Windows 8-as táblagépet készít a Nokia

2011.11.16. 21:48

A Nokia France igazgatója  a Les Echos című francia lapnak kikotyogta, hogy a mobilgyártó vállalatnak 2012 júniusában lesz egy Windows 8-as táblagépe. Nem derült ki, hogy az új tablet milyen állapotban lesz. Könnyen lehet, hogy csak egy prototípus lesz készen, és a kütyüt később dobják piacra.

Még a Microsoft sem árulta el, hogy mikor jelenik meg a Windows 8. Az elemzők a Windows korábbi verziói alapján arra tippelnek, hogy az új operációs rendszer 2012 őszén kerül a boltokba. A Windows 8 fejlesztői változata már elérhető, a programozók elkezdtek szoftvereket írni rá.

A francia nokiás azt is elárulta, hogy a múlt hónapban bemutatott Nokia Lumia 800 nem a sorozat legmenőbb tagja, lesz egy komolyabb felszereltségű változat is.

Nem a nyereségre hajtanak

Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója szerdán egy távközlési konferencián beszélt arról, hogy érdeklődnek a táblagépek iránt, de a vállalat konkrét terveit nem árulta el. A Windows Phone alapú mobilokkal kapcsolatban elmondta, hogy elsősorban a piac visszaszerzésre koncentrálnak, és csak azután próbálják növelni a nyereségüket.

A Nokiának két új, Windows Phone operációs rendszert futtató okostelefonja van, az egyik 420 euróba, a másik 270 euróba kerül adók és mobilszolgáltatói kedvezmények nélkül. Az október végén bemutatott két modell, a Lumia 800 és 710 olcsóbb a többi Windows Phone alapú készüléknél, de sokkal drágábbak az androidos okostelefonoknál. A Google Android 100-150 eurós mobilokon is megtalálható, ami hozzájárult ahhoz, hogy a rendszer piaci részesedése az előző évi duplájára, 52,5 százalékra nőjön.