Samsung: Ez nem másolás, hanem verseny

2012.08.01. 17:59

Elkezdődött a Samsung és az Apple kulcsfontosságú szabadalmi pere, és kedden mindkét fél másfél órát kapott arra, hogy előadja álláspontját. Az Apple azzal kezdte, hogy hátrányos helyzetbe került a mobiltelefonok világában, és megvádolta a Samsungot az iPhone lemásolásával. A Samsung pedig azzal válaszolt, hogy komoly fejlesztéseket végzett el, ráadásul ő gyártja az Apple eszközeiben lévő kulcsfontosságú alkatrészeket, például a memóriákat és a processzort.

Az Apple egyik ügyvédje azt mondta a bíróság előtt, hogy 2007-ben, miután Steve Jobs egykori vezérigazgató bemutatta az iPhone-t, a rivális Samsungnak két választási lehetősége maradt: újítani vagy másolni. Az ügyvéd ezután kijelentette, hogy a Samsung a másolást választotta, és az okostelefonjai az Apple népszerű termékeinek az illegális másolatai. Harold McElhinny szerint a Samsung lemásolta a dizájnt és a felhasználói felületet.

Jobs bemutatta, ők jobbá tették

Az iPhone mindenkinek inspirációkat adott, a versenytársaknak is – mondta Charlie Verhoeven, a Samsung ügyvédje. Szerinte az nem másolás, hanem verseny, amikor egy termék inspirál másokat, akik megpróbálnak annál jobbat készíteni. Verhoeven érvelése szerint az Apple és a Samsung termékei közt fellelhető hasonlóságok abból fakadnak, hogy mindketten elektronikus eszközöket gyártanak.

A Samsung jogászcsapata megmutatta a bíráknak, hogy a cég telefonjai miben különböznek az iPhone-tól, például közeli képeket vettek elő a készülékek lekerekített sarkairól, és rámutattak, hogy a telefonok elindításakor milyen különbségek láthatók. Az Apple szabadalmaival kapcsolatban Verhoeven számos olyan esetre rámutatott, amikor a kaliforniai céget mások megelőzték: más, korábbi szabadalmakból kerestek elő táblagépeket bemutató képeket, és lejátszottak egy más által levédett szabadalomhoz csatolt videót, amin a felhasználó ujjal gördíti a kijelzőn megjelenő tartalmat, és az ujjai csippentésével zoomol.

Verhoeven arra is utalt, hogy amíg az Apple az érintőkijelzőn való játszadozás szabadalmaival próbálta megszorongatni a Samsungot, addig a dél-koreai cég az ellenkeresetében alapvető telefonos megoldások, például adatátviteli technikák szabadalmával támadt vissza.

sony

Veszélyes játék

  A Samsung szeretett volna bemutatni egy bizonyítékot arról, hogy az iPhone ötlete a Sony egyik tervéből fejlődött ki, de Lucy Koh bírónő többször is elutasította ezt a kérést. Miután nem sikerült meggyőzni a bírákat, a Samsung inkább a nyilvánosság felé fordult, és közzétette az elutasított dokumentumot. Ez nem volt ügyes húzás, mert Lucy Koh nem volt elragadtatva attól, hogy a cég a tárgyalótermen kívül próbálja megtámadni a riválisát.

A két cég csatározása a következő hetekben várhatóan újabb érdekes fordulatokat hoz majd.