Mindenkivel kicseszett az Apple

2007. szeptember 5., 21:12 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Aki már rendelt magának törnivaló Apple-mobilt, most alaposan megszívta, mert a 8 gigabájtos verzió kétszáz dollárral olcsóbb, mint tegnap. Potom 400 dollárért hazavihető. Emellett fontos hír, hogy az iTunes wifis zeneboltja a mobilról is elérhető lesz. Az iTunes valamikor szeptemberben töltődik majd le a mobilra, szoftverfrissítésben, ami nem biztos, hogy a feltört iPhone-on is működik majd. Meglátjuk. Biztosan sokan döbbennek majd rá, hogy milyen béna dolog wifi hotspotot keresgélni egyetlen szám letöltése miatt. Szerencsére a EDGE-en nem vezették be a letöltést, az még cikibb lenne.

Muszáj megjegyeznem, az Apple elég visszataszítóan nyomja az üzletet. Először kicseszett a vásárlókkal azzal a lépéssel, hogy az AT&T hírhedten rossz hálózatához kötötte őket. Most meg az AT&T-t szívatja azzal, hogy piacra dob egy teljesen iPhone-szerű csilivili zenelejátszót, amely pontosan ugyanazt tudja, mint az iPhone, a szánalmas sebességű EDGE és az AT&T miatt hasznavehetetlen telefon nélkül.



Szinte minden ismerősöm azzal jött az iPhone bemutatkozásakor, hogy milyen jól lehet vele wifin YouTube videókat nézni, levelezni stb., és hogy kell a fenének a mobilinternet. Magyarán nagy részüknek az égvilágon semmi szüksége nincs Apple-mobilra, csak a dizájn tetszett nekik. Máris szaladhatnak a boltba iPod Touch-ot venni. (Wifi ebben is van.)

Az Apple mobilgyártóként nagyon mínuszosan teljesített eddig, mondhatnám megbukott, de közben az orránál fogva vezette a fél világot, főleg a Mac-fanatikusokat.

A cég részvényei viszont szárnyalnak, éljen a dizájnpápa!

Teszteltük a hardveres iPhone-törést

2007. szeptember 5., 18:04 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Ismerősünk vett magának egy Apple-mobilt, feltörte, és megosztotta velünk tapasztalatait, jól. Ebből is kiderül, hogy csak birkatürelemmel, biztos kézzel és megfelelő szerszámokkal érdemes belevágni a hekkelésbe, és nem árt, ha a bankszámlán megvan a pénz egy új iPhone-ra, ha a hekkelés véletlenül mégsem lenne túl eredményes.

MobilShow a hétvégén

2007. szeptember 5., 14:56 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Megint lesz hétvégén (szeptember 8-11. között) MobilShow a Hungexpo területén. Ötven kiállító lesz és a mobiltöténeti kiállításon megnézhető a hordozható telefonok történelme. A rendezvényen bemutatják az NFC technológiát is, azaz a kis hatótávolságú rádiófrekvenciás kommunikáción alapuló megoldásokat. Lesznek színpadi előadások meg tévékettős sztárok is, és értékes nyereményeket sorsolnak ki a látogatók között.

Négymilliárd telefonvonal van

2007. szeptember 5., 11:59 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Nem igazán passzolna egy mobiltelefonokkal foglalkozó blogba az a hír, hogy világszerte már több mint négymilliárd telefonvonal van, csakhogy ezeknek a vonalaknak a többsége mobil. A nemzetközi telekommunikációs szövetség (ITU) szerint 1,27 milliárd vezetékes és 2,68 milliárd előfizetés van. Természetesen a fejlődő országokban nőtt leginkább a vonalak száma, és más a telefon-előfizetők 61 százaléka ezekből az országokból kerül ki. Csak Kínában és Indiában kétszázmillió új előfizető lett az év első három hónapjában.

1996-ban még kevesebb mint egymilliárd embernek volt telefonvonala.

Érintőkijelzős LG kémfotók

2007. szeptember 5., 11:26 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Állítólag az LG új VX10000 és VX8800 mobilokról látható néhány kémfotó az Engadgeten. Az előbbi a qwerty billentyűzetes VX9900, az utóbbi pedig a VX8550 utóda lehet. További képek az Engadgeten láthatók.


Az iPhone a legsikeresebb okosmobil

2007. szeptember 5., 06:12 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az Inquirer szerint az Apple telefonja szerepelt a legjobban az okostelefonok piacán júliusban, az Egyesült Államokban. A készüléket még mindig csak ebben az országban árulják, és ez volt az első teljes hónapja a forgalmazás megkezdése óta. Az Apple mobilja jobban szerepelt, mint a Palm, a Motorola, a Nokia, a Samsung vagy a Blackberry készülékei, az iSuppli szerint a mobil piaci részesedése 1,8 százalékos volt júliusban. A vásárlók főleg 35 éves, vagy annál fiatalabb férfiak voltak, többnyire felsőfokú végzettséggel. A piackutató úgy számol, hogy idén 4,5 millió mobilt értékesít az Apple, 2011-ben viszont már 30 millió iPhone értékesítésére számíthat a kaliforniai cég.

Quake az N95-ön, de kit érdekel?

2007. szeptember 4., 14:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A klasszikus lövöldözős játék már N95-ön, illetve az összes többi Symbian S60 FP1 mobilon is futtatható, írja az All About Symbian, azt viszont nem értem, hogy ez miért nagy durranás. Majd ha lesz Q3Arena olyan mobilra, amelyet tévére lehet kötni, és mobilhálózaton lőhetjük szét egymást rocketlauncherrel, akkor megemelem a kalapomat. Ez így gyenge, WinMobile telefonon évek óta lehet Quaket, futtatni, ha jól emlékszem.

No, azért itt egy videó a játékról.

 

Itt az sPhone

2007. szeptember 4., 08:50 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Mindenki megbolondult? Az LG ontja magából az iPhone hasonmásait, most pedig a Samsung is beállt a sorba a Croix fedőnevű telefonnal, amit most jól elnevezek sPhone-nak, hogy mindenkit összezavarjak. Miért, talán a gyártók nem azt akarják, hogy a vásárló zavarban legyen a sok hasonló ugyanolyan készülék között? Az Engadget szerint a Croix valójában az SGH-700. Kinézete ugyanolyan csilivili, mint az iPhoné, és ezen kívül szinte semmit sem tudni róla.


Bostonban Google-mobilt osztogattak

2007. szeptember 3., 14:53 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Csak néhány szerencsés kiválasztott juthatott hozzá a Google saját fejlesztésű mobiljához, de a Boston Globe kiderített róla néhány részletet. A cikkiró szerint bostoni vállalkozók és befektetők kaptak a prototípusból. Egyikük azt mondta, hogy a készülék egyszerűbb, mint az Apple iPhone, és nem olyan ragyogó a kinézete. Tetszett neki, hogy oldalirányban lehet görgetni az ikonokat, és így nagyon sok funkció könnyen elérhető, a korlátozott kijelzőméret ellenére.

Másikuk, aki korábban látta a prototípust, a háromdimenziós animált ikonokat emelte ki. Elmondása szerint a készüléken nemcsak érintőkijelző van, hanem egy aprócska qwerty gombsor is, mint a Treón.

iPhone-törés ötvenes csomagban

2007. szeptember 3., 11:46 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Kiváló mobil az iPhone, magam is kipróbáltam már, de a feltört változatért egyszerűen nem tudok lelkesedni. Az alábbi hír meg is magyarázza, hogy miért. A szoftveres törést kínáló iPhoneSIMfree elkezdte árulni a portékáját, csakhogy nagykereskedőként. Az ötvenes csomag darabonként 36 dollár, az ötezeres csomag 25 dollár. Mivel a törési módszert nem akarják kiszivárogtatni, a telepítése roppant macerás. A mobilt be kell vinni a licencet megvásárló kiskereskedőhöz, aki wifin felcsatlakozik az iPhoneSIMfree szerverére, ahol regisztrálják a készüléket és törlik róla az AT&T-hez kötő korlátozást.



Nem vállalanak garanciát sem arra, hogy az Apple következő frissítése után nem kell majd újra feltörni a készüléket, sem arra, hogy az Apple következő frissítését egyáltalán telepíteni tudja majd a készülék. (Ami elég nagy szívás, hiszen sok fontos újítást várható.) Mindkét esetben valószínűleg szakértői segítségre lehet szükség. Ilyen feltételek mellett tört iPhone-t hozatni Magyarországra totális hülyeség. Akkor már inkább költözzön Amerikába, aki nem tud meglenni nélküle.

Mobil fizetőrendszert készít a Google

2007. szeptember 3., 11:30 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Auguszutus végén bejegyzett egy szabadalmat a Google, amely egy mobil fozetőrendszert ír le. A GPay Mobile valószínűleg platformfüggetlen lesz, mint általában a Google megoldásai, mert nem lenne sok értelme annak, hogy a pletykák szerint hamarosan megjelenő Google-mobilhoz kötődjön. A cégnek ugyanis felhasználók tömegére van szüksége, és a Google-mobil nem vonz majd százezereket a boltokba, hiszen a keresőcég szolgáltatásai már most is bármilyen mobilról elérhetőek.

Még az is kérdéses, hogy mire lenne jó egy ilyen fizetőrendszer. A TechCrunch azt írja, hogy például a kólagépnél is fizethetünk majd vele, vagy a GPay segítségével vásárolhatunk majd boltokban. Attól félek, hogy itt K-Európában valószínűleg nem jelenik meg semmi ilyesmi a közeljövőben.

Kigyulladt a feltört iPhone

2007. szeptember 3., 08:36 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Úgy látszik valakinek égetően sürgős volt az iPhone feltörése, és nem figyelt oda eléggé, amikor a forrasztópákával a készülék belsejében turkált. Meg is lett a sietség eredménye, kár, hogy a több mint százezer forintos füstölt mobil csak arra jó, hogy rövid hír legyen belőle. (via engadget)


Pénzhiány gátolja a városi wifi terjedését

2007. augusztus 31., 15:33 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Úgy tűnik elfelejthetjük az ingyenes városi wifiről szőtt romantikus álmokat. Persze nagyon jó lenne ingyen wifizni a metrón meg a villamoson, de ilyen úgysem lesz, mert a kiépítés és a működtetés baromi sok pénzbe kerül. A nálunk sokkal gazdagabb Amerikában is komoly gondok vannak. A városi wifihálózatokat építő EarthLink bejelentette, hogy egyedül nem tudja vállalni a kockázatokat, ami a cég eredményét látva érthető: fél év alatt 46 millió dolláros veszteséget hozott össze. San Franciscóban az Earthlink azért nem vállalta a wifihálózat kiépítését, mert nem bízott abban, hogy elég ügyfelet tud szerezni, és így a 14-17 millió dolláros befektetés elég kockázatos lett volna. (A netszolgáltatás havi húsz dollárba került volna.)

Chicago leállított egy 18,5 millió dolláros wifi projektet, mert túl sokat kellett volna költenie a hálózatra, és Milwaukee esetében is pénzügyi gondok merültek fel. Houston 50 millió dolláros wifihálózatot szeretett volna, és arra figyelmeztette az EarthLinket, hogy ötmillió dolláros büntetést szab ki rá, ha nem tudja tartani a szerződésben vállalt határidőt. A Yahoo News szerint simán elképzelhető, hogy az EarthLink kiszáll a projektből.

Iparági szakértők szerint a városi wifi projektek megvalósíthatóak, ha a pénzügyi kockázat egy részét átvállalják a cégektől. Néhány város garantált előfizetőkkel segíti a kivitelezőt, Minneapolis például vállalta, hogy évente 1,25 millió dollárt költ előfizetésekre. Houston is évi ötszázezer dolláros bevételt garantált az EarthLinknek, a város alkalmazottai kaptak volna hozzáférést a hálózathoz. Ez azonban nem biztos, hogy elég lesz az EarthLinknek a folytatáshoz. A trendeket követő MuniWireless.com szerint körülbelül 455 amerikai városban van vagy épül a wifihálózat, amíg két évvel ezelőtt még csak 122 városban volt wifi.

Frissítés: A magyar politikusok egy évvel ezelőtt "beszéltek" a fővárosi wifi bevezetéséről, amiből persze nem lett semmi. Talán egy másik fővárosról beszéltek. Vagy csak úgy félre.

Egyelőre messze van az N81 az iPodtól

2007. augusztus 29., 16:48 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Londonban egyetlen kiállított N81-en volt aktiválva az iPod érintésérzékeny tárcsáját utánzó Navi funkció, és egyelőre rettenetes működött. Tudom, hogy prototípust nyomogattam, és a piacra kerülő termékek általában sokkal jobbak, mint az első bemutatópéldányok, de nem tűnik jó döntésnek, hogy az érintésérzékeny felület a középső, nem túl nagy, ráadásul kissé szögletes irányítógombba van beleépítve. (A készülék mellett álló srác is mondta, hogy az érintésérzékeny felület a középső gombban van.) Az ember ujja túl gyorsan körbe ér, a gomb sarkainál túl hamar kell irányt váltani, szögletes ujjmozgásra van szükség. Nem kényelmes. Jobb lenne a gomb körüli nagy sík felületet simogatni, remélem a végeleges változat már így működik majd.



Próbáltam videót készíteni a nálam lévő N95-tel, de a mobil közeli felvételre alkalmatlan, mert nem tud a kijelzőre fókuszálni.

Egyéb: a gigamega összefoglalót az Indexen keressétek!.

London, live: új zenesorozat a Nokiától

2007. augusztus 29., 10:38 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Öt új zenetelefont mutat(ott) be a Nokia Londonban a Go Play eseményen. Itt ülök, de múlt időről nem beszélhetek, mert a Nokia még nem mutatta be élőben a készülékeket. Blogokra viszont már kiszivárogtak képek, és egyéb információk. Eszerint most debütál az N95 zenei változata, nyolc gigabájtos belső memóriával, az N81 játéktelefon, amely semilyen szempontból nem tekinthető az N-Gage utódjának, mivel kifejezetten szép.

Frissítés: Az N81 középső irányítógombja érintésérzékeny lesz, és az iPodhoz hasonlóan működik majd. Egy újságíró felvetette, hogy ezt az Apple-től másolta le a Nokia, erre Anssi Vanjoki, a cég multimédiás üzletágának feje a pódiumon kihúzta magát, és azt mondta: "Nem tudom mi eredeti és mi másolat, de ha találunk egy jó ötletet a világban, azt büszként másoljuk le, ha pedig magunk fejlesztünk ki egy jó megoldást, akkor a mérnökeinkre vagyunk büszkék." Egyébként az N81-ben is 8 gigabájtos memória lesz, mint az új N95-ben.

Az XpressMusic zenei sorozat három felsőközép-kategóriás készülékkel bővül, az 5310 és 5610 mobilokkal, illetve az 5700-asnak lesz egy új fekete változata.

Megújul az N-Gage

2007. augusztus 28., 07:49 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A héten az új N-Gage debütál, állítja a New York Times. Már tavaly szeptemberben elhangzott, hogy a Nokia az N-Gage mobilok bukásából okulva nem új játékgépet készít, hanem inkább játékplatformot, amely az összes S60-as telefonra kiterjed. Eleinte persze csak néhány modellre. (Mindez nem zárja ki, hogy a korábban emlegetett Nokia Music Store is elindul a héten.)

A finn gyártó okosan kitalálta a részleteket, a játékosok ugyanis nagy nagy közösséget alkotnak majd. Lehet egymás ellen játszani, nagy bajnokságokban részt venni, emellett látható lesz, hogy melyik barátunk online, és hogy ő milyen játékokat vett. A játékokból pedig lesznek demó változatok, ami nagyon ügyes húzás, mivel a mobilinterneten elég kevés dologról lehet kideríteni vásárlás előtt, hogy mi is valójában.

Mivel az N-Gage használói közül sokan nem fedezték fel a játékgép extráit, az N-Gage szoftverben ezek könnyen elérhetők lesznek, nem kell majd menükben turkálni. Emellett olyan apróságokra is figyelt a Nokia, írja a Times, hogy elszórakoztassa a júzert, amíg letölt egy játékot.

Az N-Gage úgy kell a mobiljátékot fejlesztő cégeknek, mint egy falat kenyér az éhezőnek, ugyanis nagyon sokan játszanak mobillal, de főleg a beépített játékokkal. A platformon előtérbe kerülnek a játékok, az emberek tudják majd, hogy hol szerezhetnek még jobb és szebb sudokut vagy tetriszt. Plusz a Nokia kitol a mobilszolgáltatókkal, akik nem tudják majd levenni a sápot a fejlesztőkről, ha az emberek nem tőlük vásárolnak.

Egyébként szeretném még felhívni a figyelmet a Nokia mobilok tévékimenetére, amellyel egész jól lehetne nagy képernyőn játszani, ha lenne bluetooth joystick a mobilokhoz. A kábel ugyanis túlságosan a kijelzőjöz láncol, az N95-tel kipróbáltam, szívás volt. Természetesen nem a hardcore "4 Ghz-es procim van" játékos a célközönség, hanem azok, akik néha elszöszmötölnek az egyszerűbb flashjátékokkal. (Ó, most jut eszembe, hogy C64 emulátor is van S60 mobilokra. Lehetőségek széles tárháza ez.)

WiMaxot épít a Samsung New Yorkban

2007. augusztus 27., 21:30 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Samsung építi fel a Sprint Nextel WiMax hálózatát New Yorkban, jelentette be a két cég, ami nagyszerű aprópó egy másik érdekes hír közlésére. Ami arról szól, hogy a sokak által 4G technológia két emlegetett WiMax az IEEE és a WiMax Forum szerint inkább a 3G-hez tartozik, ezét megkérték a nemzetközi telekommunikációs szövetséget (ITU), hogy a szabványt vegye be az IMT-2000 specifikációk közé. Ide pedig a 3G-technológiák tartoznak.

Most már csak egy kérdés maradt: Ha a WiMax is 3G, akkor mi lesz a 4G?

Martin Sauter mobilszakértő szerint politikai lépésről van szó: sok régióban a frekvenciákat 3G IMT-2000 rendszerek számára osztották ki. Ha viszont a WiMax is bekerül ezen rendszerek közé, akkor a szabályozási környezet megváltoztatása nélkül lehetne WiMax szolgáltatást nyújtani például a 2,5 gigahertzes tartományban.

Biokijelzők a fülben

2007. augusztus 27., 16:20 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Vicces lehet, amikor a metrón vadidegen emberek olvassák el a fülünkbe dugott bluetooth headsetről, hogy mennyi hívást mulasztottunk el. Az OLED kijelzővel felszerelt Nokia BH-902 segítségével bárki átélheti ezt az élményt. Érdekesebb a BH-903, szintén OLED-es sztereó fülhallgató, amely a A2DP, AVRCP, PBAP, HFP és HSP profilokat mind támogatja, tizenöt órán át bírja egy feltöltéssel, és 200 euróért lehet majd megvenni az utolsó negyedévben. A BH-902 csak 115 euró, de csak nyolc órán át bírja.

Képek a hajtás után.
Tovább

Wifi hotspot napcellával

2007. augusztus 27., 14:04 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Régi álmomat váltotta valóra egy Solis Energy nevű amerikai cég: napenergiával táplált wifi hotspotot készített. Csak fel kell helyezni néhány napelemes kütyüt jó magas póznák tetejére, meshben összekötni őket, és kész a wifi lefedettség. Jól működne azokban az apróbb falvakban, amelyek soha nem kerülnek a mobilszolgáltatók látóterébe, viszont az emberek mégis szeretnének drót nélkül netezni.

A Cnet azt írja, hogy Floridában, ahol minden nap négy és fél órán át teljes erővel süt a nap, a Solis kétszázhúsz wattos napelemet használ, és ezzel tölti az akkukat. A router csak 24 wattot fogyaszt, és az akkuról egész éjszaka működik. Jó lenne, ha a cég a hardver leírását nyílt forráskódú projektként bedobná a közösbe, hogy mindenki barkácsolhasson magának hasonló routert.



A nyomozók mindent tudnak a mobilozókról

2007. augusztus 27., 13:02 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Mobilszakértő nyomozók új módszerekkel olvassák ki a mobilokban tárolt információkat, és természetesen nem a készülékben lévő névjegyalbum felolvasásáról van szó, hanem a töröltnek hitt üzenetek, képek, névjegyek és egyéb adatok kibuherálásáról.

A TIME cikke szerint az egyik szakértő nemrég kétszázötven törölt névjegyet olvasott ki egy gyermekpornó-hálózat vezetőjének a mobiljából, így nyilván elég sok perverz a rendőrség hálójába került.

Az egyik törési módszer az úgynevezett AT modemparancsok segítségével kérdi le a telefonban tárolt adatokat, csakhogy nem mindegyik mobil reagál ezekre a parancsokra. (A TIME szerint a tizenhét éves George Hotz is ilyen parancsokkal törte fel az iPhone védelmét.) A másik módszer a mobil memóriájában tárolt hexadecimális kódok lementése és dekódolása, ami több hetet is igénybe vehet. Emiatt a szakértőknek nincs sok szabad idejük, és előfordul, hogy a megrendelőknek 6-12 hónapot is várniuk kell az eredményre.

Sms-küldő a Yahoo webmailben

2007. augusztus 27., 11:28 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Új szolgáltatásokat épít a Yahoo a webes levelezőjébe, így a felhasználók egyetlen központi helyről küldhetnek emaileket, IM-üzeneteket, illetve szöveges üzenetet mások mobiljára. Az újítás azért is fontos, mert több tanulmány is arról számolt be nemrég, hogy a fiatalok jobban szeretik az üzenetküldőket, mint az emailt. (Sőt, ha jól emlékszem az emailt unalmas, főleg üzleti célokra használható elavult technológiaként bélyegezték meg a tinik.) A hétfőn debütáló újításokat sajnos még csak az amerikai, kanadai, indiai és Fülöp-szigeteki júzerek vehetik igénybe.

Jönnek a hét megabites mobilok

2007. augusztus 25., 21:21 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Dél-Korea három legnagyobb mobilgyártója, a Samsung, az LG, és a nálunk kevésbé ismert Pantech igencsak felpörgette a mobiltelefonok letöltési sebességét, mivel mindhárman bemutattak 7,2 megabit per másodperces letöltési sebességű készülékeket. Persze jó okuk volt rá, Dél-Koreában ugyanis a mobilszolgálatók is gyorsították a HSDPA-hálózatot.

A magyar mobilszolgáltatók a sebesség növelésében sem járnak az élen: bár a T-Mobile elkezdte a 7,2 Mbit bevezetését, még nem lehet mindenhol ilyen gyorsan böngészni.

A 7,2 megabites mobilok átszámítva több mint százezer forintba kerülnek, és még nem tudni, hogy mikor jutnak el Európába. Egyébként ez a sebesség a jövőben a kétszeresére, 14,4 megabitre növelhető. A sok megabites HSDPA hálózatokon általában a HSUPA technológiát is bekapcsolják, azaz másodpercenként körülbelül 2 megabites sebességgel lehet képeket, videókat vagy bármi mást feltölteni a netre.

Egyre többen törik az iPhone szoftverét

2007. augusztus 25., 17:48 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A héten ketten is bejelentették, hogy feltörték az iPhone-t, ráadásul szoftveresen, tehát végre nem kell drága megbuherált SIM-kártyákkal bajlódni. Mégsem érdemes most feltört iPhone-t venni, mert ki tudja, hogy az Apple mikor tesz keresztbe a hekkereknek. Simán kiadhat olyan peccset, amely valamilyen fontos hibát javít ki, és mellékesen visszaállítja az eredeti állapotot. Az iPhone-t forgalmazó amerikai és európai szolgáltatók valószínűleg megkövetelik az Apple-től, hogy tegyen valamit ilyen esetben.
Meg kell várni, hogy mit lép az Apple.

Sms-ben rendelhető banki kölcsön

2007. augusztus 24., 16:55 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Hollandiában szöveges üzenetben kérhetnek száz, kétszáz vagy háromszáz eurós hitelt a finn Ferratum ügyfelei. Az üzenetben nevet, születési dátumot, címet és bankszámlaszámotkell megadni. A regisztrált ügyfelek tíz percen belül megkapják a kért összeget, a többieknek azonban 24 órát várniuk kell. A gyorskölcsönnek persze magas ára van: a Ferratum brutális huszonöt százalékos ügyintézési díjat számol fel. Tehát kérsz 100 eurót, és tizenöt nap múlva 125-öt kell visszafizetned.

Félmilliárd új GSM/UMTS előfizető egy év alatt

2007. augusztus 24., 16:40 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Szépen gyarapodik a GSM és 3G előfizetők tábora, a legújabb adatok szerint 564,6 millió új szerződést kötöttek meg a júniussal véget ért 12 hónapban. Most hetvenhét országban 181 szolgáltatónak van UMTS alapú 3G-hálózata, és további 72 hálózat van a tervezés, a telepítés vagy a próbaüzem fázisában. A 181 hálózatból 135-ön van HSDPA, és további 80 tervezi a szélessávú mobilinternet bevezetését. Már 5 szolgáltató indított gyors feltöltési sebességű HSUPA szolgálatást, és több mint 130 szolgáltató tervezi a HSUPA bevezetését (nagy részük már idén). A világ összes mobilozójának 85 százaléka használ GSM technológiát.

Megjelent az új N-Gage logó

2007. augusztus 24., 14:01 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A mobil játékgép hivatalos blogján megjelent az N-Gage új logója. A Nokia által is szponzorált lipcsei játékkiállításon bukkant fel először az új logó.


A kiállításon a mobilgyártótól Diarmuid Feeny azt részletezte, hogy egyre kevésbé a nappali a szórakoztatás központja, és fontos, hogy a mobiljátékok valóban mobil játékok legyenek. Beszédében arra utalt, hogy a mobilokon szokványos játékok futnak, amelyek nem használják ki az új lehetőségeket, például a cellainformációkat, az internetet. A Nokia többek között azzal próbál változtatni a helyzeten, hogy megkönnyíti majd az online játékok mobilböngészőben való futtatását.

Ez elég általános maszlag, úgyhogy kíváncsian várom, mi lesz az N-Gage platformból.

Teszt: Windows Live Nokián

2007. augusztus 24., 07:17 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Elkészült a hivatalos és ingyenes Windows Live kliens a Symbian S60 rendszerű Nokiákra, és vagy idén év végén, vagy pedig jövő év elején az S40-es telefonokra is megjelenik a szolgáltatáscsomag, amely a csevegőkliensen kívül a Hotmailt, a keresőt és a személyes Spaces portált is magába foglalja. A szolgáltatás egyelőre ingyenes, de a két cég azon töri a fejét, hogy miént lehetne pénzt kérni érte, megosztva a bevételeket. Na erre én is nagyon kíváncsi vagyok, mert nem hiszem, hogy bárki szívesen fizetne havidíjat a csevegésért. Kivéve, ha így ezerszer olcsóbban kommunikálhatunk, mint sms-ben.

Bár látszólag a két óriáscég rivális, hiszen a Windows Mobile és a Symbian egymás konkurensei, valójában a Microsotnak és a Nokiának nagy szükségük van egymásra. A Microsoftnak roppant előnyös, hogy a Nokia segítségével több millió emberhez juttathatja el az online szolgáltatásait, mert ezzel keresztbe tehet a Google-nek. A Nokia pedig egyre nagyobb hangsúlyt akar fektetni a szolgáltatásokra, nehogy a mobilszolgáltatók elhappolják előle az üzleti lehetőséget. (Persze a mai mobiltartalom-kínálat alapján kimondhatjuk, hogy ez a veszély nem igazán fenyegeti.)

Nézük magát a szoftvercsomagot, amelyet nem a Nokia hivatalos oldaláról töltöttem le, hanem egy másik szájtról. A Nokia weboldalán leírt módszer nálam, egy angol szoftverrel felszerelt N80-on nem működött, nem volt WinLive mappa a Download menüben.



Újdonság, hogy a Windows Live betelepül a névjegyalbumba, így onnan is közvetlenül elérhetők a partnerek. Itt is látszik, hogy elfoglaltak vagy elérhetők-e, és rögtön betölthető a Spaces tárhelyük. A Messenger nagyjából úgy néz ki, mint a Windows Mobile 6-on futó verzió. Ebben lehet beszélgetést kezdeményezni, a beépített szmájlik néhány gombnyomással elérhetők, és több partner meghívható egy beszélgetésbe. Lehet fájlt küldeni, és képet nemcsak a galériából lehet választani: a csevegőkliens be tudja kapcsolni a kamerát, így azonnal új képet lehet gyártani.

Még több képhez kattints a tovább gombra!

Tovább

GPS és telefon a PSP-ben

2007. augusztus 23., 10:32 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Magyar fejlesztésű navigációs szoftvert mutattak be szerdán a PlayStation Portable játékkonzolhoz. A Go!Explore nevű programot a Nav N Go Kft. fejlesztette ki, amely az okostelefonokon és más navigációs kütyükön futó iGo szoftverrel vált világszerte ismertté. A Go!Explore autós és gyalogos üzemmódban is használható, az UDM lemezen rajta van a kontinens összes országának térképe, és a szoftvert GPS-vevővel együtt szállítják. Tizenegy nyelven elérhető, és ugyanazt tudja, mint iGO: van benne intelligens nagyítás és billentyűzet, leggyorsabb és legrövidebb útvonalat is lehet tervezni, sőt, a télen megjelenő iGO 8 szoftver látványos grafikai újításait, a háromdimenziós várostérképeket és tájékozódási pontokat is beleépítették.

Azért került a hír a Cellanaplóra, mert hamarosan telefonálni is lehet a kézi konzollal. A Sony és a BT közösen készítette el a Go!Messenger nevű VoIP-kilenst, amely Európában januártól lesz elérhető. Wifire csatlakozva ingyen telefonálhatnak majd a PSP-júzerek, üzeneteket küldhetnek egymásnak egy virtuális billentyűzet segítésgével, sőt, ha van Go!Cam kiegészítőjük, akkor videotelefonálni is tudnak.

Megszívta a Matsushita

2007. augusztus 22., 12:01 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az ötvenmillió felmelegedő akku visszahívása cseréje 1,2 milliárd dollárba kerül majd a Matsushitának, hiszen ő gyártotta le a Nokia telefonokhoz e hibás alkatrészt, írja a Forbes. Ez az összeg a teljes Matsushita cégcsoport 2008-as profitjának 28 százaléka, és ötszöröse az akku-üzletág éves bevételének.

MicroSD adapter a kulcstartón

2007. augusztus 22., 11:02 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A kártyák adaptere könnyen elveszíthető, ezért roppant praktikus a Brando kiegészítője, az USB portba dugható microSD-olvasó. Teljesen kompatibilis az USB 2.0 szabvánnyal, támogatja a Windows 98/2000/ME/XP operációs rendszereket, csupán 3 gramm és 11,5 dollárba kerül. Egyetlen szépséghibája, hogy nem túl szép.