Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Adatmentés a haverok gépén

2006.04.28. 11:05
Bárki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy ismerőseinél tárolja fontos fájljai másolatát. A BuddyBackup titkosítással véd a kíváncsiskodás és a visszaélések ellen.

A brit DataBarracks fejlesztőcég a BuddyBackup nevű alkalmazásával az adatmentés új távlatait nyitja meg. A rendszer az információkat nem pótlólagos merevlemezen, vagy mágnesszalagon rögzíti, hanem átmásolja egy vagy több ismerős számítógépére.

Az ingyenes p2p-szolgáltatás legfeljebb 5GB mozgatását teszi lehetővé, de a program fizetős változatában már csak az elérhető tárkapacitás szab gátat a lehetőségeknek.

Míg a nagyvállalatok adattároló szervereken és mágnesszalagokon őrzik a mentenivalót, a magánfelhasználók és a kis cégek alig biztosítják másolattal saját, szintén fontos anyagaik megmaradását. A mentési folyamat és a hordozók cserélgetése túl nagy megterhelést jelent.

Megvárja, amíg rákapcsolódik

A BuddyBackup úgy kerüli meg ezeket a problémákat, hogy a felhasználó beavatkozása nélkül a háttérben kimenekíti a fontos fájlokat egy vagy több ismerős vagy kolléga számítógépére, írta az APA hírügynökség.

A megváltozott vagy újonnan létrehozott dokumentumokat a szoftver automatikusan tömöríti és titkosítja, miközben a megváltozott fájloknál csak a módosításokat rögzíti. Az így létrehozott fájlokat a következő adandó alkalommal, amikor a barátok online tartózkodnak, a program áttölti a távoli gépre.

Az elmentett fájlokat az amerikai AES-titkosítás (Advanced Encryption Standard, fejlett titkosítási szabvány) védi, hogy csak a jogos tulajdonos tölthesse le ismét.

Csak önkéntes lehet a részvétel

A távolba mentésre egyes dokumentumokat lehet kijelölni, illetve akár komplett könyvtárak is feltölthetők. A felhasználói bizalom érdekében a biztonsági mentések nem mehetnek akármilyen számítógépre, hanem csak az adatok tulajdonosa által megadott felhasználókhoz.

Hasonlóképpen nem érheti kellemetlen meglepetés a mentés őrzőjét sem, hiszen elkülönített tárhelyet kell kijelölnie az anyagok fogadására. A BuddyBackup beépített csevegési funkciója segít a részletekről való egyezkedésben.