Piroska
-2 °C
5 °C

Újratölt a 'náci féregvírus'

2005.05.23. 11:30
Német biztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a szélsőjobboldali propagandát terjesztő Sober.P féregvírus május 23-án frissíteni fogja magát. Ennek hatását egyelőre nem sikerült felbecsülni, de minden valószínűség szerint újabb spamhullám várható.
Újabb spamhullám kerülheti meg a Földet hétfőn, amikor a szélsőjobboldali propagandát terjesztő Sober.P trójai behatoló program megkísérli frissíteni magát, figyelmeztet a német informatikai biztonsági hivatal (BSI).

A Sober.P (alias Sober.Q) hétfői újraéledésének pontos hatásait egyelőre nem lehet felbecsülni, emlékeztet a BSI. A trójai program a futballvilágbajnokság kamu belépőjegyeivel házaló Soper.O féregvírus továbbfejlesztet változata.

Meghatározták a címeket

A Soper.P forráskódjának elemzése alapján feltételezhető, hogy a trójai program minden életképes példánya május 23-án az interneten számos szervert felkeres, hogy újabb programrészletekkel frissítse magát. Elképzelhető, hogy az ismeretlen alkotók ezen az úton újabb féregvírust vagy trójai programot eresztenek majd szabadjára, írta a pte hírügynökség.

A BSI kapcsolatban áll a visszafejtett IP-számok üzemeltetőivel, így a vírust újabb munícióval ellátó tartalmakat időben le lehet tiltani. A BSI ezen kívül azt ajánlja, hogy a felhasználók ellenőrizzék a vírusirtójuk működését, és távolítsák el a trójait a számítógépükről. A BSI hangsúlyozza, hogy a Sober.P csak akkor tud aktívan működni, ha a számítógépen nem leplezik le a jelentétét.