Ágnes
-1 °C
2 °C

Kockázatos alternatív böngészők?

2004.10.22. 17:33
Az informatikai biztonsági kérdésekre szakosodott Secunia a legújabb alternatív böngészők Tabbed Browsing (körülbelül: lapozó böngészés) funkciójának veszélyeire figyelmeztet. A cég szerint minden alternatív böngészőt érinthet a kémkedést lehetővé tevő biztonsági rés.
A Tabbed Browsing funkció alapvető problémájára figyelmeztetnek a Secunia szakértői. A probléma lényege, hogy rejtett oldalak is szkripteket futtathatnak.

Így bármely weboldal olyan kérdezőablakot indíthat, amit a felhasználó nyugodt lélekkel hihet az éppen böngészett megbízható oldal természetes funkciójának. Ha beírja az adatait, a bizalmas adatai rossz kezekbe kerülhetnek.

Ki lehet próbálni

A Secunia két bemutató oldalt készített a biztonsági probléma veszélyeinek kipróbálására. Így például megmutatják, hogy a felhasználó betérhet a bankja weboldalára, miközben a háttérből egy teljesen más oldal a jelszó iránt érdeklődik, írta a TechNewsWorld híroldal.

A Tabbed Browsing során több weboldal kvázi mellérendelt lapokon jelenik meg a böngésző ablakában. A megoldás féltucat megnyitott oldal felett érezhetően javítja az áttekinthetőséget.

Az IE ezt megúszta

A lapozó böngészést gyakorlatilag minden alternatív böngésző használja, így érintett többek közt a Mozilla (Firefox), Netscape, Opera és a Safari.

A "tiszta" Internet Explorer (IE) a megfelelő technológia hiánya miatt nem érintett, viszont az IE-t átszabó megoldások, így az Avant Browser szintén átverhető. Ezen kívül a Mac OS alapú Internet Explorer esetében a Tabbed Browsing nélkül is jelentkezik a hiba.