A magyaroknak nem jár a Microsoft vírusirtója?

2009.06.19. 16:30 Módosítva: 2009.06.19. 16:36
A Microsoft a jelenlegi tervek szerint nem fogja magyarul kiadni a Security Essentialst, és az is lehet, hogy hivatalosan nem is fogja támogatni hazánkban.

Június 23-án, jövő kedden teszi hozzáférhetővé a Microsoft ingyenes vírusirtójának publikus bétaverzióját – jelentette be csütörtökön a szoftvercég. A korábban csak fejlesztési kódnevén (Morro) ismert program neve Microsoft Security Essentials lesz. A kipróbálható változat azonban a vállalat szándékai szerint nem lesz elérhető világszerte: csak angol, portugál és egyszerűsített kínai nyelven jelenik meg, és elképzelhető, hogy hivatalosan kizárólag az Egyesült Államokban, Brazíliában és Kínában élő felhasználók tölthetik majd le. Magyar kiadása nemcsak a bétának nincs, hanem úgy tűnik, hogy a véglegesnek sem lesz – írja az IT café.

Nem hivatalos forrásból (torrentről és több weboldalról) már most is beszerezhető a Security Essentials korai tesztverziója, biztos, hogy a béta is gyorsan megjelenik majd az alternatív terjesztési csatornákon. Könnyen lehet, hogy például a magyar Windows-felhasználók csak innen juthatnak majd hozzá, ha a Microsoft úgy dönt, hogy hivatalosan csak az említett három lországban élő ügyfelei számára ajánlja fel a letöltési lehetőséget. Amint az IT café kérdésére Budai Péter, a Microsoft Magyarország TechNet-programmenedzsere elmondta: a nyilvános tesztprogrammal kapcsolatban a sajtóban publikáltnál bővebb technikai részletekkel egyelőre nem tudnak szolgálni, de az még jelenleg kérdéses, hogy az angol béta-változat elérhető lesz-e bármilyen módon az Egyesült Államokon kívül is.

A béta esetében az esetleges területi korlátozás nem jelent problémát, hiszen a nem hivatalos forrásból letöltött angol változat is működik bármilyen más (többek között magyar) nyelvű operációs rendszeren is, az ősszel kiadni tervezett végleges esetében azonban már igen. A honosított változat hiánya ugyanis leszűkíti a vírusirtó potenciális felhasználóinak körét, és az sem segít, ha az angol verziót bizonyos országokban csak saját felelősségre, terméktámogatás nélkül lehet használni. Márpedig a Microsoft Security Essentials jelenlegi térképén Magyarország nem szerepel (ahogy egyébként sok más, nálunk jóval népesebb ország, például Lengyelország vagy Oroszország sem). „Magyar nyelvű verzió nem lesz a véglegesből sem, de az még kérdéses, hogy az angol verzió és a mögötte álló támogatás elérhető lesz-e itthon, és ha igen, milyen módon” – ismerte el Budai, aki bízik abban, hogy Redmond még meggondolja magát. „A végleges változat a jelenlegi tervek szerint 10 nyelven lesz elérhető 19 országban, amit folyamatosan szeretnénk tovább bővíteni” – tette hozzá.

Az ingyenes vírusirtó Windows XP, Windows Vista és Windows 7 operációs rendszereken fut. A Forefront-motorra épülő program kizárólag vírus- és malware-védelmet biztosít majd, cserébe viszont jóval kevesebb erőforrással beéri, mint a komplett internetbiztonsági csomagok. Vírusdefiníciós adatbázisát naponta háromszor automatikusan frissíti, de egy folyamatosan karbantartott online adatbázis (Dynamic Signature Service) is a rendelkezésére áll, ha egy gyanús fájlt a kliensgépen lévő minták alapján nem tud azonosítani. A Microsoft szerint a termék nem közvetlen versenytársa sem a fizetős, sem az ingyenes megoldásoknak. „A célközönségünket azok a felhasználók jelentik, akik még nem védik a számítógépüket” – mondta a CNET News.com-nak Alan Packer, a cég kártevőellenes csoportjának vezetője. Azonban ezzel a szép célkitűzéssel a jelenlegi, csupán részben globális terjesztési tervek aligha vannak összhangban.  • Hírek
  • Bankszámla