Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Bármelyik mobil vírusos lehet

2006.02.28. 12:44
Sok százmillió ember válhat a kiberbűnözők célpontjává, a napokban megjelent RedBrowser trójai ugyanis a legtöbb modern mobiltelefonon elindítható. A digitális kártevő azokat a készülékeket veszi célba, amelyeken Java alkalmazások futtathatók.

Elterjedt az interneten egy RedBrowser nevű szoftver, amely azt állítja magáról, hogy a segítségével ingyen lehet internetezni a mobilon. A valóság azonban ennek az ellenkezője, és a gonosz trójai nagyon sok pénzt csal ki a használójától: emelt díjas üzeneteket küldözget, amelyek darabonként ezer-ezerkétszáz forintba kerülnek.

A Kaspersky Labs hétfőn jutott hozzá a trójaihoz, amely valószínűleg már napokkal korábban megjelent az interneten. Az orosz vírusirtó cég szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy a RedBrowser az összes modern készüléken elindítható, amelyikben van Java. Ez igen sok potenciális célpontot jelent, mert manapság már a legolcsóbb mobilokon is vannak Java programnyelven megírt játékok.

Komoly gondot okozhat a jövőben, hogy az olcsóbb mobilokra még nem készült vírusfelismerő szoftver, és az olcsóbb készüléket választó felhasználók valószínűleg nem szívesen fizetnének egy ilyen szoftverért, illetve a frissítéseiért. Szerencsére a most megjelent RedBrowser ugyanolyan könnyen eltávolítható a mobilról, mint egy normális Java-szoftver: be kell lépni az alkalmazáskezelőbe, és törölni.