Mátyás
-6 °C
1 °C

Új védelmi eljárás a Vistában

2005.09.06. 10:10
A Microsoft a videófájlokat is védené új operációs rendszerével, hogy a rosszindulatú hackerek ne nézhessenek filmeket.

A Microsoft azt tervezi, hogy beépít egy újfajta videó-védelmi eljárást a Vistába, ezzel is erősítve szándékát, hogy az operációs rendszer az otthoni digitális szórakoztatás alapjává váljon – írta meg a Pc World internetes oldal.

A magba, bele

A társaság a Vista magjába építi bele a szolgáltatást. A védelmi eljárás lehetővé teszi, hogy a filmek biztonságban érkezzenek meg az interneten keresztül a számítógépünkre, de védettek maradnak egészen a végpontig, legyen az monitor, vagy nagyfelbontású tévé.

A felület rendelkezésre áll felhasználói és kernelmódban is. „Az adat védett lesz amikor beérkezik a rendszerbe, és akkor is, amikor elhagyja azt” – mondta a társaság illetékese. Ugyanez a szolgáltatás akkor is megóvja a tartalmat, amikor átkonvertáljuk azt egyik formátumból a másikba.

Minderre azért van szükség, mert konvertálás közben számos lehetőség van arra, hogy valaki leszívja az adatot gépünkről. Ennek kivédésére a Vista védett memóriaterületen tárolja majd az adatokat, hogy azok rejtve maradjanak az illetéktelen hackerkezek elől.

Jó, de minek?

Ugyanakkor az, hogy a Vistába beépítik ezt a szolgáltatást, még nem jelenti azt, hogy hasznát is vesszük majd. Szakértők emlékeztetnek a Secure Audio Path (SAP) szolgáltatásra, mely a most bejelentett védelem kistestvére: hangfájlok biztonságát volt hivatott szolgálni.

Bár az SAP már része volt a Windows Me-nek és az XP-nek is, és bár a Microsoft szerint a szoftverírók 95 százaléka támogatta azt, a felhasználóknál végül érdektelenségbe fulladt a védelem.

A Microsoft tervei szerint 2006 vége felé jelenteti meg a Vistát az Egyesült Államokban, valószínűleg karácsonykor, hogy operációs rendszerrel lehessen díszíteni az ünnepi fát.