Kínában, noha ez nem jelentené a Facebook automatikus engedélyezését az országban.

(New York Times | BBC News)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM