Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Okoskéz nyerte a Microsoft innovációs versenyét

41831452780 d2fcf5a35f k
2018.07.26. 09:18

Egy görög babasírás-fordító, egy hallássérülteket segítő japán alkalmazás és egy kanadai intelligens műkéz mérkőzött meg az idei Imagine Cup döntőjében a legjobb diákstartup címéért. A Microsoft versenyének fináléját a seattle-i Four Seasons hotelben rendezték meg, most tizenhatodik alkalommal. A magyar indulók – egy tankönyveket kiterjesztett valósággal cicomázó program, az Eddie készítői – az Imagine Cup első két napján kiestek. Nagyon erős volt a mezőny, és az előválogató zsűri idén érezhetően előnyben részesítette az egészségügyi vonatkozású témákat.

Mint ahogy előnyben részesítette azokat is, akik értelmes üzleti tervet tudtak bemutatni. A döntősök egyenként háromperces bemutatói után a háromtagú nagyzsűri is főleg az egyes projektek piaci életképességét firtatta, ami persze nem meglepő, ha megnézzük, kik ültek a döntő zsűrijében. Peggy Johnson, a Microsoft üzletfejlesztésért felelős alelnöke, Anil Dash techipari impresszárió és a Glitch nevű startupközösség alapítója, valamint Erica Brescia kockázatitőke-befektető, aki főleg női részvétellel készült startupokat igyekszik felkarolni.

Így nem meglepő, hogy nem az a csapat nyert, amelyik a döntőben a legjobb előadást prezentálta. A győztes ugyanis a Torontói Egyetem és az Ontariói Egyetem két diákja lett, akik smartARM nevű okoskezükkel indultak – csak éppen a kéz működését nem tudták bemutatni a zsűri előtt. Valami technikai malőr miatt a kütyü nem kapott jelet, és kinyújtott okostenyérrel okosmozdulatlanságba dermedt, ahelyett, hogy elegánsan felvette volna az eléje helyezett kulcscsomót. De arról éppen a Microsoft tudna mesélni, hogy egy balsikerű bemutató nem gátja az üzleti sikernek, a smartARM pedig az előző napokon nagyon meggyőző volt, és üzletileg is életképesnek tűnik. A műkéz tárgyakat ismer fel, a tárgyakhoz igazítja az ujjak fogását, gépi tanulással folyamatosan okosítja magát, és ehhez képest nagyon olcsó (a készítők szerint száz dollár alatti az önköltsége). A smartARM készítői a díjjal 85 ezer dollárt kapnak, valamint egy 50 ezer dolláros Azure-csomagot (azaz a Microsoft Azure nevű felhőszolgáltatását ilyen értékben használhatják).

Az ezüstérmet meg az ezzel járó 15 ezer dollárt és egy 40 ezres Azure-csomagot a Thesszaloniki Arisztotelész Egyetem csapata vihette haza az iCry2Talk alkalmazással (csodás startupnév; kezdő kis i, nagybetűk a szó közepén, to helyett 2, van itt minden). A görög diákok fejlesztésének lelke egy folyamatosan növekvő babasírás-adatbázis, amit a felhasználó szülők és a csapattal együttműködő klinikák bővítenek. Az iCry2Talk gépi- és mélytanulással elemzi a sírásmintákat, és erre támaszkodva aránylag nagy biztonsággal meg tudja mondani, hogy egy zokogó csecsemő miért sír. A babák sírással kommunikálnak akkor is, ha éhesek, és akkor is, ha betegek, tele a pelenkájuk, félnek vagy csak unatkoznak. Egy kezdő szülő egyik legnehezebb feladata megkülönböztetni sírást és sírást, és bár a természet rendje, hogy ezt megtanulják, egy ilyen app nagy segítség lehet például hallássérült vagy depresszióval küzdő szülőknek. Léteznek is már ilyenek a piacon (például a ChatterBaby), az iCry2Talk alkotói tesztjeik alapján azt állítják, hogy az ő fejlesztésük jóval pontosabb.

A bronzérem (és egy 30 ezres Azure-csomag) a Tokiói Egyetem két hallgatójához került, ők a Mediated Ear nevű programmal kerültek a dobogóra. A hallássérültek egy részének nem süketség okozza a problémát, hanem az, hogy nem tudják elválasztani a környezetük zajforrásait, például egy hangos étteremben nem tudnak figyelni egy beszélgetésre. A Mediated Ear ezen segít: kiszűri és szétválasztja azokat a hangforrásokat, amiket megtanult (mélytanulással). E tanulás része, hogy az alkalmazásnak legalább egy percig lehetőleg tisztán kell hallania az adott hangforrást, ami új környezetben nehezen megvalósíthatónak tűnik, viszont a megtanult hangforrások mintáit az összes Mediated Ear-felhasználó appja ismerni fogja már. Az alkalmazás előnye, hogy gyors (gyakorlatilag valós időben dolgozik), az egyes zajforrások külön-külön hangosíthatók vagy halkíthatók benne, és hallássérülteknek készült segédeszközökkel is együttműködik.

Hogy az Imagine Cup súlyát megadja, a Microsoft-vezér Satya Nadella is megjelent a döntőn (a smartARM csapatával külön is beszélget majd). Kicsit közhelyes beszédének fő üzenete az volt, hogy a digitális technikák hatására minden változóban van, és ez óriási lehetőség a mostani diákok előtt, de felelősséggel is jár. A satyáskodó hangvételt a nap sztárvendége, a 18 éves amerikai hódeszkabajnok, Chloe Kim oldotta. Egy sportolót nehéz egy ennyire technológiai rendezvényhez közelíteni, de Kim megoldotta: arról beszélt, hogy a kudarcokat nem tragédiaként kell megélni, hanem tanulni és építkezni belőlük – ő is egy komoly sérülésből felépülve merített elszántságot és akaratot ahhoz, hogy bajnok legyen.

Kim tanácsával összhangban a magyar csapat természetesen gratulált a győzteseknek, és hozzátették, hogy jövőre megint jönnek, de akkor már a kupával távoznak. Úgy legyen.