István, Vajk
17 °C
34 °C

Egyvalaki felel a vírusfertőzések hetven százalékáért

2004.07.29. 11:46
A Sophos antivíruscég első féléves felmérése szerint a májusban elfogott alsó-szászországi 18 éves hobbiprogramozó tehető felelőssé az idei vírusfertőzések túlnyomó többségéért. Sven Jaschan a jelek szerint a szülei számítógépjavító vállalkozásának forgalmát szerette volna növelni.
A 18 éves Sven Jaschan, a Netsky és a Sasser vírusok írója felel a 2004-es vírusfertőzések hetven százalékáért, derül ki a Sophos antivíruscég első féléves jelentéséből, írta a ZDNet.

Az alsó-szászországi fiatalemberen a szülei házában ütöttek rajta májusban, és őrizetbe vétele után elismerte, hogy ő készítette a két vírust. A Rothenburg városához tartozó Waffensen községben élő fiatalember, aki magát "lelkes hobbiprogramozóként" jellemezte, a jelek szerint a szülei számítógépjavító vállalkozásának forgalmát szerette volna növelni.

A magyar hatodik

Graham Cluley, a Sophos vezető tanácsadója szerint megdöbbentő, hogy egyetlen ember ennyi fertőzésért lehet felelős. Richard Starnes, az ISSA UK biztonságtechnikai cég vezetője szintén meglepődött: "És ezt beveszi majd az önéletrajzába?" - kérdezte. Cluley elmondta: még mindig van arra esély, hogy másoknak is köze lehet a Netsky vírushoz, de eddig még senki mást nem vettek őrizetbe.

A Sophos felmérése szerint legjobban a Sasser vírus terjedt el, ez az összes fertőzés 26,1 százalékáért volt felelős. A második, harmadik és negyedik helyet a Netsky.P, Netsky.B és a Netsky.D foglalta el. A top tízben csak az ötödik MyDoom.A, a hatodik, magyar Zafi.B, a kilencedik Sober.C és a tizedik Bagle.A nem Jaschan vírusa.

Versengtek

"Lehet, hogy a Sasser lett az első, de az elmúlt hat hónap legnagyobb vírusai a Netsky és a Bagle variánsai voltak - mondta Cluley. - Ezek folyamatos kellemetlenséget okoztak a felhasználóknak, amikor az alkotóik nyilvános versenybe kezdtek az elsőbbségért."

Starnes szerint bár Jaschant elfogták, sokan lesznek, akik a nyomdokaiba szeretnének majd lépni. Cluley kiemelte, hogy a szervezett bűnözők is egyre inkább részt vesznek a vírusírásban, és ők ráadásul óvatosabbak, így nehezebb őket elfogni. "Egyre nagyobb a bűnözés szerepe a vírusírásban - mondta Cluley. - Ha egy szervezett banda pénzt csinál a vírusokból és a hackelésből, nem fog hencegni vagy játszótéri verekedésbe bonyolódni, ami a lebukásához vezethet."