Gerzson
-3 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

A kínai hekkerek a spájzban vannak

2008.03.11. 14:00
Néhány huszonéves kínai hekker azt állítja, hogy sikeresen feltörték a világ legjobban őrzött számítógépes rendszereit, beleértve többek között a Pentagon szervereit is. Ők azt mondják, hogy a kínai kormány fizeti a munkájukat, de a politikusok ezt tagadják.

Nincs tökéletesen biztonságos weboldal, vannak ugyan nagyon védett szájtok, de mindegyiknek van egy gyenge pontja, mondta a Hsziao Csen álnevet használó hekker a CNN riporterének, aki Sanghaj közelében találkozott a rendszerfeltöréssel foglalkozó csoport három tagjával. Nyugati szakértők szerint a csoport a kínai civil kiberhadsereghez tartozik, ők indítanak támadást a külföldi kormányzati és vállalati weboldalak ellen.

Weboldaluk fontos szerepet tölt be a kínai hekkerközösség életében, a tízezer regisztrált tag innen tölthet le segédprogramokat, illetve leírásokat és cikkeket a rendszertörésről.

Vagy igaz

Hsziao Csen nem árult el a CNN-nek pontos információkat arról, hogy milyen szervereket törtek fel, ugyanakkor azt állította, hogy korábban bejutottak a Pentagon rendszerébe és információkat töltöttek le onnan. A Pentagon elismerte, hogy Kína területéről tavaly többször is támadást indítottak amerikai, német, brit és francia számítógépes hálózatok ellen, de ez még nem bizonyítja, hogy valóban a CNN által felkeresett hekkerek voltak a támadók. Az amerikai védelmi minisztérium ugyanakkor a héten azt is közölte, hogy tavaly nyáron két hónap alatt ezerötszáz Pentagon-alkalmazott levelezésébe sikerült bejutniuk az ismeretlen hekkereknek, és hatalmas mennyiségű adatot loptak el.

Szakértők szerint a támadás módja pont olyan volt, mintha valaki kiberháborút indított volna. A CNN szerint Peking tagadja a vádakat, és arra kéri Amerikát, hogy mutassa be a bizonyítékait. Hsziao Csen azt állítja, hogy a Pentagon megtámadása után pénzt kaptak a kínai kormánytól, de nincs bizonyíték rá, hogy valóban így volt, a kínai külügyminisztérium pedig azt hangoztatja, hogy kormányuk nem vesz részt ilyesmiben.

Néhányan ezért úgy vélik, hogy ezek a hekkerek amolyan hasznos idióták, akik a kormánytól teljesen függetlenül támadásokat indítanak külföldi célpontok ellen, és legfeljebb utólag, a sikeres támadások elkövetése után kapnak némi pénzt Pekingtől.