Judit
3 °C
7 °C

A kínai hekkerek a spájzban vannak

2008.03.11. 14:00
Néhány huszonéves kínai hekker azt állítja, hogy sikeresen feltörték a világ legjobban őrzött számítógépes rendszereit, beleértve többek között a Pentagon szervereit is. Ők azt mondják, hogy a kínai kormány fizeti a munkájukat, de a politikusok ezt tagadják.

Nincs tökéletesen biztonságos weboldal, vannak ugyan nagyon védett szájtok, de mindegyiknek van egy gyenge pontja, mondta a Hsziao Csen álnevet használó hekker a CNN riporterének, aki Sanghaj közelében találkozott a rendszerfeltöréssel foglalkozó csoport három tagjával. Nyugati szakértők szerint a csoport a kínai civil kiberhadsereghez tartozik, ők indítanak támadást a külföldi kormányzati és vállalati weboldalak ellen.

Weboldaluk fontos szerepet tölt be a kínai hekkerközösség életében, a tízezer regisztrált tag innen tölthet le segédprogramokat, illetve leírásokat és cikkeket a rendszertörésről.

Vagy igaz

Hsziao Csen nem árult el a CNN-nek pontos információkat arról, hogy milyen szervereket törtek fel, ugyanakkor azt állította, hogy korábban bejutottak a Pentagon rendszerébe és információkat töltöttek le onnan. A Pentagon elismerte, hogy Kína területéről tavaly többször is támadást indítottak amerikai, német, brit és francia számítógépes hálózatok ellen, de ez még nem bizonyítja, hogy valóban a CNN által felkeresett hekkerek voltak a támadók. Az amerikai védelmi minisztérium ugyanakkor a héten azt is közölte, hogy tavaly nyáron két hónap alatt ezerötszáz Pentagon-alkalmazott levelezésébe sikerült bejutniuk az ismeretlen hekkereknek, és hatalmas mennyiségű adatot loptak el.

Szakértők szerint a támadás módja pont olyan volt, mintha valaki kiberháborút indított volna. A CNN szerint Peking tagadja a vádakat, és arra kéri Amerikát, hogy mutassa be a bizonyítékait. Hsziao Csen azt állítja, hogy a Pentagon megtámadása után pénzt kaptak a kínai kormánytól, de nincs bizonyíték rá, hogy valóban így volt, a kínai külügyminisztérium pedig azt hangoztatja, hogy kormányuk nem vesz részt ilyesmiben.

Néhányan ezért úgy vélik, hogy ezek a hekkerek amolyan hasznos idióták, akik a kormánytól teljesen függetlenül támadásokat indítanak külföldi célpontok ellen, és legfeljebb utólag, a sikeres támadások elkövetése után kapnak némi pénzt Pekingtől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?