Magdolna
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A világ legveszélyesebb keresőszavai

2009.05.29. 16:50 Módosítva: 2009.05.29. 16:50
Ha valaki a screensavers (képernyővédők) szóra keres, tízből hat találat olyan oldalakra viszi, amelyek rosszindulatú kódot, vírust tartalmazhatnak, esetleg személyes adatokat próbálnak kicsalni a látogatókból.

A screensavers (képernyővédők) a világ legveszélyesebb keresőszava: ha beírja valaki a Google-be vagy a Yahooba, 59,1%-os eséllyel téved olyan oldalra, ahol bűnözők próbálják meg valahogyan átverni, derül ki a McAfee most nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A biztonsági cég az AOL-en, a Yahoo-n, a Google-ön végzett keresések és a Hitwise adatai alapján vizsgálta meg, hogy az egyes keresőszavakra visszaadott találatok milyen százalékban mutatnak olyan oldalakra, amelyek vírusokat vagy kémszoftvert tartalmazó letölthető fájlokat kínálnak, a böngészők biztonsági réseit kihasználva rosszindulatú kódot futtatnak a számítógépen, vagy magukat legitim webszájtnak álcázva próbálnak adatokat kicsalni a látogatókból.

Forrás: McAfee
Forrás: McAfee

Az USA-ban legnépszerűbb 12 keresőszó és -kifejezés közül a free games (ingyenes játékok) a második legveszélyesebb (24,7%) a harmadik a work from home (dolgozz otthonról, 15%), a negyedik egy popsztár, Rihanna (12,6%) az ötödik a Webkinz, a titkos kóddal ellátott játékállatok (11,4%).

Ahány ország, annyi veszély

A fenti lista csak a legnépszerűbb keresőszavak veszélyességét jelzi. A McAfee ugyanakkor összeállította az országonkénti toplistákat is: ezen az USA-ban 50%-kal a word unscrambler (anagrammadekóder) vezet, amely értelmes szavakat készít értelmetlen betűsorokból, és Scrabble-özéshez elengedhetetlen. Ugyanilyen veszélyes a lyrics (dalszövegek) és a myspace (közösségi szájt), amelyek holtversenyben állnak az élen, és általánosságban igaz, hogy a lyrics és a free bármilyen összetételben kockázatos, nem beszélve az olyan klasszikusokról, mint a solitaire, a wallpapers vagy a game cheats. A kategóriánkénti bontásban veszélyességüket tekintve a dalszövegek vezetnek 26,3%-kal, az ingyenesség a második (21,3%) és a harmadik helyen csaknem holtversenyben állnak a kütyük és játékok, az olimpia és a videók (mindegyik kb. 12,5%).

Forrás: McAfee
Forrás: McAfee

A további, országonkénti statisztikákból kiderül, Franciaországban a póker vezet 40%-kal, Németországban a Schüler VZ közösségi szájt (30%), Olaszországban az istruzione (oktatás, 33,9%), Spanyolországban az anatomia de grey (A Grace klinika), Hollandiában a lyrics (50%), Nagy-Britanniában a bebo közösségi szájt.

A veszélyeztetett országok listáját Csehország vezeti, ahol a netezők 14,2%-os eséllyel kapnak a keresésre veszélyes szájtot találatként; második Finnország (13,1%), harmadik Chile (13%). Magyarország nem szerepelt a felmérésben.

A lista látványos ugyan, de mint azt Dancho Danchev biztonságtechnikai szakértő megjegyzi, nem biztos, hogy a vizsgálat, amelynek alapján készült, minden módszertani kritériumnak megfelel. Ezek a toplisták ugyanis statikusak, egy adott állapotot jelölnek, miközben a rossz szándékú keresőoptimalizálással (blackhat SEO) foglalkozó bűnözők folyamatosan, szinte valós időben változtatnak módszereiken. Egyre gyakrabban előfordul, hogy napi hírekre, friss történésekre reagálnak, mint az a Mikkey nevű Twitter-féreg elterjedése idején történt, és ugyanez az ukrán csoport nagyszabású kampányt indított a sertésinfluenzával kapcsolatos keresések eltérítésére is.