Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Új szabályokat diktálnak a vírusírók

2004.11.11. 11:53
A Microsoft minden hónap második keddjén adja ki javítócsomagjait, de a vírusírók igen könnyen kijátszották a szoftvergyártó ütemezését azzal, hogy nem sokkal a határidő előtt indítottak támadást. Így a Microsoftnak nem maradt elegendő ideje arra, hogy betömje a biztonsági rést.
A Microsoft bevezette azt a rendszert, hogy a szoftvereiben talált biztonsági hibákat minden hónap második keddjén kijavítja, a kiszámíthatóan működő rendszer azonban nemcsak a felhasználóknak, hanem a vírusíróknak is kedvez, így ugyanis a támadások ehhez igazíthatóak.

Az Internet Explorer nemrégiben felfedezett iFrame hibáját kihasználó MyDoom férgek alig néhány nappal előzték meg a most kedden kiadott novemberi javítócsomagokat, de a Microsoft nem tudta megoldani a problémát.

Időhiánnyal küszködnek

"Lehetetlen ennyi idő alatt megbízhatóan működő hibajavítást készíteni. A havi ütemezést azért találták ki, hogy a rendszergazdák ehhez igazíthassák a frissítéseket, de a Microsoft néhány nap alatt nem tudja elkészíteni és letesztelni a foltot." - mondta el a ZDnetnek Sean Richmond, az informatikai biztonsággal foglalkozó Sophos technikai tanácsadója.

Ben English, a Microsoft ausztráliai leányvállalatának biztonságtechnikai csoportvezetője elmondta, hogy a Microsoft ragaszkodik a javítások pontos megjelenéséhez, és "nagyon elszántan" küzd azért, hogy minden hibát időben felfedezzen.

Inkább jót, mint gyorsat

English szerint sokkal rosszabb, ha a javítással minőségi problémák vannak, mint az, hogy egy kicsit elkésnek a kiadásával. A szakértő ugyanakkor hozzátette, hogy a Microsoft feltétlenül megváltoztatja a hibajavítások ütemezését, ha nagyon súlyos biztonsági problémát fedez föl.