Emőke
-4 °C
9 °C

Újabb trójai fenyegeti a Windows XP-t

2004.12.30. 12:21
A kártékony programot Phel névre keresztelték (ami a help, azaz segítség szó anagrammája), így utaltak a szerzők arra, hogy a trójai az Internet Explorer súgórendszerének a hibáját használja ki. A program a Symantec szerint hibás, ezért előfordulhat, hogy nem mindegyik számítógépet tudja megfertőzni.
Októberben derült ki, hogy a Windows XP Service Pack 2 biztonsági javítócsomaggal felszerelt Internet Explorer böngésző is hibásan kezeli a weboldalakról betöltött súgófájlokat, és a Phel ezt kihasználva terjed.

A hibának semmi köze azokhoz a súgófájlokban talált hibákhoz, amelyet egy kínai informatikai vállalat fedezett fel múlt héten, jelentette a Xinhuanet, de sem az októberben, sem a múlt héten felfedezett hibáknak nem készült még el a javítása. A Microsoft ugyanakkor bejelentette, hogy a programozói dolgoznak az ügyön.

A Microsoftnak egész évben komoly gondot okozott a böngészője, illetve annak súlyos biztonsági hibái. Emiatt a nyílt forráskódú Firefox böngésző rövid idő alatt igen komoly piaci részesedést szerzett az Internet Explorer rovására. Az informatikai biztonsággal foglalkozó cégek 2004-ben többször is azt ajánlották a felhasználóknak, hogy használjanak más böngészőt, ne a Microsoftét.