Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem is veszélyesek a mobilvírusok?

2005.05.09. 11:15
A vírusirtó szoftvereket gyártó cégek nem győzik felhívni a figyelmünket a mobiltelefonon futó vírusokra, egy ügyfélszolgálati cég szerint azonban nincs igazán nagy veszély.

A Symantec múlt hónapban felmérte, hogy az okostelefont használók mennyire ismerik a készüléküket fenyegető veszélyeket, és megdöbbentően jó eredményt kapott: a háromnegyedük halott már a mobilos férgekről és vírusokról. Ezen a téren egyébként az F-Secure igen aktívan kampányol, nyomon követi a mobilos kártevők fejlődését és minden változásról értesíti a publikumot.

A legnagyobb mobilos cégek - Nokia, Hewlett-Packard, Sony Ericsson, Orange és T-Mobile - ügyfélszolgálatát ellátó WDSGlobal vállalat kommunikációs igazgatója, Doug Overton ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy ez még szélsőségesen ritkán okoz gondot, írta a Cnet. Az elmúlt negyedévben összesen tízen érdeklődtek a mobilos kártevők iránt, miközben majdnem háromszázezren panaszkodtak valami más miatt.

Overton egyetért azzal, hogy fontos figyelemfelhívás, de szerinte egyáltalán nem elfogadható a pánikkeltés.

Kevés a gonosz

A már elszabadult vírusok között csupán tucatnyi különböző vírustörzs van, amelyeknek a többsége viszonylag jóindulatú. Van néhány igen gonosz kártevő, mint például a Skulls nevű trójai, amely gyakorlatilag elpusztítja a telefon szoftverét, de ez olyan ritka, mintha nem is létezne. A legtöbb kártevő csupán egyfajta bizonyíték arra, hogy ilyent is lehet készíteni, és legfőbb céljuk, hogy felhívják a mobilos operációs rendszerek gyártóinak a figyelmét a lehetséges veszélyekre.

Ezek a programok kizárólag az összetett Symbian operációs rendszereket támadják meg, ami az összes eladott mobil alig néhány százalékán van. A mobilos vírusok terjedését egyébként maga a rendszer is akadályozza, ugyanis mobiltelefonon nincsenek olyan hátsó kapuk, mint a számítógépen; ha egy vírus valamit tenni akar a készüléken, arról mindenképpen figyelmezteti a júzert, írta a Cnet.

Nem szabad ugyanakkor átesni a ló túloldalára, hiszen a mobiltelefonos vírusok valamikor ugyanolyan fejlettek lesznek, mint a számítógépesek, és ugyanakkora problémát okoznak majd.