Steve Jobs válasza az iPhone 4 konstrukciós hibájára

2010.06.25. 12:47
Steve Jobs nem diplomatikus stílusáról híres, az iPhone 4 hibájára adott reakciójával azonban önmagát is felülmúlta.

Az iPhone 4 megjelenését beárnyékolta, hogy a felhasználók tömegesen kezdtek panaszkodni egy komoly konstrukciós hibára: a telefont kézben tartva jelentősen csökken a térerő, mivel a készülék kerete antennaként is funkcionál, és a keret nem kezeli jól a tenyér érintését.

Az Apple a Wall Street Journal újságírójának korábban azt mondta, csak megjelenítési hibáról van szó, de azóta bebizonyosodott, hogy amikor a telefont kézben tartva a kijelzőn 4-5 egységről egyre csökken a térerő, az a valóságot jelzi.

A cég azóta megjelent közleményében azt állította, nincs szó hibáról, mert a telefonok többségén vannak olyan részek, amelyek megfogásakor romlik a jelerősség. Ez valóban igaz – a 3G-s iPhone-on is előidézhető a jelenség –, csakhogy ezek az érzékeny részek az iPhone 4-en éppen ott vannak, ahol kényelmesen kézbe tudja venni az ember. Az Apple szerint ez nem konstrukciós hiba, és azt javasolja felhasználóinak, hogy tartsák máshogy a mobilt vagy vegyenek rá tokot.

A kínos ügyben maga Steve Jobs is megszólalt, az Engadget közölte egy levélváltásukat az Apple-vezérrel. „Üdv, Mr. Jobs, tetszik az iPhone 4, de amikor a kezem a fémkeretre teszem, romlik a vétel. Úgy tűnik, hogy ez általános hiba – terveznek valamilyen javítást?” – kérdezte Jobstól a portál egyik munkatársa. A vállalatvezető válasza vérforralóan cinikus volt: „Hát ne tartsd úgy a készüléket.”

Mind a hivatalos válasz, mind Jobs reakciója a hiba közvetett beismerésének is tekinthető, és hogy a probléma megoldása az Apple szerint a vásárlók kioktatása, nem tartozik a cég legmegnyerőbb húzásai közé. Mivel a telefont természetesen kézben tartva nagy eséllyel romlik a vétel, a tok lenne a célszerű megoldás a problémára, de ezt az Apple nem fizeti. Persze házilag könnyen megoldható a dolog, ha egy réteg celluxot vagy szigszalagot tekerünk az iPhone 4 oldalára – igaz, ekkor elcsúfitjuk az Apple csodálatosan szép és forradalmian új telefonját.