Egymást perli a Vodafone és a Telekom a közbeszerzés miatt

2017.02.10. 15:51

Botrányosan folytatódik az állami mobilszolgáltatásra kiírt közbeszerzési eljárás. A Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság február 9-én csütörtökön felfüggesztette a végrehajtását a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) döntésének, amellyel elvileg a Magyar Telekom válna az állami intézmények mobilszolgáltatójává. Ezt Király István, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese jelentette be, hiszen ők tettek panaszt a közbeszerzési eljárással szemben

A Telekom és Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF) már hétfőn bejelentette, hogy a cég az állami mobilszolgáltató pályázat győztese lett, és aláírták a szerződést. Csakhogy a Vodafone bírósági eljárást kezdeményezett, mert a szerinte legkedvezőbb ajánlattal kizárták a pályázatból, és most már polgári pert is indít a Budai Központi Kerületi Bíróságon, mert szerinte a bírósági ügy miatt a KEF eljárása nem zárult le jogerősen, és a Magyar Telekommal kötött szerződés érvénytelen.

A Vodafone szerint ez azt jelenti, hogy továbbra is ő az állami intézmények szolgáltatója.

A KEF azért zárta ki a Vodafone-t a pályázatból, mert szerinte a mobilcég túl alacsony összegű ajánlatot tett, és emiatt kétséges, hogy teljesíteni tudja-e a vállalását. Király István viszont azt nyilatkozta, hogy a kiírásra tett ajánlatuk nem veszteséges, és a becslései szerint éves szinte 500 millió forinttal kedvezőbbek, mint a konkurens Telekom ajánlata.

A Magyar Telekom szerint a Vodafone valótlanságokat állít, ezért pert indít a riválisa ellen. Szerinte a KEF-fel kötött szerződés jogszerű és érvényes, és a szerződő felek „valamennyi irányadó jogszabály betűjét és szellemét betartották”. A Magyar Telekom szerint a  Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntése nem teszi utólag érvénytelenné a szerződést.

Pénteki közleményében a Magyar Telekom egyenesen felszólította a Vodafone-t, hogy szüntesse meg a jogsértő ügyféltájékoztatási gyakorlatát és az ezzel kapcsolatos sajtónyilatkozatokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?