A mobil nem telefonálásra való

2007. szeptember 24., 15:25 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Hiába hadakoznak a múlt (vagy azelőtti) században leragadt konzervatívok a fejlődés ellen, egy friss tanulmány szerint az emberek többsége nem csak telefonálni akar a mobiljával. Sőt, a Universal McCann szerint a mobilt sokkal többet használják üzenetküldésre és mobilinternetezésre, mint telefonálásra. Az átlagos felhasználók a mobilozással töltött idő alig felében beszélgetnek, szöveges üzenetek küldésére fordítják az idő negyven százalékát, multimédiás üzenetekre hat százalékát, internetezésre a hét százalékát.

A tanulmány huszonegy országban készült júliusban tízezer résztvevő bevonásával. A McCann szerint a következő nagy durranás a mobiliparban a televízió megjelenése lesz, a megkérdezettek nyolc százaléka tévézett már a mobilján, és harminchárom százalékuk szeretne. A megkérdezettek hatvanhat százalékának van médialejátszója, negyvenöt százalékának laptopja, huszonnyolc százalékának hordozható játékkonzolja.

Bemutatkozott Giorgio mobilja

2007. szeptember 24., 14:57 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Hétfőn bemutatták az Armani mobiltelefonját, amely nagyon hasonlít a Prada mobiljára, de nem az LG, hanem a Samsung adja a hardvert. A kütyüt menőbb elektronikai boltokban és Giorgio Armani saját bolthálózatában lehet majd megvenni.

 


 


Micro USB lesz mindenben

2007. szeptember 24., 13:32 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Rengeteg elmaradásom van a gigantikus HSDPA-túra miatt. Talán a hónap legfontosabb híre, hogy az öt legnagyobb mobilgyártó megyegyezett az univerzális töltőszabványban, a micro USB lesz az. Talán még emlékezetes, hogy Kína szólt be a mobilgyártóknak a sokféle töltő miatt, mert óriási pazarlás, hogy minden készülékhez újat kell venni. Kína pedig elég nagy piac ahhoz, hogy ugráltathassa a gyártókat.

Rettentő izgalmas újdonság, hogy az Intel szerint 2008 lesz a WiMax éve, hiszen eddig nagyjából mindig azt mondták, hogy a következő év lesz az. Persze jól tudjuk, hogy a világ nagy részén még a 3G sem terjed el igazán, tehát egy kicsit korai még a 4G-t emlegetni.

A hónap vicce a HobHappy blogon olvasható. A német T-Mobile az iPhone bevezetése miatt bejelentette, hogy 2007 végére egyedül náluk lesz országos EDGE-elérés, ami négyszer gyorsabb a betárcsázós internetnél. Németoszágban vajon használ még valaki modemet? A T-Mobile nevetségessé teszi magát a 220 kilobit per másodperces hálózattal, miközben egyébként milliárdokat öl abba, hogy minél több helyen elérhetővé tegye a 7,2 megabites HSDPA-t, amin már lehet internetezni.

Tudom, hogy a 7,2 megabit legfeljebb akkor jön össze, ha jó irányból fúj a szél, és senki más nincs az adótorony körzetében, de a maximum 220 kilobit helyett is simán kaphat az ember 75 kilobitet, vagy annyit sem.

Itt a Motorola RIZR Z10 és az ROKR E8

2007. szeptember 18., 22:34 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Hamarosan elég érdekes új mobilokat dob piacra a Motorola. A ROKR E8 felületének kinézete aszerint változik majd, hogy milyen szoftver futtatunk, például zenehallgatás közben eltűnnek a fölösleges számgombok, és a lejátszó kezelőgombjai jelennek meg. Az Engadget szerint az érintőkijelző visszajelez majd böködés közben, így mindig érezhető lesz, ha sikerült megnyomni a virtuális gombot. Két gigabájtos beépített memória alapból elegendő a számok tárolásához, de a mobil microSD kártyával is bővíthető. A híresztelések szerint nem lesz benne 3G, ami elég szomorú hír.



A RIZR Z10 felszerelése bizonyos szempontból komolyabb: EDGE és HSDPA, csupán kilencven megás belső memória, ugyanúgy microSD bővíthetőséggel, kamerája 3,2 megapixeles és 30 képkocka/másodperc sebességű QVGA videókat készít. Az E8 idén év végén jelenik meg 280 eurós áron, a Z10 nagyjából ugyanekkor, 400 euróért lesz kapható.

Szélessávú penge a Nokiától

2007. szeptember 18., 22:14 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A finn mobilgyártó jól választotta ki az E51 üzleti készülék bemutatójának napját, hiszen ma semmi más lényeges nem történt. Az E51 egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy biztonságosan éri el az irodai PBX rendszereket. Emellett kétcolos, 240x320 képpontos a kijelzője, két megapixeles a kamerája, plusz van wifi, bluetooth, VoIP, HSDPA, microSD, tizenhárom nap a készenléti ideje és 4,4 órán át bírja szusszal. Elég ügyes húzás, hogy a Windows Live és a Yahoo! Go egyaránt elérhető róla, meg persze a Google is, a böngészőben.

Jövőre tucattermékekben lesz HSDPA

2007. szeptember 18., 21:40 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A HSDPA-gyártásban nagy erőkkel nyomuló Ericsson bejelentette az U335 mobilplatformot, amellyel mobiltelevízió, mobil videoblogok és más nagy letöltési sebességet igénylő online tartalmak is elérhetők lesznek. Az Ericsson azt ígéri, hogy az U335 nemcsak a mobilgyártók, hanem más elektronikai cégek számára is elérhetővé teszi a HSPA technológiát, ráadásul a platformban van DVB-H, MBMS meg Unicast, és állítólag a képek, videók és zenék kezelése is megoldott. Az U335 platformra épülő termékek tömeges piaci megjelenése 2008 második felében várható.
Vajon mik lesznek ezek a termékek? Talán iPod Shuffle 3G, amely néha véletlenszerűen letölt egy számot a netről? Archos Broadband? PSP 3G?

Európába érkezett az iPhone

2007. szeptember 18., 11:28 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Közel negyed évvel az amerikai start után a briteknél is bejelentették a mobilt. Maga Steve Jobs közölte a hírt: a 8 gigabájtos modell 269 fontba kerül majd, és november kilencedikétől lehet megvásárolni. Az ár valamivel magasabb, mint az Egyesült Államokban, dollárra átszámítva ugyanis 530 dollárt (kb. százezer forintot) kell fizetnie a briteknek, míg Amerikában csak 400 dollárba kerül a modell.



Azt már sejteni lehetett egy ideje, hogy a briteknél száll partra az iPhone, igaz, arról a közelmúltig csak pletykákat lehetett hallani, hogy melyik szolgáltatónál kezdik meg a forgalmazást. A legelső jött be, az O2 nyerte a csatát, amiben az Apple a brit cégeket egymás ellen kijátszva próbált minél jobb feltételeket elérni.

A pletykák szerint az O2 az iPhone-nal összefüggő bevételek 40 százalékát utalja át az Apple-nek, szóval nem kötött rossz üzletet a kaliforniai cég. Hogy az O2-nek mennyire jön be az iPhone, majd kiderült, mert most már lassan fogalmunk sincs arról, hogy az Apple mobilja elképesztő siker, vagy gigantikus bukás.

Mindenesetre a havi előfizetési díj 35 és 55 font között alakul, amiért cserébe korlátlan adatforgalmat is kapnak a júzerek, persze csak a béna edge-hálózaton keresztül. Most tehát már biztos, hogy az Apple Európában is 3G nélkül kezdi meg a készülék forgalmazását. Az indoklás: a csip túlságosan sokat fogyaszt, visszaesne az akkuidő, majd jövőre újra megvizsgálják a problémát.

A bejelentésen az Engadget szerint szóba került az iPhone feltörése is, amit Steve Jobs macska-egér harcnak nevezett, bár bizonytalan volt, hogy az Apple melyik a két figurából. Mindenesetre szerinte mindig egy lépéssel a crackerek előtt kell járni.

Matthew Key, az O2 vezetője kérdésre válaszolva elmondta, cége abban bízik, hogy a telefon a konkurens szolgáltatók legtehetősebb vásárlóinak 80 százalékát átcsábítja majd, bár arról nem beszélt a szakember, hogy pontosan mennyi iPhone-t akarnak eladni karácsonyig.

Steve Jobsot viszont arról faggatták, hogy melyik európai országokban lesz még kapható a telefon. Az Apple vezére megerősítette, hogy több országgal is folytatnak tárgyalásokat, de nem mindegyikben kezdik majd meg az iPhone forgalmazását, és főleg nem mindegyik szolgáltatóval. „Olyan ez, mint a randizás az esküvő előtt. Biztos lesz néhány barátnő, akinek csalódnia kell”, mondta Jobs.

T-iPhone lesz Magyarországon

2007. szeptember 17., 21:21 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Hamut szórok a fejemre, Bigyó kolléga(nő) alaposan megelőzött az iPhone-nal kapcsolatos hírekkel, noha magyar vonatkozású is van köztük: a T-Mobile lesz a hazai forgalmazó. Milyen kár, hogy a hírek szerint nem lesz az európai változatban 3G. Anélkül pedig kvarcjáték az egész.

Hét megabit a fővárosban

2007. szeptember 17., 21:12 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A T-Mobile azt mondja, hogy Budapesten 7,2 megabitre felpörgették a hálózatot, és a cégtől megtudtam, hogy ez most nagyjából a város felét jelenti. Lehet próbálkozni, de egyelőre nem mindenhol érdemes, mert csak foltokban elérhető a 7,2 megabit. Ott, ahol már bekapcsolták. Hamarosan elég alaposan körülnézek a városban a T-Mobile új usb modemével, amely egyébként már HSUPA-t is tud 1,45 megabites feltöltési sebességgel. 

Ingyenes mobilhívás ADSL-en

2007. szeptember 17., 16:01 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Mindig panaszkodunk a beltéri lefedettség miatt, de ha jobb szolgáltatást szeretnénk, több bázisállomás kell. Ezt pedig nem olyan egyszerű megoldani, főleg a magas házakkal teleépített belvárosban, mert minden egyes társasházban minden egyes Mari néninek el kell magyarázni, hogy a bázisállomás nem süti szét sem a Bodri kutya agyát, sem másét.

Erre a problémára talált jó megoldást az amerikai Sprint Nextel mobilszolgáltató. Az átszámítva tízezer forintba kerülő Airave bázisállomást meglévő szélessávú internetelérésre kell rákötni, négyszáz négyzetméteren erősíti a jelet, és egyszerre három telefonhívást kezel. Ha a júzer elhagyja a környéket, a mobilja automatikusan visszaáll a rendes mobilhálózatra. Mari néni ebből a körből kimarad, bárki vehet magának mini bázisállomást.

Az otthoni mobil hotspoton (femtocellán) lebonyolított hívások ingyenesek, de 15 dolláros havidíjat kell fizetni, a családi csomag pedig 30 dollár. Amerikában egyébként a mobilhívások 60 százalékát az otthonokban létresítik, tehát bőven piaca a kütyünek. Európában 30-40 százalék az arány, a magyar adatot nem ismerem.

Korábban már írtam hasonló megoldásról, a T-Mobile - szintén Amerikában - wifi routerek segítségével oldotta meg ugyanezt, csakhogy ehhez speciális telefonokra van szükség. A Sprint Nextelnél nincs szükség semmire, mert az Airave ugyanazt a frekvenciát és technológiát használja, mint a mobilhálózat.

Európaiként sem érdemes csüggednünk, szeptember elején ugyanis azt mondta Arun Sarin, a Vodafone vezérigazgatója, hogy szerinte jövő év közepére elterjednek a femtocellák. Még az is lehet, hogy Magyarországon is lesz ilyen megoldás, de aki nem kíváncsi a spekulációkra, kattintson el innen máshová.

1. 2007 június 15-től a Vodafone elkezdett Invitel ADSL-szolgáltatást kínálni azon ügyfeleinek, akik nincsenek lefedve HSDPA-val.
2. Az Invitel régóta hangoztatja, hogy mobilitást szeretne adni az ügyfeleinek. Az NHH tarsolyában lévő negyedik mobil frekvenciahasználati licenc viszont egyáltalán nem biztos, hogy kikerül a tarsolyból. (stratégiai okok, a többi szolgáltatók sakkban tartása)
3. A vezetékes telefonálás hanyatlik, az ADSL köszöni jól van.
4. Win-win-win szituáció: Az Invitel plusz ADSL-előfizetőket szerezhetne, hangszolgáltatásával jobban benyomulhatna a T-Com területére, a Vodafone hálózatán többen és többet telefonálnának, az előfizetők pedig boldogabbak lennének, ha otthon olcsóbban telefonálhatnának.

Tinikre támadt a Terminátor

2007. szeptember 17., 09:53 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Arnold Schwarzenegger jól odavágott a kaliforniai fiataloknak, a 16 és 17 éveseknek ugyanis ezentúl vezetés közben tilos borotvát, fogkefét, nyalókát, mobilt, laptopot és más kézi kütyüt használniuk. Amíg a törvény nem lép hatályba 2008 július elsején, addig kisebb büntetésekkel szívatják majd a tiniket. Első alkalommal húsz dollár, visszaesőknek ötven dollár lesz a büntetésük. A törvényre azért van szükség, mert az összes halálos baleset 13,6 százalékát tinik okozzák, és ezek többsége autóbaleset. Hasonló törvényt nyugodtan bevezethetnének Magyarországon is, tök ciki egy telefonhívás miatt lerokkanni. Én még kihangosítóval sem telefonálok vezetés közben, mert nem bízok abban, hogy a körülöttem lévő autókban nem idióta frusztrált sebességmániás kretének kiszámítható emberek ülnek.

Németországba jön az iPhone

2007. szeptember 14., 17:19 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Jövő héten bejelenti a Deutsche Telekom, hogy Németországban 399 euró kezdőáron lesz kapható az iPhone, tehát sokkal drágább, mint az Egyesült Államokban. Átszámítva 554 dollárba kerül, ami közelebb van az iPhone árcsökkentés előtti 599 dolláros árához. Azt még nem tudni, hogy lesz-e az európai változatban 3G, vagy sem. A Reuters cikke szerint a spanyol Telefóica és a francia Orange esélyes még arra, hogy aláírja az exkluzív szerződést.

Videotwitter mobilon

2007. szeptember 14., 15:57 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Minek vacakoljunk a Twitterrel, amikor videón sokkal könnyebb megmutatni, hogy mit csinálunk éppen? A magyar fejlesztésű spotmob.com legalábbis azt ígéri, hogy könnyen megoszthatjuk videóinkat a mobilunkról. A rettenetes minőségű Újpestről készült rettenetes minőségű felvételem itt látható.



A spotmob hasonlóan működik, mint a Pannon VideoTár, csakhogy a videók nem csak a mobilokon, hanem csak a weben elérhetők. A spotmobon - ugyanúgy, mint a Twitteren - követni lehet a kiválasztott felhasználók életét, igaz a 176*144 pixeles felvételek az élet elég kicsiny szeletét tudják megmutatni. Abban viszont rosszabb a VideoTárnál, hogy a weboldal elég bénán jelenik meg a mobilokon, ami nehezíti a feltöltést. Kell egy minimalista szájt, amin bejelentkezés után egy klikkel elérhető a feltöltés. Emailben is lehet feltölteni, de én nem szeretek emaillel vacakolni.

Egyelőre béta a spotmob, fejlődik, kíváncsi vagyok mi lesz belőle. Én két dolgot hiányolok: a videók és a személyek rangsorolásának lehetőségét, valamint egy Google Maps mashupot, hogy megtaláljam a készítés helyét.


Screenshot: balra a Motorla Q9-en, jobbra az N80-on

Mobilt gyártana a TomTom?

2007. szeptember 14., 14:30 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Azt pletykálják, hogy a GPS kütyüket gyártó cégek navigációs okostelefonokat dobnának piacra, ami nem meglepő, hiszen az mobilgyártó cégek is elkezdtek navigációs okostelefonokat készíteni. Magyarán elég gyorsan szűkül a csak GPS kütyük piaca. Kérdés, hogy vajon mihez kell nagyobb szakértelem: a GPS-t kiegészíteni mobillal, vagy a mobilt kiegészíteni GPS-szel. Szerintem az utóbbi jóval egyszerűbb.

Új szabványos flashmemória készül

2007. szeptember 14., 09:14 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Nokia bejelentette, hogy sok más rivális gyártóval közösen új memóriaformátumon dolgozik. Az Universal Flash Storage (UFS) szabványosításában részt vesz a Nokia, Samsung, Sony Ericsson, Micron Technology, Spansion, MTMicroelectronics és a Texas Instruments.

Mivel az UFS körülbelül 2009-re készül el, még rengeteg CompactFlash I-II, Memory Stick, -Duo, -Micro M2, MMC, RS-MMC, MMCmicro, SD, miniSD, microSD és xD kártyát felhamozhatunk, sőt ha van egy kis szerencsénk, akkor az UFS csak plusz egy formátum lesz, és vígan él majd tovább a többi is.

Persze a Nokia már elkezdett álmodozni arról, hogy milyen jó üzlet lesz az új memória. Gyors elérést biztosít majd a nagy multimédiás fájlokhoz, és pár másodperc alatt átmásolhatunk egy 4 gigabájtos nagyfelbontású videót a mobilról a számítógépre.

Érintőkijelzős kommunikátor a Samsungtól

2007. szeptember 13., 15:25 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Új készüléket jelentett be a Samsung magyar részlege, a Vodafone segítségével kifejlesztett SGH-F700-ast. A mobilon teljes qwerty gombsor van, érintőkijelző meg 3,6 megabites HSDPA elérés, de a nyolc centiméter átmérőjű kijelzőn csak 240x432 képpont van, ami nem túl sok a böngészéshez. A kétszerese pont elég lenne. Viszont a mobil kifejezetten szép.



Használható mobil rss-olvasó: Netvibes

2007. szeptember 12., 22:45 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A napokban kipróbáltam a Netvibes mobil változatát, és teljesen függővé váltam. Sima 3G telefonon sajnos elég lassan töltődött be az oldal, a Motorola Q9 viszont különösebb erőlködés nélkül nyitotta meg az oldalakat. Nagyon megkönnyíti a használatát, hogy a weben vagy mobilon korábban elolvasott hírek linkjét szürkével jelöli, ezzel segíti az újdonságok észlelését. Szerintem eddig ez a legjobb mobil rss-olvasó, de aki tud jobbat, szóljon.

Rockerek a Motorolától

2007. szeptember 12., 22:26 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Olyan szép Motorolákat mutatott be az Engadget, hogy muszáj beraknom ide is egy fotót.  Egyik új ROKR felszereltsége sem lenyűgöző, de divattelefonnak bármelyik megteszi, még akkor is, ha ezek a formák nem igazán újak. Még több kép az Engadgeten.


Nem kizárt, hogy rákot okoz a mobil

2007. szeptember 12., 21:53 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Rövid távon nem okoz agykárosodást a mobiltelefon, derült ki egy igen átfogó, hat éven át tartó vizsgálatból, a hosszabb távú káros hatásokat azonban egyelőre nem lehet kizárni. Tehát simán lehet, hogy ha rákosak leszünk akkor azt részben a mobilunknak köszönhetjük. A brit kutatók természetesen folytatják a vizsgálatot, hogy a tíz évnyi mobilhasználat hatásáról is legyenek ismereteink, és alaposabban megnézik, hogy a gyermekekre miként hatnak a készülékek, amit most egyáltalán nem néztek. Én minden este repülő (offline) üzemmódba kapcsolom a mobilt, és akkor is, ha a gyerek mindenáron nyomogatni akarja. Így ráadásul nem tud felhívni senkit.

Elkészült az első ingyenes iPhone-törés

2007. szeptember 12., 08:13 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Kezdhetnek aggódni az európai mobilszolgáltatók, akik elsőként akarják piacra dobni az iPhone-t, mert elkészült az első teljesen ingyenes szoftveres törés. Az Engadget szerint az iUnlock módszere egy kicsit több odafigyelést igényel, mint az iPhoneSIMfree százdolláros megoldása. Az Engadget szerint a törés módszerétől függően előfordulhat, hogy nem működik a YouTube, de ez javítható. Bővebben itt.

Itt az iPhone shuffle

2007. szeptember 12., 07:26 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A beszeljukmac fórumán találtuk ezt az egyáltalán nem új videót, aminek még az alapötlete sem forradalmi, de attól még padlón gurulósan vicces. Az iPhone shuffle márkanév már tavaly decemberben előkerült, Photoshop-pályázatunk egyik különdíjasa remek grafikát készített a telefonról, ami véletlenszerűen hívja fel ismerőseinket. Most viszont itt a videó. A főszereplő előveszi az összes Apple-klisét, a készüléket például rendszeresen forradalminak nevezi, ettől csak még viccesebb lesz, amikor például konferenciahívást próbál kezdeményezni véletlenszerűen felhívott ismerőseivel. Egyébként tényleg jöhetne már egy ilyen telefon, elfeledett barátok kerülnének elő a SIM kártya mélyéről.

Jönnek a bluetooth távirányítók

2007. szeptember 11., 21:43 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A set top box csipeket gyártó Broadcom kitalálta, hogy bluetooth csipet is rak a mintaplatformjára, így talán néhány éven belül eltűnik a színről az elavult infra.
És hol máshol lenne jobb helye a távirányítónak, mint a mobiltelefonban?

Ha a távoli jövőt tekintjük, akkor különösen fontos lesz, hogy a mobilban legyen a távirányító. A felhasználónak jó lesz az érintőkijelzős mobil személyre szabott menürendszerét böködni, a tévétársaságok meg - ha az ember engedélyezi - azonosítják a tévé használóját, és kifejezetten neki szóló hirdetéseket vetítenek, amíg pufferel a VoD.

A T-Online is arról beszélt ma a T-Home sajtótájékoztatóján, hogy milyen jó lenne azonosítani a júzereket, igaz ők még csak elméleti szinten foglalkoznak a kérdéssel. Egyelőre annak örülnek, hogy egy év alatt össze tudtak szedni körülbelül háromezer IPTV-előfizetőt.

Frissült a Nokia térképszoftvere

2007. szeptember 11., 21:08 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Megjelent a Nokia Maps új verziója, amelyben számos hiányosságot pótolt a finn gyártó. Továbbfejlesztette a közeli helyek keresését, valamint berakott egy letöltésszámlálót és egy GPS státuszjelzőt, hogy a felhasználó értesüljön arról, hogy elvesztette a műholdakkal a kapcsolatot. Azt állítják, hogy tízszer gyorsabban lehet felmásolni a mobilra a térképeket. Én elég gyakran használom az N80-on a térképeket, persze a fizetős navigáció nélkül, mert nincs a fejemben Budapest teljes úthálózata.

Zenével támad a Vodafone az Apple-re

2007. szeptember 11., 09:33 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A brit Vodafone exkluzív megállapodást írt alá az OmniFone zeneszolgáltatóval, amely heti díjért kínál zenéket. A Vodafone ügyfelei bármennyi számot letölthetnek a mobiljukra a MusicStation katalógusából, és több mint egymillió számból válogathatnak, a Universal, Sony BMG, EMI és Warner kínálatából.

A számok csak akkor lejátszhatóak, ha él az előfizetés, amely átszámítva hetente körülbelül hétszázötven forintba kerül (2 font). Sokan azzal kritizálják ezt a megoldást, hogy ha az ember egy évig folyamatosan előfizet a szolgáltatásra, akkor negyvenezer forintot kiad, viszont év végén nem lesz semmilyen tulajdona.  Ez az érv legalább annyira nevetséges, mintha az HBO-t kritizálnánk ugyanilyen okból.

Meglepő, hogy pont a Vodafone indítja el a szolgáltatást, hiszen tavasszal a MusicStation bemutatkozásakor még pont a brit cég érdeklődött a legkevésbé a megoldás iránt, hiszen saját zeneboltja van. Ez a jövőben is működik majd.

Egymillió eladott iPhone

2007. szeptember 10., 21:08 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Még mindig az Apple körül forog az egész világsajtó. Az első és talán legfontosabb, hogy már egymillió iPhone elkelt. Az iPoddal ez két év alatt sikerült. Mivel az iPhone a négyszáz dolláros árával már nem az N95, hanem a középkategóriás mobilok vetélytársa, valószínűleg év végéig valóban sikerül még több milliót eladni belőle. Abszolút rekorder lesz.

Aki esetleg kevesli az iPhone árát, egy százast hozzárakva - dollárban persze - szoftveresen feltörheti. Az iPhoneSIMfree megoldását ugyanis négy kereskedő megvette, és különböz árakon elkezdték értékesítenia csomagot. Amerikában száz dollárt kell kipengetni, Ausztráliában ötvenet, Európában a német 1digitalphone árulja a törést, az árat nem találtam meg a szájton.

Persze majdnem kifelejtettem a második legérdekesebb pletykát, miszerint az Apple is harcba száll a jövőre induló 700 megahertzes liciten. Tudjátok arról a frekvenciasávról van szó, amely az analóg tévéadások lekapcsolásakor szabadul fel, és amelyért először a Google indított hadjáratot. Az biztos, hogy az Apple zsebében megvan a licitáláshoz szükséges minimum 4,6 milliárd dollár, de az is biztos, hogy a győzelemhez ennek körülbelül a kétszeresére lesz szüksége. Viszont ha nyer, akkor az Egyesült Államokban soha többé nem kell AT&T-hez hasonló szolgáltatókkal szerződnie, és szabadon garázdálkodhat az iPhone-nal.

A Reuters összeállítása nem a legfrissebb (pénteki), de ettől még elég érdekes: szerintük az iPhone árvágás legfőbb vesztese az amúgy is rettentően gyenge lábakon álló Motorola és a Plam lesz. A Nokia egyelőre nem érzett meg sokat az Apple sikeréből, mert sohasem volt erős Amerikában, az iPhone európai debütálásakor ráér nagyokat nézni. A Motorola és a Palm viszont a legfőbb piacán kapott kegyelemdöfést.

Versletöltővel erősít a Pannon

2007. szeptember 10., 12:10 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Neves művészek által előadott verseket lehet letölteni a Pannon wap portálján, a letöltések/versmondó menüpont alatt. Az ötlet egyszerűen zseniális, hiszen azt üzeni, hogy a cég aktívan terjeszti a kultúrát, és nemcsak a zenét, mint mindenki más, hanem az irodalmat is. Üzletileg is jó húzás, hiszen a szerzőknek már egy huncut garast sem kell fizetni.

A szeptemberi indulás mögött nyilván az iskolakezdés áll, hiszen diákok ezreinek kell majd bemagolnia verseket a következő hónapokban, és elképzelhető, hogy a bizonytalankodó diákok kétszáz forintot rááldoznak a letöltésre.

A hangminőség kiváló, rímfaragó rovatunk néma csendben hallgatta végig a Romhányitól A pék pókját, kihangosítva. Egyelőre szerény a kínálat, van Ady, Arany, Örkény, Radnóti, Romhányi, Schaffer meg Shakespeare, de állítólag naponta bővül a felhozatal.

Remélem továbbfejlesztik a szolgáltatást. Jelenjenek meg kortárs szerzők is, legyen több szempont szerint kereshető wapos szöveggyűjtemény, és köteteket vagy tematikus összeállításokat lehessen kedvezményesen letölteni.

Kép a 3G-s iPhone-ról?

2007. szeptember 10., 07:23 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Ugye egyrészt mondhatjuk erre a titokzatos módon nyilvánosságra került képre, hogy te jó ég, itt a 3G-s iPhone, ami a mobilhálózatokra tapadva nem órák alatt tölt le egy hétköznapi weboldalt, ráadásul a tárolókapacitása is 16 gigabájtosra nőtt a 8 gigabájtos helyett, hát igen, Európa az Európa, Aston Martin, Bordeaux, Cote d'Azur, Channel, Armani, lecsó, itt nem lehet akármit eladni, meg hogy most már az is biztos, hogy a T-Mobile forgalmazza Németországban a modellt 500 euróért és havi minimum 50 euróért, meg hogy november 12. Meg mondhatjuk persze azt is, hogy Photoshopban 17 perc 22 másodperc alatt lehet összehozni egy ilyet, de legkésőbb november 12-ig kiderül, hogy mit kellett volna mondanunk.

Frissítés (bal_): Az Apple hét évre szóló megállapodást kötött az InterDigital céggel, 56 millió dollár értékben, és szakértők szerint 2G és 3G technológiák licencéért fizetett. A közelmúlt eseményei alapján elég valószínű, hogy Steve Jobs nem fogja csak azért elhalasztani a 3G iPhone bemutatását, mert néhány lúzer pár hónappal korábban megvette a gyengébb modellt. Majd kapnak almás cukorkát meg lufit, hogy lenyugodjanak.


2008 elején jön a PlayStation-mobil

2007. szeptember 7., 19:28 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A PlayStation konzollal egybeépített Sony Ericsson mobilról eddig is voltak pletykák, most azonban még többet megtudtunk róla. Eszerint 2008 elején dobják piacra, és ugyanolyan játékgép-telefon hibrid lesz, mint amilyen az N-Gage volt. A TrustedReviews szerint a Sony továbbmegy a Walkman és a Cybershot által kitaposott ösvényen, azaz a mobil PlayStation márkanévvel jelenik meg. A PSPupdates szerint viszont a mobil nem PSP névvel jelenik meg. (Mondjuk ettől még sima Playstation Mobile lehet belőle.)


iKlónnal kezd újra a HP

2007. szeptember 7., 08:11 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Windows Mobile platform egykori császára két új mobiltelefont mutatott be, hogy szervereit és irodai gépeit használó ügyfelei nehogy véletlenül más cég mobilját vegyék a kezükbe. A Windows Mobile 6 Pró oprendszert futtató 610-es Business Navigatorban beépített GPS, wifi, elég nagyméretű - 2,8 colos - érintőkijelző, 128 megabájt RAM, 256 mega ROM, és három megapixeles kamera van, és a gombok közé még egy érintésérzékeny kerek tárcsát is beépítettek, hogy nekik is legyen iKlónjuk. A teljes qwerty gombsorral felszerelt 910-es blackberry-szerű, és ezen kívül más érdekességet nem tudok elmondani róla.

Viccelődés a mérges iPhone-júzereken

2007. szeptember 6., 21:17 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Nokia marketingesei elég gyorsan reagáltak az iPhone árzuhanására, és az iphone price drop keresőszavakra kiadtak egy hirdetést:

Sorry, Early Adopters.
iPhone drops $200. Salvage yours
with free content at MOSH.
mosh.nokia.com

Erre viszont az Apple az alábbit reagálta:

Congrats, Late Adopters
iPhone drops $200. Now you get all
the iPhone for 2/3 the price.
store.apple.com

Elbliccelhetném a dolgot azzal, hogy milyen vicces egy ilyen szóváltás, de a TechCrunch hozzászólói elég jókat mondanak szerintem. Például azt, hogy igen, az első vásárlók fizessenek többet azért, mert elsőként juthatnak hozzá egy ilyen termékhez, csakhogy az exkluzivitás nemcsak az AT&T-nek jár, hanem az embereknek is. Két hónap előny kevés volt, ezért lehetnek sokan mérgesek. A Nokia reakciója kiváló, jól megmutatja a két vállalat közötti különbséget. Az Apple kicsit paranoid (szenya volt a pletykabloggerekkel), magába zárkózó (iPod-iTunes), ezzel szemben a Nokia eléggé nyitott, nem véletlenül vágtak oda egy ingyenes közösségi portál, a MOSH hirdetésével.