Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Windows-vírust terjeszt az iPod

2006.10.18. 16:00
Körültekintően kell bánni a szeptemberben megvásárolt videós iPoddal, mert memóriájában kártékony kód lapulhat, amely megfertőzheti a Windowst futtató rendszereket.

Aki szeptember 12-e után videós iPodot vett és Windows operációs rendszert használ, annak érdemes lefuttatnia egy víruskeresőt, mert az Apple vírust fedezett fel a zenelejátszók memóriájában. A RavMonE.exe nevű kártevő az egyik szerződéses gyártónál kerülhetett az iPodokra, majd a boltok polcaira.

A McAfee alacsony fokozatú riasztást adott ki a vírusra, mert a kártevőt az összes vírusirtó szoftver felismeri, ugyanakkor a cég a fokozott médiaérdeklődés miatt figyeli majd a vírus terjedését. A vírus egyébként hátsó kaput nyit a megfertőzött számítógépen, és felmásolja magát a gépre csatlakoztatott memóriakulcsokra és hordozható merevlemezekre.

Az Apple eddig 25 fertőzésről értesült.

Érdekes módon az Apple nem saját minőségellenőrzési módszere hibáztatja, hanem a Microsoftot, mert szerint a rivális szoftvergyártó nem lép fel keményen a vírusok ellen. Az Apple állítja, hogy a most leszállított videós iPodok már vírusmentesek.