Holnaptól tovább csökkennek az EU-s roamingdíjak

2016.04.29. 15:59

Tovább csökkennek a roamingdíjak az EU-ban április 30-tól az Európai Parlament, Bizottság és Tanács tavalyi megállapodásának megfelelően – írja az MTI Európai Parlament honlapja alapján.

Az egységes távközlési piacról szóló rendelet alapján 2017. június 15-ét követően megszűnnek a roamingdíjak. Az átmeneti időszakban a mobilos hívásokért percenként legfeljebb 5 eurócentet, sms-enként 2 eurócentet, az adatforgalomért pedig megabájtonként 5 eurócentet számolhatnak fel az EU-ban a szolgáltatók.

A roamingdíjak eltörlése annak a távközlési csomagnak az egyik eleme, amelynek részeként a felek megegyeztek abban is, hogy lépéseket tesznek a netsemlegesség előmozdításáért. Ennek a lényege, hogy az internetes szolgáltatók azonos módon ítélnék meg az online elérhető tartalmakat, weboldalakat és platformokat – bár azzal kapcsolatban már korábban is komoly aggályok merültek fel, hogy a gyakorlatban is alkalmas-e a sokat kritizált csomag ennek a célnak a biztosítására.

A szabályozásnak megfelelően a magyarországi mobilszolgáltatók is átalakítják a roaming-díjszabásukat. A Telekom pénteken közölte, hogy április 30-tól új roaming-kedvezményeket vezetnek be: a cég a lakossági és az üzleti ügyfelei EU-zónán belüli roamingdíjait az előfizetésük szerinti belföldi díjcsomaghoz igazítja.

A Vodafone április elsején jelentette be, hogy aznaptól minden új előfizető számára eltörli az uniós roamingdíjakat, minden havidíjas lakossági és üzleti előfizetője a belföldi feltételekkel megegyezően indíthat, fogadhat hívásokat, küldhet SMS üzeneteket és a hazai adatkeretüket használhatják az unió területén is.

A Telenor az MTI-nek jelezte, hogy április 30-tól megfelel az EU-s szabályozásnak, ugyanakkor idén február 17-étől már ennél kedvezőbb új roaming szolgáltatásokat vezetett be.