Rázós zenegép a W910i

2007. december 9., 12:14 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Érdekes újításként jelent meg a Sony Ericsson mobilokban a giroszkóp, amely a készülék dőlését és elmozdulását fordítja le utasításokká, de alighanem a Sony Ericsson mérnökei is belátták, hogy ez nem világmegváltó ötlet. A W910i mobilban például zenelejátszás közben használható e szokatlan megoldás: a Walkman funkciógombot lenyomva tartva oldalirányba kell rázni a készüléket, és így előre illetve hátra lehet lépkedni a lejátszási listán. Hülye mozdulat, nem hiszem, hogy van olyan ember, aki a csuklója beteges rángatásával szeretné felhívni magára a figyelmet.



A számléptetés sokkal egyszerűbben megoldható a kijelző alatt lévő irányítógombok vagy a készülék oldalán lévő hangerőállító gombok nyomkodásával. A hangerőállító ugyanis hosszan nyomva tartva számléptetőként is működik.



Zenelejátszás és képek nézegetése közben hasznos a giroszkóp, mert amikor az oldalára fordítjuk a mobilt, magától megváltozik a kijelző tájolása. Sajnos pont ez a hasznos funkció nem működik mindenhol, például a böngészőben is a menüben kell átállítani a tájolást. Sokkal jobb lenne, ha nem a felhasználónak kellene kitalálnia, hogy mikor érdemes forgatni a mobilt. Persze az is látszik, hogy nagyobb méretű és felbontású kijelzőre lenne szükség ahhoz, hogy a menük és a programok elforgatva is jól nézzenek ki. (Vagy a menük elrendezését kellene igen alaposan átszabni. Bénán néz ki a "Lehető." menüpont.)



A mobil célközönsége egyértelműen az unatkozó tini, aki óra alatt unalmában nagyszerűen el tudja foglalni magát a készülék ide-oda forgatásával. Roppant szórakoztató például a mobil háttérképe, amelyről először mindenki azt hiszi, hogy ócska animáció, noha ezt is a giroszkóp irányítja. A készülék dőlésszöge határozza meg, hogy merre mozdul el a Nap és a Hold.  Olcsó játék. Nyilván a fiatalokra gondoltak a tervezők akkor is, amikor három négyzet-milliméteres funkciógombokat is raktak a mobilra, igaz ebből van kevesebb, a gombok nagy része felnőtt kézzel is jól használható.



Ahhoz képest, hogy 3,6 megabites hsdpa, 2 megapixeles kamera, rádió, bluetooth, és nagy méretű kijelző is van a W910i mobilban, nagyon vékony, és ahhoz képest, hogy nem tartozik a különleges operációs rendszerrel felszerelt szuperokos mobilok közé, tele van jó megoldásokkal. Van stopperóra és időzítő, öt riasztás beállítható és mindegyiknél megadható, hogy mely napokon szóljon, a beépített diktafon pedig az egész memóriát felhasználhatja. (Ha ez nem így lenne, fejből kellett volna leírnom Wozniak szavait.) Persze előnyös lett volna, ha a mobil jobb minőségben (is) tud rögzíteni. Mint minden rendes Sony Ericsson-mobilban, ebben is van távvezérlő, amellyel a Windows médialejátszóját, prezentációkat és Windows vagy a Mac OS X egérmutatóját lehet irányítani a mobil irányítógombjaival. Eléggé meglepődtem, hogy még a Nokia N810 táblagépet is irányítja.

A böngésző viszonylag jó, de nem ér fel egy Opera Minivel, az rss-olvasó viszont kitűnő, és a legfontosabb hírfolyamok készenléti üzemmódban is megjeleníthetők, így a mobilra nézve azonnal láthatóak a friss hírek. Ügyes húzás a Sony Ericssontól a Fun&Downloads link elhelyezése a böngésző nyitóoldalán, ezzel ugyanis egy kis portálra jut a felhasználó, amelyen csengőhangokat, háttérképeket és minőségi játékokat vásárolhat. Nem kell a mobilszolgáltatói portálokon kóvályogni, aki tartalmakat akar, itt megkaphatja.



Kissé zavaros az SE-mobilok menüje, a szórakozásnál vannak a kreatív programok, mint a kép- videó- és hangszerkesztő, noha ilyen kis méretű eszközön ezek csöppet sem szórakoztató eszközök. Ugyanitt találhatóak a játékok is, amelyek közül a PSP sztárja, a Lumines Block Challenge nevű tetrisz-klón teljesen a hatalma alá kerített. Addig le sem tettem a mobilt, amíg nem jutottam el az utolsó pályára. Visszatérve a menükre: a kuszaságot növeli, hogy van egy Walkman menüpont zenelejátszásra, egy média menüpont zenék, fényképek és videók lejátszására (amelyek akár a szórakozás menüben is lehetnének), és külön van a rádió, noha régen nem okozott gondot a Sony-nak, hogy a Walkmanben rádió is van. A zenemobil egyébként jól szól, bár a gyári fülhallgatóval fölöslegesen erősnek éreztem a mély hangokat, még a sokat mondó Megabass bekapcsolása nélkül is.

A W910i jó zenelejátszó, jó telefon, de nincs benne semmi forradalmi. Kártyafüggetlenül körülbelül kilencvenezer forintért kapható.

Próbaadás vége, már fizetős a T-mobiltévé

2007. december 7., 16:39 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Úgy látszik a T-Mobile nem bírja kivárni, hogy elkészüljön a DVB-H infrastruktúra (meg a szabályozás, meg pályázat, meg egyebek), és máris belecsap a lecsóba. Mától tizenkét tévécsatorna teljes adását lehet megnézni ezerkilencszáz forintos havidíjért, az ár 10 órányi tévézést foglal magában. Az m1, m2, DunaTv, HírTV, ATV, VIVA, MTV Music, National Geographic, Jetix, Eurosport, Eurosport 2 és a Storytv elérhető a T-Mobile portálján. Aki túllépi a keretet, arról percenként 29 forintot gombol le a magenta társaság, tehát alig több mint egy óra plusszal meg lehet duplázni a tévészámlát.

No de ki a fene akar a tévék nem mobilra optimalizált műsoraihoz igazodni? Simán elképzelhető, hogy pont egy tizenöt perces reklámblokk kellős közepén lenne időm/kedvem mobilon tévézni. Betöltöm a csatornát, ketyegnek a percek, reklám, kilépés, másik csatorna betöltése, hoppá megjött a buszom, mégsem tévézek. Ennyi. Ha másra nem is jó a szolgáltatás, arra biztosan, hogy pontosabb képet kapjon a T-Mobile a mobilon tévézőkről, mielőtt beindítja a DVB-H adást. Az pedig úgyis lesz.

Nem a Universal szolgálatására épít a Nokia

2007. december 7., 15:21 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Azt írja az Engadget, hogy a Nokia Comes with Music zeneszolgáltatása (tudjátok, amellyel ingyen adnak majd zenéket a menő mobilokhoz) teljesen független a Universal zenei szolgáltatásától.   Egyszerűen csak a Universal volt az első ngy stúdió, amellyel szerződést kötöttek, és a  két szolgáltatás közti hasonlóságok csupán arra utalnak, hogy az iparág különböző szereplői hasonlóan képzelik el a jövőt. Ez elég jó hír, reménykedjünk benne, hogy a másolásvédelmi technológiákat illetően is egyetértés lesz a jövőben, és mindenki a DRM ellen szavaz.

Japánban műholdról jön a drótnélküli internet

2007. december 7., 12:58 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Japán nem tartozik az elmaradott országok közé, mindenki éjjel-nappal a neten lóg, de hamarosan még egy szélessávú kísérleti műholdat is fellőnek az űrbe, hogy tényleg mindenhol elérhetővé tegyék az internetet. A Kizuna - vagy nemzetközi nevén WINDS - geostacionárius pályán áll, azaz a Földdel együtt forog. Az ultra-szélessávú szolgáltatás semmilyen módon nem függ a földi infrastruktúrától. A Mitsubishi Heavy Industries H-2A nevű rakétája segítségével lövik fel 2008 februárjában. Azokat a fehét foltokat akarják lefedni, ahol semmilyen földi netszolgáltatás nincs. A Kizuna egyébként nem csupán Japánt fedi le, hanem az egész csendes-óceáni térséget. Az űrből érkező biteket parabolával lehet elcsípni. (via MTI)

Opera Mini a BREW platformra

2007. december 6., 17:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Mától a Qualcomm által kifejlesztett BREW platformon is futtatható az Opera Mini böngésző, amely jobb böngészési élményt ad, mint a BREW telefonokon lévő WAP böngészők. A program letölthető az Opera weboldaláról.

Ingyen zenével jön a Nokia

2007. december 5., 15:42 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Nokia bejelentette a "Comes with Music" programot, ami azt jelenti, hogy 2008 közepétől bizonyos készülékeihez egy évig ingyenes zeneszolgáltatás jár majd. Magyarán aki megvesszi a mobilt, egy évig szabadon válogathat a Universal kínálatából, majd ha lejár az egy év, továbbra is hallgathatja a korábban letöltött zenéket, ráadásul nemcsak a mobilon, de a számítógépen is. A bejelentés hátterében a Universal új üzleti elképzelése áll, amely Total Music névre hallgat. A szolgáltatás ára bele lesz építve a Nokia-mobilok árába, a zenekiadó pedig havonta öt dollárt gombol le a Nokiáról készülékenként. A számokat csak extra díjért lehet cédére írni, és aki egy év elteltével új zenékkel szeretné bővíteni a katalógusát, annak új előfizetés kell majd kötnie. Ennek a díja viszont még nem ismert.

A szolgáltatás papíron jónak tűnik, megfelel az ész nélkül torrentezők igényeinek. A torrent ugyebár azért népszerű, mert az ember több csilliárd albumot letölthet, olyanokat is, amiket egész életében egyszer hallgat meg. Vagy annyiszor sem. Végül létrejön egy ötszáz gigabájtos zenegyűjtemény, amely egyre elavultabb, ráadásul nehezen kezelhető. (Ki a fene hallgat ma 128 kilobites mp3-at? Van listád arról, hogy melyik dvd-n milyen mp3-ak vannak? Hogy melyik dvd-t kinek adtad kölcsön? Karcolódás miatt olvashatatlan korongod van-e?)

Elfogadható havidíjért szívesen rábízom a katalógus kezelését egy erre szakosodott cégre, ha bármikor letölthetem tőle a kedvenc zenéimet a mobilomra/zenelejátszómra, jó minőségben. Más kérdés, hogy a Nokiánál letöltött zenéket a DRM miatt nem lehet akármin lejátszani, ez nagy baj.

Az Omnifone küldött egy közleményt, amelyben üdvözli a Nokia lépését, hiszen ők is az előfizetéses zeneszolgáltatásban nyomulnak a Vodafone, a Telenor, a Hutchison és a Vodacom hálózatán. Kérdéses, hogy a Nokia megoldásával mennyi országba jut el az ingyen zene, és hogy a szolgáltatók miként fogadják a lépést.

Laptopok a Vodafone kínálatában

2007. december 5., 15:12 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Végre a Vodafone kínálatában is megjelentek a laptopok, így már náluk is egy helyen megvehető a szolgáltatás, a modem és a számítógép. A szolgáltató legújabb akciója keretében új Internet Fix előfizetéssel 1 forintért elvihető a Huawei E220 hsdpa-modem. Az akcióban ACER Aspire 5315 vagy HP Compaq 6720s laptopot lehet venni. Vajon a szolgáltatók néhány éven belül lenyelik a magyar laptoppiac nagy részét, vagy a mobilinternet kezdeti felemelkedése után visszapasszolják majd a hardverértékesítést a szakboltoknak? A rivális T-Mobile idén több mint tizenkétezer laptopot adott el, ami rettentően sok.

Nem lesz szabad a német iPhone

2007. december 4., 20:45 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Németországban, ahol a Deutsche Telekom a riválisok kizárásával szeretné használni vadonatúj üvegszálas hálózatát, az uniós szabályozók nemtetszését kiváltva, ott a Deutsche Telekom (pontosabban annak mobilcége, a T-Mobile) megakadályozhatja, hogy az emberek más szolgáltató hálózatán is használhassák az Apple mobilját. Így döntött a hamburgi ítész, a riválisát bíróság elé cipelő Vodafone egy hónapon belül fellebbezhet. Az iPhone tehát két éves hűségnyilatkozattal kapható, és a két év lejárta után lehet kikódoltatni. A DT persze meg van győződve arról, hogy az emberek jól jártak, mert nagyon jó ajánlatot kapnak, és azt írja a Bloomberg, hogy a 999 eurós kártyafüggetlen változat értékesítését leállítják.

Visszatért a téglaméretű mobil

2007. december 3., 22:16 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Utoljára a mobiltörténeti kiállításon láttam téglaméretű mobilt, a nyolcvanas évek készülékeit tartó vitrinben. Úgy látszik a 2007-es vitrinben is helyet kaphat egy hasonló modell.

A Mini MOB persze csak formájában hasonlít elődeire, valójában sokkal kisebb, tizenegy centiméter magas, három és fél centi széles. Ráadásul tele van modern technológiával: zenelejátszóként is használható, és microSD kártyával bővíthető a memóriája.

Elég nagy akkut raktak bele, készenléti ideje 30 nap és 72 órán át folyamatosan telefonálhatunk vele. Meg is venném, ha nem kerülne több mint hatvanezer forintba. (És nem kellene folyton amiatt aggódnom, hogy letörik az antennája.)


 

Windows Mobile 6.1 képekben

2007. december 3., 21:56 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Wifivel felszerelt Motorola Q9 mobilra tette rá a kezét a Boy Genius Report, amelyen a Windows Mobile 6.1 Standard oprendszer fut, tele hasznos újításokkal.  Például megváltozott az indítómenü, összefűzve olvashatók az sms-ek, a WinMobile Pro néhány funkcióját is átemelték, például sms vagy email írásakor a címzett mezejébe gépelve automatikusan megjelennek az ismerősök nevei. Galéria sok képpel itt.


Nyolc megapixeles Nokia készül?

2007. december 3., 16:11 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Új széthajtogatható-szétcsúsztatható mobilt szabadalmaztat a Nokia, és az éles szemű bloggerek szerint a lencse alatti feliraton az áll: "8 Megapixel". Akárhogy gúvasztom a szememet, csak 6 megapixelt látok, de ennyi is bőven elegendő, ha jó a lencse és a szenzor. Bízom benne, hogy a videórögzítő sorozat új tagja látható a képen, mert az N93i mai mércével, és főleg az N95-höz hasonlítva, igencsak elavult. (via Engadget)


Kínzó kérdések mobilokról

2007. december 3., 15:51 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Három új tesztkészüléket kaptam a napokban, de a tesztek megírása előtt muszáj feltennem néhány kérdést.

Az első képen két mobil, a Nokia N81 és a Bang & Olufsen Serenata (Samsung F310) kezelőfelülete van. Mi a leglátványosabb különbség e két készülék navigációs tárcsái közt?



A második képen a Nokia N810 kellékei láthatók. Meg tudja valaki mondani, hogy a mellékelt csavarokkal hová érdemes rögzíteni a készüléket? Az autó műszerfalára? Esetleg egyenesen a szélvédőre? Vagy talán az íróasztal közepére? (Az utóbbi megpróbáltam, nem egyszerű.)

Mp3-lejátszó a számológépben

2007. december 3., 08:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Végre egy érdekes telefon. A múltkor sok rosszat írtam a Samsungról, hát most kicsit dicsérem. Az F-300 ugyanis tényleg érdekes, amiben ha magamtól esetleg nem lettem volna biztos, az jól bizonyította, hogy bárhol vettem elő, azonnal elkérték, megfogdosták. És bár tudom, hogy már hónapokkal ezelőtt bejött, de csak most került hozzánk, és a reakciók miatt mégis írni kell róla.

 
A telefon a társaságban nem a szépségével hódított, hanem azzal, hogy elölről elég furcsán fest, leginkább számológépre emlékeztet, mivel olyan elképesztően kis kijelző van a gombok felett (a legszámológépesebb Samsung egyébként nem ez, hanem a P-300).

Tovább

Kínai mobilgyártó jön Magyarországra

2007. november 30., 17:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Magyarországon és Romániában is gyárat építene a közeljövőben a kínai Byd Electronics,  a Nokia egyik jelentős beszállítója. Romániai lapjelentések szerint a Byd Electronic a Kolozsvár melletti Tetarom III ipari parkban hat hektáros területet igényelt. A beruházás 20 millió euróba kerül, az üzemben Nokia-telefonok különböző részelemeit és IT-komponenseit fogják előállítani, a gyártás várhatóan 2008 novemberében indul.

A Byd papírjait éppen ma vezetik be a hongkongi tőzsdére, ettől közel 1 milliárd dollárt remélnek. A kibocsátási dokumentumok szerint Magyarországon 2008 első felében tervezik beindítani a gyártást.

A Nokia bejelentése szerint a kínai gyár a korábban becsült ötszáz fő helyett kétezer embert kíván foglalkoztatni. A cég a Nokia magyarországi gyárának is beszállítója, és a finn telefonkonszern mellett évi 1,5 milliárd euró értékben más gyártóknak is szállít alkatrészeket. (mti)

Számhordozás két óra alatt

2007. november 30., 16:34 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Most a britek öt nap alatt átvihetik a telefonszámukat egyik szolgáltatótól a másikhoz, de 2008 április elsejétől két napra kell csökkenteni a számhordozás idejét, mert ezt írja elő az ország hírközlési hatósága, az Ofcom.

Persze itt nem állnak meg, 2009 szeptember elsejétől két órára kell csökkenteni a számhordozás idejét. Ez nagyjából annyit jelent, hogy az ember bemegy a boltba, megveszi az új mobilját, és mire hazaér a telefonszáma már az új szolgáltatónál van. (írta a Register)

Lelép a Motorola vezérigazgatója

2007. november 30., 16:24 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Nem meglepő hír, hogy miután a világ második legnagyobb mobilgyártója a világ harmadik legnagyobb mobilgyártója lett, Ed Zander inkább úgy döntött, távozik. A vezérváltás január elsején lesz, helyébe Greg Brown COO lép. A hírre a Motorola részvényárfolyama két százalékot erősödött. Az amerikai mobilgyártó profitja a legutóbbi negyedévben 94 százalékot esett, eladásai csökkentek, és a társaság három igen csúnya negyedéven van túl.

Ember ölt embert, nem a mobil

2007. november 29., 21:47 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A LG magyar sajtóképviselete kiadott egy közleményt, miszerint a 33 éves bányamunkás halálát nem a mobiltelefonja okozta, hanem egy óvatlanul kezelt nehézgép. A gyanúsított bevallotta a rendőrségnek, hogy egy nehézgép kezelése közben véletlenül fejen ütötte az áldozatot, amely ütés közvetlenül a férfi halálához vezetett. Aki érdekelnek a részletek ezen a szájton többet megtudhat az esetről. (Bocsánat, a linket az LG küldte, amely ugyebár egy dél-koreai vállalat.)
Persze ettől függetlenül jó lenne megtudni, hogy egészen pontosan mi történt a pórul járt ember telefonjával.

Rányomult a sebességre a Vodafone

2007. november 29., 15:39 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Budapest egyes részein a Vodafone bekapcsolta a 7,2 megabit per másodperces letöltési sebességet, ami 1,4 megabites feltöltési sebességgel párosul. A társaság decembertől vidéken is elkezdi átállítani a rendszereit. A Vodafone ismét igen feltűnően kihangsúlyozta közleményében., hogy mindez a Huawei-jel kötött megállapodásnak köszönhető.

Feleannyi mobil van, mint ember

2007. november 29., 15:28 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A mobil előfizetések száma a mai napon átlépi a 3,3 milliárdot, magyarán minden második emberre jut egy előfizetés, derül ki az Informa Telecoms & Media iparági elemzőcég hírleveléből. Persze ez nem jelenti, hogy minden második embernek van mobilja, hiszen sok embernek több előfizetése van.

Az első mobilhálózat 26 évvel ezelőtt indult, tehát igazán nem kellett sokat várni a világsikerre. Szeptember végén már 224 országban működött hálózat. Az Informa becslése szerint az emberiség 90 százaléka lakik lefedett területen, tehát alig 10 százalék nem tudna mobiltelefonálni még akkor sem, ha nagyon szeretne.
 
Érdekes adatok derültek ki a felhasználónkénti bevételről is (ARPU): amíg a leggazdagabb országokban - Kuvait, UK, Japán, Ausztria - havonta hatvanöt-hetven dollárt gombolnak le egy felhasználóról, addig a szegényebb országokban - például Bangladesben, Ukrajnában és Pakisztánban - átlagosan három dollárt fizetnek az ügyfelek havonta. Hússzoros különbség.

Jövőre lesz iPhone 3G

2007. november 29., 14:46 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Randall Stephenson, az AT&T vezérigazgatója azt mondta, hogy jövőre megérkezik az iPhone 3G-s változata. Az Engadgeten megjelent hír persze csak arra jó, hogy megint téma legyen az Apple mobilja, a lényeges kérdések még mindig megválaszolatlanok. Az EDGE-nél alig jobb alap 3G, egy-két megabites HSDPA, vagy teljes HSPA lesz benne? Mennyibe kerül majd? Az Apple örökké csak előfizetéssel adja majd a mobilját, vagy a saját boltjaiban is lehet majd kártyafüggetlen készüléket venni?

Embert ölt a mobil

2007. november 29., 08:11 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Dél-Koreában amúgy is veszélyes mobiltelefonnal mászkálni, pár éve például villámütés végzett azokkal az emberekkel, akik hordozható telefont tartottak a zsebükben (persze nincs az a villám, ami olyan embert talál az ázsiai országban, akinél nincs mobil). Most viszont maga a készülék ölt, amikor felrobbant az akkumulátor egy bányamunkás zsebében. Az esetet az Engadget írta meg az AP híre alapján, az írásból kiderült, hogy a gyilkos egy LG telefon volt. A gyártó ugyan elismerte a hibát, de hozzáfűzte, hogy gyakorlatilag lehetetlen ilyen körülmények közt meghalni. Vagy Inkább csak elméletileg.

Az új Google Maps Mobile kitalálja hol vagyunk

2007. november 28., 18:19 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Megjelent a Google Maps Mobile 2.0, amely megmutatja, hol vagyunk éppen. Jól jöhet azoknak, akik rendszeresen eltévednek részegen, mert a Google segítségével meg tudják mondani a diszpécsernek, hogy hová küldjön taxit. (Ehhez persze alapfeltétel, hogy ne veszítsék el a mobiljukat, és hogy el tudják olvasni a kijelzőt.) A My Location szolgáltatás nemcsak beépített GPS-re támaszkodik, cellainfomációk alapján is meg tudja állapítani a felhasználó helyzetét. Persze a Google is elismeri, hogy nem ez a világ legpontosabb helymeghatározása, ezer méteres tévedés simán elképzelhető. Esetemben telepítés után azonnal az újpesti szerkesztőség közvetlen közelében villogott a kis kék pötty. Kíváncsi vagyok, hogy metróalagútban és menet közben hogyan teljesít. A Google Maps Mobile a legtöbb javás, symbianos és winmobilos készüléken futtatható. A térképadatokat az internetről tölti le. Én a Sony Ericsson W910i-n próbáltam ki, Pannon előfizetéssel, ha kipróbáltátok más mobillal és előfizetéssel, írjátok meg, hogy működött-e.

Frissítés:
Kipróbáltam menet közben is a szolgáltatást. A Ferenciek terét először a londoni Heathrow reptér közepeként értelmezte, de a 7-es buszon már visszaugrott Budapestre. Egyébként a véletlen műve, hogy Újpesten ilyen pontos volt, valószínűleg a szomszédos ház tetején van a bázisállomás. Máshol tényleg 1700 méteres pontossággal lőtte be a helyzetemet, tehát nem tudta megmondani, hogy a Szabadság hídhoz vagy az Erzsébet hídhoz vagyok-e közelebb. Külső budai kerületben fogalma sem volt róla, hogy merre járok.



Kétszázezer forint a kártyafüggetlen iPhone

2007. november 28., 17:18 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Franciaországban legálisan megvehető a kártyafüggetlen iPhone 749 euróért. Aki kifizet 649 eurót a készülékért és további száz eurót a függetlenítésért, azonnal hazaviheti a készüléket, nem kell utólag megbuherálnia a mobilt. Aki viszont Orange előfizetéssel szeretné megvenni a készüléket, 399 euróért, annak 49-119 eurót kell kifizetnie havidíjra, amíg a hűségszerződése le nem jár. Forintra lefordítva előfizetés nélkül körülbelül 190 ezer forintba, előfizetéssel 100 ezer plusz havi 12-30 ezer forintba kerül az iPhone. Sehogy sem olcsó, de legalább van választási lehetőség.

Megjelent nyomtatásban az első magyar sms regény

2007. november 28., 16:40 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Szokatlan regény jelent meg nemrég: a 160 című könyvben szöveges üzenetek sorakoznak egymás után, ezek nyújtanak betekintést el egy huszonéves fiatal magánéletébe. A könyv segítségével talán arra is rájöhetünk, hogy érdemes-e megnézni mások üzeneteit, hogy néhány 160 karakteres üzenet elolvasásával mit tudhatunk meg mások életéről

A mobil lesz a londoniak pénztárcája

2007. november 28., 15:44 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Nyugodtan otthon hagyhatják a londoniak a pénzüket, mert hamarosan a mobiltelefonjuk segítségével is fizetnek a buszon, a metróban, de vehetnek kávét és más egyebet is. Tíz font alatti kifizetések esetén még PIN-kódot sem kell megadniuk. Az úgynevezett Oyster kártyában meglévő technológiát építik bele a telefonokba. (Az Oyster ugyanolyan, mint a céges belépőkártyák, Londonban ilyen modern metróbérletet is használnak, nem csak papírfecniket. Ezeket építi egybe fizetőrendszerrel a Barclaycard.)

A brit fővárosban körülbelül ezer bolt fogadja el fizetőeszközként az érintés nélküli fizetőrendszerrel felszerelt kártyákat, tehát már sokan felkészültek a mobil pénztárcák fogadására. Az új fizetőeszközt pár hónapon belül elkezdik tesztelni, és több száz kompatibilis Nokia mobilt adnak az ügyfeleknek. A mobil minden tranzakciót rögzít,és ha a készülék eltűnik vagy ellopják, távolról letiltható rajta az elektronikus pénztárca. (via textually, köszönet a pontosításért)

Lesz olcsóbb kikódolt iPhone

2007. november 28., 07:47 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az Orange francia mobilszolgáltató az utolsó pillanatig titokban tartja, hogy mennyibe kerül majd a kikódolt, kártyafüggetlen iPhone, de a France Telecom vezetője, Didier Lombard nyilvánosságra hozott néhány részletet. A szakember szerint a bármelyik hálózatban használható mobil drágább lesz 500 eurónál, viszont sokkal kevesebbe kerül majd ezernél, ami amerikai dollárban számolva még mindig nagy számnak tűnik: 740 és 1500 dolcsi között lesz a telefon ára, miközben az Egyesült Államokban csak 400 dollárba kerül a korlátozott modell. A francia ár azonban még mindig jóval kedvezőbb, mint a német, a T-Mobile ugyanis 1000 euróért árulja a kártyafüggetlen mobilt. Mivel a két ország közel van egymáshoz, az áruk meg amúgy is szabadon áramolnak az Eu-nak hála, kizárt dolog, hogy nagy forgalma lesz a német szolgáltatónak kártyafüggetlen iPhone-ból.

Étteremben is fizethetünk mobilról

2007. november 23., 16:54 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az izishop segítségével már két szegedi étteremben is lehet fizetni mobillal. A bankkártyát helyettesítő mobil fizetőrendszer egyszerűen működik: a vendégnek el kell indítania egy Java alapú szoftvert, amelynek a menüjében kiválasztja az adott éttermet, majd megadja a bankkártyaszámát és a fizetendő összeget. Fejes Sándor, a rendszert működtető Hedz Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy nincs szükség semmilyen előzetes regisztrációra, elég letölteni és telepíteni a szoftvert. Az első sikeres fizetés után egyébként lementhető a kártyaszám, természetesen titkosítva, extra PIN-kóddal védve.

Ha ellopják a mobilt nem kerül veszélybe a bankszámla, mert a szoftver minden egyes tranzakció előtt bekéri ezt a PIN-kódot. Fizetni Visa vagy MasterCard kártyával lehet és a tranzakciónak nincs extra költsége, leszámítva az kártyaadatok elküldésével járó pár bájtos adatforgalom díját. A jövőben még több helyen lehet majd mobillal fizetni.

Két szempontból is forradalmi a fejlesztés: egyrészt megkerüli a mobilszolgáltatókat, amelyek körülbelül ötven - igen, 50 - százalékos jutelékot vesznek le a mobilos vásárlásokból. Másrészt pedig az izishop elfogadóhelyeik száma könnyen bővíthető, a buszjegy vásárlásától az webes boltokban való fizetésig bármire alkalmas lehet.

Dél-Koreában szakértők kezelik a mobilfüggőket

2007. november 23., 15:50 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Nemcsak technológiai fejlettségben jár a világ előtt Dél-Korea, de az ember és a kütyük viszonyának kezelésében is. A távol-keleti országban már régóta foglalkoznak a netfüggőkkel, most pedig sorra kerültek a mobilfüggők is. Egy civil szervezet az SK Telecom mobilszolgáltató támogatásával elkezdte tanítani a fiatalokat a helyes mobilhasználatra.

A kísérleti programban tizenkét iskola vesz részt, és ezekben az intézményekben zárható telefontárolókat helyeznek el, ahová a diákok - önkéntes alapon - betehetik készülékeiket, így még véletlenül se éreznek majd késztetést arra, hogy órán is a mobilt nyomkodják. A következő két hónapban a szakértők kifaggatják a diákokat, mit éreznek, amikor nincs velük a mobiljuk. Emellett megtanítják őket a mobilok helyes használatára.

Egy kutatás szerint a 14 és 19 év közöttiek 90 százalékának van mobiltelefonja, 38,2 százalékuk havonta több mint ezer sms-t küld, és 43,7 százalékuk órán is üzenget barátainak.

Magyarországon is hasznos lenne az oktatás, különös tekintettel arra, hogyen kell kivédeni az utólag lemondható előfizetéses szolgáltatásokat, miként lehet kordában tartani a költést, milyen díjcsomagot érdemes választani.

Öt megapixel és giccshorror

2007. november 23., 08:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A Samsung feltehetően nem tudott rendet tenni dizájnrészlegén, így két egymással viaskodó, a szépségről ellentétes módon gondolkodó csapat kaparinthatta meg a G600-as elkészítésének jogát. A külseje nem igazán szép, illetve valahogy nem áll össze, de ez a legkisebb baj. Az egyébként gyönyörű, 240x320-as kijelzőn alapból a magyar parlament jelenik meg, felette időnként megjelenő madarakkal. Az animált háttérkép láttán már a szívemhez kaptam, de később a menüből kiderült, ez nem is egyszerű háttérkép, hanem „dinamikus home screen”.

Ami egyébként azt tudja, hogy este a kijelzőn is este van, a parlament ki van világítva, és az égen nem madarak tűnnek fel, hanem hullócsillagok. A napszakváltás persze elsőre valóban látványos, de azért sokkal inkább borzasztó. A menü megrajzolásánál egyébként az említett másik csoport vehette át az irányítást, ugyanis ez kifejezetten szép, és a fentiekkel ellentétben minimalista. Míg a menüben minden gyártó szinte minden telefonjában animál (az sms-ekre lépve a borítékból előbújik a levél stb.), itt sima egyszínű ikonokat találunk, amik szerencsére nem táncolnak. Emiatt az összes korábbi mellényúlást hajlandó lettem volna megbocsájtani, de a telefon végső csapást mért az érzékeimre. Mikor ugyanis be akartam írni egy telefonszámot, megjelent egy asztal, rajta egy piros borítójú könyv, melynek üres lapjaira aranyozott hegyű töltőtollal kellett felírnom a számokat. Ja, és a parlament a háttérből kis fotóként a lap tetejére animálódott. Ez persze ez átállítható (bár a könyv és töltőtoll eltűnése után a betűk alapszíne szivárvány, nem pedig fekete, ezt külön ismét állítani kell), de a kép addigra retinámra égett, és órákig nem tudtam szabadulni tőle. Ez egyébként szép Samsung-hagyomány, nem a G600 újítása, de ez csak tovább ront a helyzeten.

A fotósképességekkel kapcsolatban túl sokat nem tudok mondani, én telefonban még nem láttam normális kamerát (oké, szerintem nem is való bele), ebben sincs, öt megapixel ide vagy oda - bár a mobilmezőnyben biztos ez az egyik legjobb. Csináltam pár próbaképet otthon villanyfénynél, de nem lettek értékelhető képek, akár vakut használtam, akár nem. Utcán, déli verőfényben is kipróbáltam, az se győzött meg. Persze lehetnek helyzetek, amikor szükség van kamerára (pl. koccanás dokumentálása, mindig ezt az egyet emlegetik), de aki fotózni akar, vegyen fényképezőgépet komolyabb ccd-vel és a gombostűfejnél nagyobb optikával. A mobilok fényképezőképességéről szóló elemzéssel és teszttel a közeljövőben jelentkezik az Index techrovata, ahol a G600 utódja is az indulók között lesz. A részletekről ott. (A telefont a szolgáltatók (még) nem árulják, kártyafüggetlenül 80-100 ezer körül kapható.)

Kezünkben a Neonode N2

2007. november 22., 07:22 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Szerda este bemutatták hazánkban a Neonode új mobilját, amely nagyon pici, nagyon műanyag, és leginkább az olcsó tamagocsikra hasonlít. Simán elfér egy cigisdobozban, úgyhoz ezentúl érdemes lesz belenézni a földön felkvő, gyanúsan ép cigisdobozokba, hátha a nem büdös csikkek vannak benne, hanem a csaknem százezer forintos N2.



Egyetlen gomb van a kijelző alatt, amely a beállítások menüpontban működik, máshol nem igazán, mindent az érintőkijelzővel kell irányítani. Fél órán át forgattam a kezemben a furcsa mobilt, és mivel nincs benne túl sok aktuális csúcstechnológia, elég alaposan kiismertem.

Még több kép, még több szöveg a tovább gomb után.

Tovább