József, Bánk
-6 °C
0 °C

A pénzünket akarják a hackerek

2004.10.11. 23:21
A Symantec vírusirtó szakértői szerint az első félévében ezerkétszáz szoftveres biztonsági hiba vált ismertté, és hackerek átlagosan hat nap alatt készítették el a sebezhető pontokat kihasználó kódokat. A támadók már nem annyira híresek, mint inkább gazdagok szeretnének lenni.
A Symantec a napokban közzétett jelentésében azt írja, hogy a biztonsági hibák bejelentése, és azok rosszindulatú kihasználása között átlagosan 5,8 nap telik el, ezért sok esetben nincs idő a rendszer hibáinak kijavítására. Az informatikai biztonsággal foglalkozó cég szerint a Witty féreg jó példa erre a rövid időtartamra, hiszen a sebezhetőség nyilvánosságra kerülése után két nappal fedezték fel.

Január elseje és június harmincadika között 1237 új biztonsági hiba vált ismertté, és ezeknek a hetven százaléka könnyen kihasználható, kilencvenhat százalékuk pedig a közepesen vagy nagyon veszélyes kategóriába tartozik, írta a Symantec. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a szervezeteknek majdnem hét új sérülékenységgel kell számolniuk naponta, hanem azt is, hogy majdnem mindegyik sebezhetőség részben vagy teljes mértékben veszélyezteti a megcélzott rendszert. A Symantec ebben az időben több mint 4496 új windowos vírust és férget regisztrált, négy és félszer többet, mint 2003 azonos időszakában.

Szervezett bűnözők

A vírusirtó cég nagy növekedést tapasztalt a távolból vezérelt botok, azaz szoftveres robotok hálózatainál, amelyeket a hibás rendszerek felkutatására használnak. Idén az első félévben a megfigyelt bothálózatok száma kevesebb mint kétezerről több mint harmincezerre nőtt. A bothálózatok kivételes problémát jelentenek, mivel távolról frissíthetők, és ez megakadályozhatja, hogy áldozatok időben kijavíthassák rendszereiket.

A vizsgált időszakban jelentősen nőtt az elektronikus kereskedelem ellen indított támadások száma, amiből arra következtetnek a Symantec szakértői, hogy a vírusírók jelentős részét már nem a híressé válás, hanem a meggazdagodás lehetősége motiválja, amit többek között hitelkártyaszámaink megszerzésével és személyes adataink értékesítésével érhetnek el.