Friss kommentek

Európában első a mobil

2006. szeptember 1., 08:43 Módosítva: 2009.07.25 17:46
0
Mindig örülök a vezetékes vonalak bukását előrejelző tanulmányoknak, az Európai Bizottság is kiadott egyet nemrég, amit a Cellular News most megtalált. A jelentés szerint az uniós háztartások 80 százaléka rendelkezik mobillal, de csupán 78 százalék van bedrótozva. Litvániában kirívóan magas a csak mobillal rendelkező aránya, 48 százaléknak egyáltalán nincs vezetékes telefonja, nyilván mert ócska vezetékes infrastruktúrát örököltek az előző rendszertől. Meglepő módon Magyarország is belefért a top tízbe a maga 30 százalékával, az Unió legjavát maga mögött hagyva. A hazai helyzet persze egyáltalán nem meglepő, hiszen folyamatosan csökken a modemezők száma, és amúgy is szánalmasan kevesen interneteznek. Ja, és már telefonvonal nélkül is lehet adsl-t venni.


Mms-ben árul vonatjegyet a Die Bahn

2006. augusztus 25., 15:11 Módosítva: 2009.07.25 17:46
0

A német nemzeti vasúttársaságnál csütörtöktől mobiltelefonnal is lehet jegyet vásárolni. Az ügyfelek a vásárlásról multimédiás üzenetben kapnak visszaigazolást, amit az ellenőrök egy speciális szkennerrel tudnak beolvasni (szeptember közepéig mindegyik kalauzt megkapja az új kütyüjét).

Legkésőbb tíz perccel a vonat indulása előtt lehet mobilról jegyet váltani, és csak azok használhatják a szolgáltatást, akik korábban regisztrálták magukat a cég szájtján. Hol tart ehhez képes a MÁV? Van neki wapos meg webes menetrendje. Siralmas.

Nyolc giga a mobilban

2006. augusztus 24., 15:50 Módosítva: 2009.07.25 17:46
0
Hiába fitogtatja a SanDisk az erejét a nyolc gigabájtos Sansa zenelejátszójával. A Korea Times szerint a Samsung ugyanekkora kapacitású lejátszót épített a napokban piacra dobott SCH-B570 kódjelű, egyébként csak Super Music Phone néven emlegetett mobiljába. Persze a több mint nyolcszáz dolláros csúcskészüléket a Samsung főleg belföldi piacra szánja, legalábbis erre utal, hogy a beépített tévétunere a Dél-Koreában elterjedt T-DMB digitális műsorszórási szabványt támogatja. Magyarországon meg DVB-T lesz.

Szoftverfrissítés az éteren át

2006. augusztus 24., 15:17 Módosítva: 2009.07.25 17:46
0

Jó irányba mozdult a mobilóriás Nokia: végre valahára megoldotta, hogy az S60 készüléket használó ügyfelek saját maguk peccselhessenek. Két lehetőségük van: "over the air", azaz közvetlenül az internetről, vagy számítógépről, usb kábellel tölthetik le a mobilra a javítófájlokat. Eléggé megtépázhatta a cég imidzsét, hogy a százezer forintos okostelefonjai idegesítő hibákkal vannak teli, és a szoftvert csak márkaszervizekben lehetett lecserélni, pénzért. Tehát a lépés logikus, és talán más cégek is követik majd a finn példát.

Sajnos egyelőre csak az az S60 2nd edition-ig bezárólag érhetők el a frissítések (pl. 6680, N70), tehát N80-asom még egy ideig bugos marad. Állítólag hamarosan bővül a támogatott készülékek köre, és talán abban is reménykedhetünk, hogy a hibák 99 százalékát kijavítják.