Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Linux tovább bírja

2004.12.23. 12:27
Több tucatnyi internetre kötött linuxos számítógép elemzésével kiderült, hogy a nyílt forráskódú operációs rendszer akár három hónapig is ellenáll a támadásoknak, ami jelentős előrelépés a három évvel ezelőtti, mindössze 72 órás élettartamról. Korábbi felmérések szerint a Windows alapú rendszerek sokkal kevesebb ideig bírják, néha percek alatt megfertőződnek.
A kutatás igen pozitív eredménye valószínűleg két fő okra vezethető vissza: egyrészt a mostani Linux-rendszerek alapbeállítása sokkal biztonságosabb, mint a korábbiaké, másrészt a támadók inkább a Windows alapú rendszerekre koncentrálnak, hiszen azok elterjedtebbek, mondta el a Cnetnek Lance Spitzner, a Honeynet elnöke.

Pontatlan adatok

A biztonsági szakértőket foglalkoztató Honeynet nonprofit szervezet, amely önkéntesek segítségével próbálja megismerni a rosszindulatú hackerek motivációit, taktikáit és eszközeit, és tanulmányaik eredményeit szabadon hozzáférhetővé teszik. Mostani kutatásukban internetre kötött hálózatokat vizsgáltak, amelyekről azt feltételezték, hogy előbb vagy utóbb úgyis hackerek célpontjaivá válnak.

Míg a Honeynet projektben részt vevő Windows XP rendszerek némelyike néhány perc alatt megfertőződött (többnyire férgek által), a Red Hat Linux legújabb verziójával felszerelt rendszerek azonban több mint két hónapig ellenálltak a véletlenszerű támadásoknak. A tanulmányból azonban nem derül ki egyértelműen, hogy a Windows XP mely változatait tesztelték, és hogy azokon mennyire friss biztonsági javítások voltak, mondta el a Cnetnek a Microsoft munkatársa. Ezt a hiányosságot Spitzner is elismerte; szerinte a Honeynet Projectben túl kevés windowsos rendszer vett részt ahhoz, hogy általános következtetést vonhassanak le az operációs rendszer biztonságáról.

A Windows már bizonyított

Persze a Microsoft szoftveréről már született egy igen komoly felmérés: az internet rezdüléseit figyelő Internet Storm Center szakértői az augusztus közepén nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint átlagosan alig húsz percre van szükség ahhoz, hogy a védelem nélkül internetre kapcsolódó Windows alapú pc-k ártó programok áldozatává váljanak, ami roppant aggasztó, mivel húsz perc nem elegendő ahhoz, hogy letöltsék a biztonsági frissítéseket.