Tollával ékeskedik a Galaxy Note 7

2016.08.24. 19:09

Amíg az Apple dizájnerei szabadságon voltak, a Samsungnál keményen dolgoztak a hajlított kijelzőjű mobilok tökéletesítésén. A sarkainál lekerekített, minden irányból szimmetrikus Note 7-tel a cél közelébe értek. Jól fekszik a kézben, könnyen becsúszik a zsebbe, de könnyen ki is csúszik onnan.

Ahhoz képest, hogy a Note 7 kijelzője 5,7 colos, a mobil nagyjából akkora, mint az 5,5 colos OnePlus 3, és kézbe véve, érzésre még egy kicsit kisebbnek is tűnik. Ennek az lehet az oka, hogy széltében majdnem egy milliméterrel keskenyebb az oldalt hátrahajló kijelző miatt, tehát az ujjaink jobban átérik. 

Az anyagválasztást sokan minőséginek mondanák, de hiába alkalmazott a Samsung fémet és üveget, ettől még hátulról pont úgy néz ki az ezüstszürke Note 7, mintha egy modern hűtőgép ajtajáról készült volna méretarányos makett.

A fényes hátlap szorgalmasabban gyűjti az ujjlenyomatokat, mint egy bűnügyi helyszínelő.

Szemből nézve változatlan a helyzet, még mindig a Samsung csúcsmobiljai a legszebbek. Az ívelt forma miatt kikapcsolt állapotban is lenyűgöző, bekapcsolva pedig elképesztően látványos. A Super AMOLED kijelzőnek szépek és pontosak a színei, nyári napsütésben is elég fényes, mindent jól láttunk rajta. A hajlított peremek csak egy igen kis részt fednek le, a megjelenő képen alig torzítanak.

A kijelzővel szorosan összefügg a Note egyik meghatározó kiegészítője, a toll. Már az első Note is ezzel érkezett, és ez akkoriban meglepő volt, hiszen mindenki más elégedett volt azzal, hogy ujjakkal profin kezelhető az érintőkijelző. Most se jutott eszünkbe túl gyakran, hogy a tollat használunk, és általában nem is lett volna praktikus, mert a kétkezes használat általában nem kivitelezhető – a második kezünk foglalt.

Amikor mégis tollal írtunk a kijelzőre, leesett az állunk, hogy milyen jól működik. A toll nem csúszkál összevissza, mint a korábbi hasonló mobilokon. Van egy kis ellenállás, ami miatt egészen olyan érzés írni vele, mintha papír jegyzettömb lenne a kezünkben. Elég kihúzni a tollat a helyéről, hogy megjelenjen egy speciális menü az eszközhöz tartozó funkciókkal. Indíthatunk azonnali tolmácsolást a Google Fordítóval, jegyzetelhetünk a kijelzőre. Még a videókból is kimenthetünk gif-eket, és továbbküldhetjük néhány megjegyzéssel.

A toll és a telefon víz alatt is működik, amit sokan csak marketingfogásnak tekintenek, pedig ez néha fontos lehet. Nyilván senki sem fog búvárkodás közben mobilozni, és csak reklámszínészek dolgoznak a zuhany alatt, de az előfordult már, hogy esőben kellett volna elővenni a mobilt. A Note 7-tel nem kell hezitálni, hiszen se a készüléknek, se a tollnak nem lesz baja a víztől. Más kérdés, hogy esőben a toll használata nagyjából lehetetlen, mert a másik kezünkben nyilván az esernyőt fogjuk, hogy mi se ázzunk el.

Farkasszemet néz

A Note 7 kamerájáról nehéz újdonságokat írni, hiszen pont ugyanolyan jó, mint amit a tavasszal piacra dobott Galaxy S7-ben találtunk. Az f/1.7-es, optikia képstabilizátoros és fázisérzékelős fókusszal felszerelt kamera jól lát a félhomályban és nagyon gyorsan exponál. Erről készítettünk is néhány bizonyítékot, íme:

A galéria negyedik képén az nem egy furcsa pózban kitömött tyúk, a zöldre vetődő szárnyast a levegőben sikerült lefotózni. Részletgazdag, éles, jól fókuszált kép, pedig a rögzítés körülményei nem voltak éppen ideálisak. A kamera egyébként csak 12 megapixeles, de azt már régóta tudjuk, hogy nem a képpontok száma a legfontosabb, hanem a szenzor mérete, érzékenysége.

Néhány ügyes trükk is segíti a fotózást. A kamera appban jobbra lapozva különféle szűrőket tudunk előcsalogatni, míg balra lapozva a beállításokat és a kameramódokat érjük el. A leghasznosabb talán az, hogy szelfizésnél a kijelző villanása nagyszerűen működik vakuként. A térhatású szelfi pedig a panorámakép szöges ellentéte, tehát nem a környezetünket fotózzuk le minden irányból, hanem, a mobilt körbelendítve magunk körül, önmagunkat örökíthetjük meg minden irányból.

Ennek a telefonnak van még egy titkos kamerája, a normál szemközti kamera mellett, ez kell ugyanis ahhoz, hogy az íriszünk leolvasásával azonosítani tudjuk magunkat. Egy infravörös villogó biztosítja, hogy rossz fényviszonyok közt is működjön a leolvasás. Egészen meglepő, hogy a Note 7 milyen gyorsan leolvassa az íriszünket, és nagyon megnyugtató érzés, hogy eközben stabilan meg tudjuk markolni a készüléket, és nem az ujjaink közt billeg, mint amikor az ujjlenyomatunkat olvassuk le. Hátránya ugyanakkor, hogy a fejünkhöz közel, megfelelő szögben kell tartani a mobilt. Szerencsére a Note 7-ben van ujjlenyomat-leolvasó is, szóval amikor úgy kényelmesebb, ennek megérintésével is beléphetünk a főmenübe.

Bivalyerős magok

Ahogy a cikk végén elhelyezett táblázatunkban is látható, a Note 7 minden tekintetben a Galaxy S7 nem sokkal nagyobb testvérének tekinthető, és a tulajdonságaik zöme megegyezik. Csakhogy amikor az S7 megérkezett tavasszal, akkor még kimondottan erősnek számított a többi okostelefonhoz képest, mostanra viszont a többiek is felzárkóztak, így a Note 7 már csak átlagosnak mondható az élbolyban. Az Antutu mérőszoftverével a Note 7 is 130-140 ezer közötti pontokat hozott – valamivel kevesebbet, mint a OnePlus 3, amiben másfélszer több RAM van.

Komolyabb újdonság, hogy a telefonban elsőként van 4×4 MIMO antenna, amit leegyzerűsítve azt jelenti, hogy a Note 7 sokkal stabilabban tudja fogni a mobilhálózat jelét, és a csipjeinek hála 450 Mbps sebességel tud letölteni (a Qualcomm-csipes változat pedig 600 Mbps-sel, de ez tök mindegy, mert most még egyiket se tudjuk idehaza kihasználni). Az usb-c csatlakozó is újdonságnak számít a Samsungnál, és ez usb 3.0-s szabványú, szóval fürgén másolja át az adatokat a számítógépre. 

Az biztos, hogy a Note 7 is alaposan ki lett tömve a Samsung spéci szoftverivel, és a felhasználói élmény nagyon messze van attól, amit egy eredeti és/vagy lecsupaszított Android 6.0 nyújtana nekünk. Ennek néha vannak előnyei is, például olyan apróságok, hogy a naptáremlékeztetőket egy sávba tömöríti, és nem terítik be a kijelzőt az értesítések. Néha azonban súl sokat kapunk a Samsungból, és a Note 7 is tele van duplikált appokkal: extra böngésző, plusz hangvezérelt asszisztens, még egy emailkliens, Samsung-ízű naptár és számológép. Az XDA szakértői már meg is mérték, hogy a rengeteg háttérben futó folyamat igencsak visszafogja a Note 7 valós, hétköznapi teljesítményét más, egyszerűbb okostelefonokéhoz képest.   

Az akku teljesítményéről viszont egy rossz szót sem tudunk mondani. A Note 7 lazán kibír egy napot, sőt, előfordult, hogy még másnap reggelre is maradt annyi energiája, hogy kihúzza, amíg beérünk az irodába. Arra azért figyelni kell, hogy legyen nálunk a töltő, vagy venni kell egy tartalékot, mert egyelőre nehezebb találni usb-c típusú kábelt a kollégáknál.

Alig több

Annak ellenére, hogy a Note 7 a Samsung legjobb, legtöbb csúcstechnikával felszerelt és legszebb okostelefonja, igazából alig különbözik a tavaszi S7-től. Azoknak ajánlott, akik kimondottan tollal szeretnék használni a mobiljukat, mert ebben az esetben nincs jobb a Note 7-nél. Aki viszont csak egy erős mobil akar, az a Note 7 kártyafüggetlen árából (kb. 300 ezer forint) két OnePlus 3-t vehet, de még az LG G5 és a Samsung Galaxy S7 is jóval olcsóbban megszerezhető.

   Samsung Galaxy Note 7 Samsung Galaxy S7 Edge LG G5 OnePlus 3
Megjelenés 2016 augusztus 2016 február 2016 február 2016 június
Méretek 73,9×153,9×7,9 mm, 169 gramm 72,6×150,9×7,7 mm, 169 gramm 73,9×149,4×7,7 mm, 159 gramm 74,7×152.7×7,4 mm, 158 gramm
Kijelző  5,7 colos
AMOLED
1440×2560 pixel
5,5 colos
AMOLED
1440×2560 pixel
5,3 colos
IPC LCD
1440×2560 pixel
5,5 colos AMOLED, 1080×1920 pixel
Csipkészlet Nyolcmagos Exynos 8890, 4×2,3 GHz +
4
×1,6 GHz
Nyolcmagos Exynos 8890, 4×2,3 GHz +
4
×1,6 GHz
Négymagos Qualcomm Snapdragon 820,
2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz
Négymagos Qualcomm Snapdragon 820,
2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz
Memória 4 GB RAM 4 GB RAM 4 GB RAM 6 GB RAM
Tárhely 64 GB 32/64 GB 32 GB,
microSD
64 GB, nem bővíthető
Hálózat 802.11 a/b/g/n/ac, kétsávos wifi (2,4 és 5 GHz), bluetooth 4.2 802.11 a/b/g/n/ac, kétsávos wifi (2,4 és 5 GHz), bluetooth 4.2  802.11 a/b/g/n/ac, kétsávos wifi (2,4 és 5 GHz), bluetooth 4.2  802.11 a/b/g/n/ac, kétsávos wifi (2,4 és 5 GHz), bluetooth 4.2 
Mobilnet LTE Cat 9
(450 Mbps le-, 50 Mbps feltöltés)
LTE Cat9
(450 Mbps le-, 50 Mbps feltöltés)
LTE Cat9
(450 Mbps le-, 50 Mbps feltöltés)
LTE Cat6
(300 Mbps le-, 50 Mbps feltöltés)
Kamera 12 megapixel, f/1.7,
optikai képstabilizátor, fázisérzékelő autofókusz
előlapi:
5 megapixel f/1.7
12 megapixel, f/1.7,
optikai képstabilizátor, fázisérzékelő autofókusz
előlapi:
5 megapixel f/1.7
16 mpx és f/1.8 + 8 mpx és f/2.4 dupla kamera, 
lézeres fókusz,
optikai képstabilizátor,
előlapi:
8 megapixel f/2.0

16 megapixel, f/2.0,
optikai képstabilizátor, fázisérzékelő autofókusz
8 megapixel f/2.0
Rendszer Android 6.0 Android 6.0 Android 6.0 Android 6.0
Akku 3500 mAh 3600 mAh 2800 mAh 3000 mAh

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla