Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Facebook rámozdul Kínára

2018.07.25. 10:08

A Facebook megszerezte a szükséges engedélyt ahhoz, hogy saját irodát nyisson Kínában. A cég már régóta szeretne terjeszkedni a kínai internetes piacon is, de a Facebookot és az összes leányvállalatát blokkolja a Nagy Tűzfal.

Az új iroda – a hivatalos közlemény szerint – egy innovációs központ lenne, ami kínai fejlesztőket, feltalálókat és startupokat támogatna. Ha megnyílik az iroda, ez lesz a vállalat első hivatalos központja az országban. A New York Times azonban azt írja, hogy az iroda regisztrációját azóta eltávolították a kínai kormányzati honlapról, ami komplikációkra utalhat.

Kína a világ legnagyobb közösségimédia-piaca, de sem a Facebook, sem a Twitter, sem a YouTube nem érhető el az országban. A kínai felhasználók ehelyett olyan belföldi szolgáltatásokat használnak, mint a Weibo, a Renren vagy a YouKu. A kínai kormány nem csinál titkot belőle, hogy megfigyelik ezeket a csatornákat - ugyanakkor sok esetben ezek a szolgáltatások jóval sokrétűbb lehetőségeket kínálnak, mint a nyugati megfelelőik.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója már több kísérletet is tett a kínai döntéshozók meggyőzésére. Még mandarinul is elkezdett tanulni, illetve 2016 márciusában futott egy kört a Tiananmen téren. Az új innovációs központ megalapítása lehetőséget adna Zuckerbergnek, hogy megvesse a lábát Kínában, noha ez nem jelentené a Facebook automatikus engedélyezését az országban.

(New York Times | BBC News)