Jolán
2 °C
4 °C

Egyvalaki felel a vírusfertőzések hetven százalékáért

2004.07.29. 11:46
A Sophos antivíruscég első féléves felmérése szerint a májusban elfogott alsó-szászországi 18 éves hobbiprogramozó tehető felelőssé az idei vírusfertőzések túlnyomó többségéért. Sven Jaschan a jelek szerint a szülei számítógépjavító vállalkozásának forgalmát szerette volna növelni.
A 18 éves Sven Jaschan, a Netsky és a Sasser vírusok írója felel a 2004-es vírusfertőzések hetven százalékáért, derül ki a Sophos antivíruscég első féléves jelentéséből, írta a ZDNet.

Az alsó-szászországi fiatalemberen a szülei házában ütöttek rajta májusban, és őrizetbe vétele után elismerte, hogy ő készítette a két vírust. A Rothenburg városához tartozó Waffensen községben élő fiatalember, aki magát "lelkes hobbiprogramozóként" jellemezte, a jelek szerint a szülei számítógépjavító vállalkozásának forgalmát szerette volna növelni.

A magyar hatodik

Graham Cluley, a Sophos vezető tanácsadója szerint megdöbbentő, hogy egyetlen ember ennyi fertőzésért lehet felelős. Richard Starnes, az ISSA UK biztonságtechnikai cég vezetője szintén meglepődött: "És ezt beveszi majd az önéletrajzába?" - kérdezte. Cluley elmondta: még mindig van arra esély, hogy másoknak is köze lehet a Netsky vírushoz, de eddig még senki mást nem vettek őrizetbe.

A Sophos felmérése szerint legjobban a Sasser vírus terjedt el, ez az összes fertőzés 26,1 százalékáért volt felelős. A második, harmadik és negyedik helyet a Netsky.P, Netsky.B és a Netsky.D foglalta el. A top tízben csak az ötödik MyDoom.A, a hatodik, magyar Zafi.B, a kilencedik Sober.C és a tizedik Bagle.A nem Jaschan vírusa.

Versengtek

"Lehet, hogy a Sasser lett az első, de az elmúlt hat hónap legnagyobb vírusai a Netsky és a Bagle variánsai voltak - mondta Cluley. - Ezek folyamatos kellemetlenséget okoztak a felhasználóknak, amikor az alkotóik nyilvános versenybe kezdtek az elsőbbségért."

Starnes szerint bár Jaschant elfogták, sokan lesznek, akik a nyomdokaiba szeretnének majd lépni. Cluley kiemelte, hogy a szervezett bűnözők is egyre inkább részt vesznek a vírusírásban, és ők ráadásul óvatosabbak, így nehezebb őket elfogni. "Egyre nagyobb a bűnözés szerepe a vírusírásban - mondta Cluley. - Ha egy szervezett banda pénzt csinál a vírusokból és a hackelésből, nem fog hencegni vagy játszótéri verekedésbe bonyolódni, ami a lebukásához vezethet."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?