Már tesztelik a Windows Phone 7-et

2010.07.19. 17:08
Két évvel ezelőtt indult a Windows Phone 7 fejlesztése, és a munka eljutott abba a fázisba, hogy a Microsoft már a fejlesztőknek és néhány újságírónak is oda merte adni az operációs rendszert. Az Engadget tesztjéből gyűjtöttük ki az általunk legfontosabbnak ítélt tudnivalókat.

A Microsoftnak minden lehetősége megvolt rá, hogy vezető pozíciót szerezzen az okostelefonok piacán, mégsem sikerült neki. 2005, a Windows Mobile 5.0 kiadása óta gyakorlatilag csak pofozgatta a rendszer, miközben az Apple és a Google teljesen új ötletekkel álltak elő, és nagy tempóban bővül a piaci részesedésük. A Windows Phone 7 azonban komoly újítás, de persze nagyon jónak kell lennie ahhoz, hogy a redmondi óriáscég újra labdába tudjon rúgni a mobiliparban.

Néhány hónap még van az első Windows Phone 7 alapú eszközök megjelenéséig, az Engadget egy referencia hardvert kapott, a Samsung i8910HD módosított változatát. Még nincs optimalizálva rá a rendszer, ezért az akku teljesítményét, a fényképező képminőségét, és a rendszer sebességét nem mérték. Viszont elég jó képet kaptak arról, hogy milyen érzés lesz Windows Phone 7 (WP7) júzernek lenni.

Lapozó

Három nagyobb részből áll a WP7 kezelőfelülete. Az első a főmenü, ahol a legfontosabb információk (naptár, időjárás, üzenetek) és a kedvenc programok indítóikonjai jelennek meg különböző méretű téglalapokon. A második az összes alkalmazás betűrend szerinti listája. Végül a legfontosabb, harmadik részbe a tematikus gyűjtőoldalak tartoznak, amelyeken többek közt az ismerősök, a zenék, a filmek és a játékok elérhetők.

Forrás: Engadget
Forrás: Engadget

Az Engadget tesztelője szerint a szoftver jól és gyorsan reagál az érintésre, és a Microsoft sokat tett azért, hogy egységes legyen a felhasználói felület. A menükben nehéz elveszni, de néha nem egyértelmű, hogy mikor kell hosszú gombnyomással megnyitni egy program menüjét. Az Engadget szerint ez csak hozzászokás kérdése, a telefont alaposabban megismerve valószínűleg nem jelent gondot.

Az Androidhoz hasonlóan a kijelző tetején van egy információs csík, ahol az akku töltöttségét, a mobilhálózat és a wifi státuszát, az olvasatlan üzeneteket jelző ábra jelenik meg. Ez viszont csak akkor látható, amikor a felhasználó megérinti a kijelző felső részét. Bizonyos alkalmazásokban nem is jelenik meg, tehát itt hiányzik a következetesség.

Két komolyabb hiányosságot említettek az Engedgeten: a másolás-beillesztés hiányát, és hogy nem lehet egyszerre több programot futtatni. Az első iPhone hibái is pont ezek voltak, de az Apple már rég javította ezeket a hibákat, és az Androidban is megvannak ezek a funkciók. Összességében az Engadget szerint a Windows Phone 7 most a legegyedibb kinézetű mobil operációs rendszer, és a Microsoft nem öncélúan próbál eltérni a riválisaitól, az újítások valóban hasznosak.

Kapcsoló

A WP7 egy közösségi platform, ezért nincsenek benne névjegyek. Helyette emberek vannak (a People gyűjtőoldalon), akikkel üzenetekben vagy telefonon lehet kommunikálni, és követők a Windows Live vagy a Facebook segítségével megosztott státuszfrissítéseik. Nagyon úgy tűnik, hogy kicsit túlzásba vitték a közösségi szolgáltatások integrálását, az Engadget szerint több száz Facebook-ismerőssel már szinte lehetetlen megtalálni egy telefonszámot.

Forrás: Engadget
Forrás: Engadget

A WP7 mindenhonnan letölti a névjegyeket, és minden tartalmat megjelenít. Ha beregisztrál a júzer a Facebookon, akkor a telefonon tárolt képek közt megtalálhatók lesznek az anyós macskájáról készült fotók is, ha azokat feltöltötte a közösségi portálra. Ezektől csak úgy tudott megmenekülni a tesztelő, hogy kikapcsolta a Facebookot, aminél hatékonyabb megoldás lenne az Androidban elterjedt megoldás: lehetővé kell tenni a telefonszámok és Facebook profilok egyenkénti, manuális összekapcsolását.

Az emailkliens kitűnő, egyszerű beállítani és nagyon letisztult az interfész. A Live, Yahoo! Mail és Gmail fiókok néhány kattintás után használhatók, és természetesen lehetőség van a POP és IMAP hozzáférések kézi beállítására is. A levelek listáján oldalra lapozva gyorsan elérhetők az olvasatlan és a sürgős emailek, könnyű törölni és mozgatni egyszerre több emailt. A beszélgetések összefűzése hiányzik, és több postafiók esetén mindegyikbe külön kell belépni, a levelek láthatók egybeömlesztve.

A böngésző az Internet Explorer 7 és 8 számítógépes változatának programkódjára épül. A mobiltelefon gyorsan betölti a weboldalakat, és gördítés közben nem kell sokat várakozni a tartalom megjelenésére. Az önmagában még nem óriási hiba, hogy nincs Flash és Silverlight, az viszont igen, hogy a böngésző még a HTML5-öt sem támogatja. Ezzel kiesik a YouTube, amihez a telefonban külön lejátszóprogram sincs.

Villogó

A Microsoft egyik fő célja volt, hogy rendben legyen a telefonok kamerája. Elég kellemetlen, ha exponáláskor 5 másodpercet kell várni két kép elkészítése között. Az Engedget mérései szerint a kameraszoftver elindítása és az első exponálás közt 4 másodpercet telik el, és a második exponálásra már csak 2 másodpercet kell várni. Ide beépítettek néhány nagyon látványos effektet: az elkészített kép balra csúszik, mintha filmkockákat rögzítene a telefon, és egy laza ujjmozdulattal előhúzhatók oldalról a korábban készített képek. A fotók természetesen azonnal feltölthetők a SkyDrive tárhelyre vagy a Facebookra.

Nagyon mélyen beintegrálták WP7-be az Office irodai programcsomagot, ami az operációs rendszer egyik fő vonzereje lehet az üzleti felhasználók körében. Nekik különösen jó hír, hogy elérhetők a mobilról a SharePoint szerverek, van Word, OneNote és Excel. A PowerPoint bemutatók készítésére alkalmatlan, a lejátszásra viszont annál inkább. Szépen megjeleníti az animációkat, és a tesztelt telefon simán ráköthető egy projektorra vagy tévére.

Forrás: Engadget
Forrás: Engadget

A beépített Bing térképben az Engadget nem talált olyan sok szolgáltatást, mint amennyit a rivális Google Maps kínál. A térkép azonban nagyon jól néz ki, van műholdas nézet, közlekedési adatok, és a telefon gyorsan megtalálja a felhasználó földrajzi helyzetét. Lehet pizzázót keresni, és a Microsoft bekötött a térképbe néhány online adatbázist, amelyekből fontos helyeket lehet megismerni, sőt az felhasználók által írt étteremtesztek is elolvashatók.

Megmondó

Az Engadget úgy érezte, hogy az általa tesztelt operációs rendszer még nem végleges, bizonyos részek inkább egy jó tanulmányra hasonlítottak, amelyek azt próbálják bemutatni, hogy nagyjából milyennek kellene lennie egy új generációs platformnak. A Microsoft nehéz helyzetben van, mert egy nagyon kemény versenybe kell beszállnia, ahol most az iOS4 és az Android küzd egymással, és hamarosan új lendülettel veti be magát a küzdelembe a Nokia a Meegóval, és a HP is igyekszik majd életet lehelni a nemrég megvett webOS rendszerébe. A Windows Phone 7 vagy zseniális lesz vagy megbukik. Egy biztos: nagyon várjuk, hogy az Engadgethez hasonóan mi is közelebbről megvizsgálhassuk.

Itt elérhető az Engadget még több részletre kitérő, maratoni hosszúságú, sok képpel illusztrált tesztje.