Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

DVD Jon ismét lecsapott

2005.09.02. 14:33
DVD Jon az iTunes és a dvd-filmek másolásvédelmének kiiktatása után most a Microsoftra csapott le: szerinte nem szép dolog az embereket arra kényszeríteni, hogy a Media Playert használják.

Norvégia egyik legismertebb „terméke”, DVD Jon feltörte a Microsoft Windows Media Player titkosítását, hogy az eddig csak ezzel a lejátszóval megnézhető, hálózaton keresztül érkező tartalmakat alternatív szoftverekkel is megtekinthessük.

Fordítva

Jon Lech Johansen megfordította az eredeti algoritmust, amelyet arra használnak, hogy elrejtsék a Media Player NSC fájljait. Az NSC fájlok a forrás adatait tartalmazzák, ennek dekódolása után tudunk egyes szerverről tartalmakat letölteni a Media Playerrel. A titkosítás célja elvileg az lenne, hogy a fájl forrásának IP-címe és a médiaformátum rejtve maradjon, de emiatt a Microsoft lejátszója szükséges számos esetben a médiafájlok megtekintéséhez.

Johansen szerint nincs jó ok arra, hogy az NSC fájlokat titkosítsák, hiszen miután egyszer megnyitjuk a fájlt a Media Playerrel, az IP-cím és a port már könnyen kideríthető (például a netstat program segítségével). A hacker reméli, hogy ténykedése nyomán a Media Playerhez készült tartalmak eztán szélesebb körben is elérhetőek lesznek, más lejátszókon. Johansen a The Registernek elmondta, hogy a Windows Media Player nem éppen a legjobb lejátszó, a felhasználókat nem szép dolog ennek használatára kényszeríteni.

Magának

A DVD Jonként ismert hacker akkor vált ismertté, amikor 1999-ben kifejlesztette a dvd-filmek másolásvédelmét kikerülő DeCSS-szoftvert, amely az internetre is felkerült. Johansen a bíróság előtt azt mondta: ő személy szerint csak az általa használt Linux operációs rendszerrel akart dvd-filmeket lejátszani.

DVD Jonnak a norvég hackerek körében élvezett kultikus státusa rekordmagasságba szökött a múlt év végén, amikor a norvég fiatalembernek sikerült feltörnie az Apple amerikai komputergyártó új, "itunes" nevű zenei börzéjének másolásvédelmi rendszerét.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft