Sms-ek miatt válna egy egyiptomi asszony

2008. január 3., 17:50 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Egyiptomban egy nő a bíróságtól kér igazolást arról, hogy már elvált asszony, férje ugyanis háromszor is válással fenyegette sms-ben. A saría alapján ugyanis a férfinak nem kell bírósághoz fordulnia, ha véget akar vetni a házasságnak, ehhez elég, ha háromszor egymás után kijelenti, hogy elválik feleségétől. Ikbal Abul Naszr asszony, aki mérnök Kairóban, éppen erre hivatkozva fordult a bírósághoz, ugyanis férjétől három üzenetben ez állt: "Válok, mert nem válaszoltál a férjednek."Sok muzulmán országban a félreérthető helyzetek elkerülése érdekében tiltják a válás kimondását sms-ek alapján. Az MTI cikkéből nem derül ki, hogy a bíróság elfogadta-e az asszony kérését. (mti)

Lassítják a közlekedést a mobilozók

2008. január 3., 14:42 Módosítva: 2016.06.08 20:24
Amerikai kutatók szerint a vezetés közben telefonálók is sokat hozzátesznek a közlekedési káosz kialakulásához, mert beszélgetés közben csökken a reakcióidejük és általában lassan vezetnek. A kísérletben résztvevő sofőröknek hatszor kellett levezetniük nagyjából tizenöt kilométert különböző szituációkban, és minden második úton telefonálniuk is kellett.

Az eredmény tulajdonképpen nem meglepő: beszélgetés közben a sofőrök kevesebbszer váltottak sávot és lassabban haladtak, mint amikor nem terelte el a figyelmüket a beszélgetés. Tehát aki nem telefonál, gyorsabban célba ér. Feltéve, hogy betartja a közlekedési szabályokat.

Ultrahordozható a Lenovótól

2008. január 3., 12:41 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Nem telefon, de nagyon is mobil eszköz a Lenovo új aprócska laptopja, az U110. Két centiméternél vékonyabb, alig több mint egy kilogrammot nyom, képátlója 11,1 hüvelyk, és valamikor áprilisban jelenik meg. Egyik érdekessége, hogy a beépített 1,3 megapixeles webkamera arcfelismerésen alapuló biometrikus bejelentkezést is támogat. Vajon a borostás és nyúzott fejet is felismeri? Vagy ezzel lehet majd távol tartani a munkától a nem eléggé kipihent, és ezért valószínűleg figyelmetlenebb dolgozókat?
Nincs kérdés. Mindenki nézze meg ezt a videót YouTube-on.




Laptopszerű mobilszörny

2008. január 2., 17:46 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Akármilyen csodálatos érintőkijelzőt és gombokat készítenek a mobilgyártók, szövegbevitelre és szerkesztésre a számítógép mindig is alkalmasabb lesz, mint a zsebizék. Talán ezért gondolja azt a Celio, hogy egy laptopot utánzó kiegészítővel nagy sikert arathat. A REDFLY Smartphone Interface System segítségével a Windows Mobile 5 és 6 oprendszert futtató mobilok ezzel a brutális külső hardverrel irányíthatók (VNC, anyone?). Ötszáz dollárért adják ezt a fergetegesen ronda bluetooth 2.0-ás dolgot. Az üzleti felhasználókat venné célba a Celio, de ez hülyeség, egyelten ép eszű menedzser sem rakna ki ilyet az asztalára, nehogy kiröhögjék a 12 colos valódi laptopot használó kollégák. Ugyanakkor az is igaz, hogy amikor a Lenovo Thinkpad nálam volt teszten, nem mertem nyilvános helyen elővenni, mert ahhoz kicsit drága. Ezt viszont talán még a metrón is simán előkapnám.


Videón a Samsung P720 és F490

2007. december 28., 12:29 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Jövő év elején jelenik meg a Samsung két új érintőkijelzős mobilja, a P720 és az F490. A Mobile-Notes alábbi videója alapján úgy tűnik, hogy könnyen használható az érintőkijelzőjük.



A vékony F490 kijelzője 3,2 hüvelykes, 240×432 képpontos, van benne hsdpa, és végre nem a Samsung saját csatlakozóját rakták rá; rendes jack dugós fülhallgatót kell beledugni. A P720 egyik fő tulajdoinsága, hogy két SIM-kártyát kezel egyszerre, azaz egyetlen készülékbe beköthető a céges és a magán előfizetés. Nyilván az APEH is támogatná az dual SIM-es mobilok térnyerését, hiszen ezekkel megvalósítható, hogy a magánbeszélgetéseket senki se számolja el költségként. Az Engadget szerint az F490 körülbelül hatszáz dollárba, a P720 ötszáz dollárba kerül majd.

Az év egyik leghülyébb telefonja

2007. december 27., 16:53 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Utcain plakátokon jól néz ki a Samsung F330, pont olyan, mint egy zenelejátszó. De amikor elkezdtem használni az volt az első gondolatom, hogy a falhoz vágom, leöntöm benzinnel és vigyorogva nézem, amint porrá ég. Egyetlen szerencsém, hogy lemerült a dög, és a töltője nincs nálam, így nem tudom bekapcsolni.

A baj a kezelőfelülettel van. A kijelzőt is magába foglaló blokkon tíz gomb van, nagyjából három különböző síkban. Van egyrészt a kijelző síkja, amelyen négy érintésérzékeny gomb van: hívásfogadás/elutasítás, menükben elfogadás/elutasítás. Ezen belül van a nagy fehér négyzet, négy érintésre érzékeny gombbal: négy irány a menükben, illetve a zenelejátszó előre, hátra, stop és menü funkciói. Ezen belül középen van a play/pause illetve oké gombként funkcionáló nem érintésérzékeny gomb, valamint a fehér négyzet alatt van a zenelejátszó indítógombja.



Lehet, hogy az átlagtól eltérő a hüvelykujjam formája, de ha így van, akkor az Indexben elég sok mutáns dolgozik, mivel mások is ugyanazt tapasztalták, amit én: az oké gomb megnyomásakor egy érintésérzékeny gombot is eltalál az ember. Nem mértem fel, hogy pontosan mekkora ennek a veszélye, de az esetek többségében ez történik. Így az oké parancs általában nem az eredetileg kiválasztott ikonra érvényesül, másik menü nyílik meg, más program indul el. A zenelejátszóban a legsúlyosabb a helyzet, hiszen az elrendezés miatt a pause helyett a stop nyomódik le, ami a világ legeslegidegesítőbb dolga.

A Samsung eddig is büszkén hirdette elsőségét, hát most újabbal gyarapíthatja a listát: ez az első mobil, amelyen egy egyéves gyermek két perc alatt kikapcsolja az offline módot, majd letölti és feltelepíti a Gmail alkalmazást. Noha még nincs is emailcíme. Az érintőgombok olyan érzékenyek, hogy egy alkalommal sikerült felhívnom valakit éjjel 11-kor néhány óvatlan érintéssel, majd amikor elkezdett beszéni a zsebembe, attól kaptam idegbajt, hogy a billentyűzár kioldása után lehet csak gombbal megszakítani a hívást.

Sajnos hiába szól jól a zenelejátszója és van benne HSDPA, hülye kezelőfelülete miatt az F330 gonosz eszköz.

A buta iPhone veri letöltésben az okos N95-öt

2007. december 27., 16:42 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A Nokia N95 több megabites letöltési sebességével elméletileg alkalmasabb az internetezésre, mint a pár száz kilobiten vánszorgó Apple iPhone, érdemes azonban odafigyelni a brit O2 által közzétett adatokra. A Financial Times ugyanis azt írja, hogy az iPhone-használók 60 százaléka tölt le 25 megabájtnál többet havonta a hálózaton, és az N95 felhasználói sokkal kevesebbet töltenek le, noha elméletileg nekik is minden adott az internetezéshez. A nagy gyártók fejenként legalább öt olyan készüléket dobtak piacra idén, amelyek hardveres tudásban az iPhone-hoz mérhetők, vagy még annál jobbak is, érintőkijelzős mobil is van dögivel, mégis az iPhone nevékhez kötődnek a forradalmi változások. Például hogy egy mobilgyártó részesedést kap a szolgáltató bevételéből, és hogy beindulhat a több milliárd dollárra taksált mobilhirdetési piac.

Valamit rosszul csinálnak a nagy neves gyártóink?

Ferde gombsorral újít a Blackberry

2007. december 27., 14:56 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Aki hozzá tudott szokni a természetes kialakítású billentyűzetekhez, biztosan örül annak a hírnek, hogy a Research in Motion is hasonló ergonómiai elveket próbál követni. A tervrajz mindent elárul az ötletről. Valószínűleg lehetetlen nehéz lesz egy kézzel böködni a mobilt.

Februárban látható lesz a Google Android?

2007. december 27., 14:19 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Február 11-én lesz Barcelonában az év legnagyobb mobilos rendezvénye, a Mobile World Congress, és úgy hírlik a Google idén két standot is bérel. 2007-ben csak egy aprócska tárgyaló találtam a nevükkel felmatricázva, persze azóta megjelent az Android platform, tehát az óriáscégnek most már lesz mit mutogatnia. A Linux-alapú operációs rendszer várhatóan csak ronda prototípusokon fut majd, hiszen a végleges mobilok csak 2008 második felében kerülnek a boltokba.

Kíváncsi vagyok, hogy a Google mely cégekkel közösen állít ki, hiszen az Android mögött álló Open Handset Alliance tagja az összes jelentős mobilgyártó, és olyan nagy szolgáltatók, mint a Deutsche Telekom. Friss hír, hogy a japán NTT DoCoMo mobilszolgáltató ügyfelei is elérhetik majd készülékeiken a Google alkalmazásait (a keresőt, a naptárat, a fotórendezőt és a Gmailt). A DoCoMo jövőre Androiddal felszerelt mobilt is piacra akar dobni.

Most annyit érdemes tudni az Androidról, hogy a Linux 2.6-os kernelére épül, böngészője ugyanúgy WebKit-alapú, mint a Symbian S60 és az Apple iPhone böngészője, és van benne Open GL a háromdimenziós megjelenítéshez. A fejlesztők már versenyezhetnek egymással, hogy ki tud jobb programokat írni Androidra, a legjobb munkákat a Google rengeteg pénzzel díjazza.

Jövőre halasztották az N-Gage indulását

2007. december 21., 18:05 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Hiába pakolta tele a Nokia az N-Gage demójátékaival a menőbb készülékeit, a szolgáltatás csak nem indul el a tervezett időpontban. Az Engadget úgy tudja, hogy a Nokia belső tesztjein találtak valamit, amit meg kell javítani. A mobilgyártó azt mondja, hogy egyébként a játékok és a szolgáltatás is kitűnően működik. A lényeg, hogy a Nokia az N81 használóinak nem ad hozzáférést idén, jövőre lehet csak játszani. Közben egyébként az Engadget más gyöngyszemet is talált a finn gyártó háza tájékán: egy bumerángszerű játékmobil terveit. Nem valami szép. De legalább vicces.


Böntönbe vághatják a mobilozó sofőröket

2007. december 21., 17:39 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A britek elég komolyan veszik a menet közbeni telefonálás veszélyét: egy törvénytervezet szerint akár két év börtönbüntetést is kiszabhatnak a vezetés közben telefonálókra. Most enyhébb a törvény, csak az üzenetküldést szankcionálja. Persze csak a legdurvább esetekben zárják cellába a mobilozókat, ha veszélyesen vezetnek.

Élelmiszerdiszkontban kapható az iPhone

2007. december 21., 12:53 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A Penny Market áruházlánc már forgalmazza Ausztriában az iPhone kártyafüggetlen változatát, a forradalmi mobiltelefon december 21-től megvásárolható. A cég weboldala szerint az egyéves garanciával 799 euróért (203 ezer forint) kapható készülék az összes hálózaton működik. Persze az Apple panaszkodik, hiszen eddig csak az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban mutatta be a készüléket. A Der Standard című bécsi lap szerint a Penny Market készülékei minden bizonnyal szürkeimportból származnak, és nem ez az első ilyen eset az országban. A Saturn elektronikai üzletlánc már novemberben árulta az első Apple-mobilt. 999 euró volt az ára, de osztrák SIM-kártyával nem lehetett használni, így aztán mindet vissza kellett vásárolni. (mti)

Kémfotók a Nokia N96-ról

2007. december 20., 18:08 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Néhány fotó szerint az N81 és az N95 összegyúrásával jön létre az N96, amelyről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy öt megapixeles lesz a kamerája. A kamerát körülvevő perem kihajtható támaszték, és a kijelző ugyanúgy két irányba csúsztatható, mint az N95-nél.







Jönnek a virtuális mobilszolgáltatók?

2007. december 20., 12:56 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A héten két internetszolgáltató mondta, hogy érdeklődik a virtuális mobilszolgáltatás iránt: az Externet és az Interware. Mindkét cég a hangszolgáltatásban próbál előrébb lépni. Korábban az Inviteltől is hallhattunk hasonlót, igaz ők elég óvatosan fogalmaznak, és inkább arról beszélnek, hogy valamilyen mobilitást akarnak nyújtani az ügyfeleiknek. Vajon hazánkban is megjelennek hamarosan a virtuális szolgáltatók? Más országokban már rég vannak, itt miért ne lehetne?

A helyzet azért érdekes, mert - amint a British Telekom főhadiszállásán megtanultam - nagyon kivételes esetben érdemes virtuális mobilszolgáltatást indítani. Néhány fejlett országban több tucat MVNO működik, de kevesen értek el óriási sikert, mert az ügyfeleket csak nagyon jó indokkal lehet elcsábítani, ésvagy nagyobb költésre buzdítani. A Virgin Mobile általában pozitív példaként hangzik el, mivel egy újdonságokra fogékony fiatalok szűkebb csoportját veszik célba, és a briteknél ez a csoport nemcsak nagy, de valószínűleg van is mit költeniük. Szintén jó megoldás lehet az üzleti MVNO, amit a több országban tevékenykedő cégek tudnak kihasználni: az MVNO minden országban megveszi a perceket az ottani szolgáltatóktól, és ezeket értékesíti tovább az ügyfelének. Így az ügyfélnek nem kell a roaming tarifákkal törődnie, nem kell minden országban előfizetői szerződéseket kötnie, és valószínűleg kedvezőbb percdíjakat kap. (A BT Global Services nagyjából így működik, multik rendelnek tőlük dollár százmilliókért. Talán kisebb vállalatokra is átszabható a megoldás.)

Negatív példaként emlegették ugyanakkor a futballklubok által indított virtuális mobilszolgáltatásokat, talán nem mennek elég jól a focis háttérképek.

A BT szakértője azt is mondta, hogy akkor robbannak majd be az MVNO-k, amikor nagyon elterjednek a videónézésre alkalmas mobilok, azaz ugyanolyan egyszerű lesz műsorokat nézni mobilon, mint most a tévén, és nagyobbak lesznek a kijelzők. Akinek ugyanis rengeteg videótartalma van, rengeteg reklámot tud eladni, és ezzel olcsóbbá teheti a szolgáltatását, és a nép bizony az alacsony árra meg a videókra bukik. A mobion futó reklámokon az MVNO viszonylag olcsón népszerűsítheti saját prémium (webes vagy mobilos) szolgáltatásait, amelyek szintén reklámfelületek.

Mobilszoftver az áruházból

2007. december 18., 15:08 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Furcsa termék került a kezembe nemrég, és bevallom igencsak meghökkentem, amikor egy mobilszoftverekkel kapcsolatos beszélgetés közepén egy cd-tok került elő. A Mobilmedia.CD nevű cég ugyanis optikai adattárolón forgalmaz mobilon futtatható szoftvereket, ezekből kaptam is néhány példányt kipróbálásra. Logikusnak tűnik, hogy a mobilon futó szoftvereket legkönnyebben wapon lehet eljuttatni a vásárlóhoz, mégis nagyon sok előnye van a cd-nek. Egyrészt a magyar vásárló szereti a kezébe venni terméket. A tokot felrakhatja a polcára, és egészen biztos lehet benne, hogy tényleg az övé, amit megvett. A wapoldalakat nem lehet kézbe venni, a böngészés és a letöltés plusz pénzbe kerül, ráadásul letölteni csak egyszer lehet. Ezzel szemben a cd-ről akárhányszor újratalapíthető a program.

Van viszont hátránya is a megoldásnak. Bár az áruházban elég sok ember szeme elé kerül a termék, csak akkor érdemes ilyen helyen mobilszoftvert árulni, ha elég sokan fel tudják telepíteni a készülékükre. Tehát rengeteg mobillal kompatibilisnek kell lenni, és a telepítés sem lehet több egy másolásnál plusz egy futtatásnál. A kompatibilitás - mivel java programról van szó - megoldott, és a telepítés is pofonegyszerű.



Az általam kipróbált német középhaladó szerintem inkább kezdő szint, egyetlen komoly hiányossága, hogy nincs benne csajozós/pasizós szöveg. Mégis, mi másra használna az ember egy mobilba épített súgót? A program jelen sátdiumában alkalmas alapszituációk és néhány szófordulat begyakorlására, ezerötszáz forintért máshol sem kap többet az ember. Csakhogy ha az ember végigvette az anyagot, nincs tovább. Itt látszik, hogy gondot okoz a kompatibilitás biztosítása, ugyanis emiatt kell maximalizálni a programcsomag méretét.

Jobb lenne, ha valahogyan folyatatni lehetne a kurzust, ha nem ilyen egyirányú, hanem interaktív lenne az oktatóprogram. Igen hasznos lenne, ha külön program letöltése nélkül lehetne bővíteni a tananyagot, amely igazodhatna valamilyen létező könyv fejezeteihez, vagy egy nyelviskola tananyagához, hogy valóban hasznos legyen. Sőt, ebben látom a mobil nyelvoktatás jövőjét. És persze szükség van hanganyagra is, ami még nagyobb tárhelyet igényel.

Az áruházi értékesítés biztosan életben maradhat, amíg megvan az emberekben a wap-para, de amikor általánosan elterjed és piszok olcsó lesz a mobilinternet, nehéz lesz cd-n mobilszoftvert terjeszteni.

Háromoldalú mobil a Nokiától

2007. december 18., 07:29 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Nokiáék legújabb szabadalma egy "rétegelt mobil eszközről" szól, ami gyakorlatilag egy háromoldalú telefont takar. Látszik, hogy az egész iparág próbál megfelelni annak az elvárásnak, hogy a mobilok legyenek könnyen kezelhetők, tehát ne legyenek agyonzsúfolva felesleges gombokkal, ugyanakkor kényelmesen lehessen velük levelet, sms-t írni, tehát legyen rajtuk a világ összes gombja, funkcióbillentyűje. Ezt a kettősséget akarja három oldallal feloldani a Nokia. A telefonnak vannak numerikus gombjai, de előcsalogathatók a médiabillentyűk is, harmadik irányba szétcsúsztatva viszont megjelenik a QWERTY-billentyűzet. Elsőre nem tűnik túlságosan praktikusnak a készülék, de ha gyártásba kerül, mindenképp kipróbáljuk, és elmondjuk róla a véleményünket.

Műholdas mobiltévével kísérleteznek az olaszok

2007. december 15., 10:54 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az Európai Unióban egyértelműen az olaszok vezetnek mobiltévézésben. Jelenleg csak náluk lehet előfizetni DVB-H alapon működő mobiltévére, a szolgáltatás a jó futball miatt sikeres is, de úgy tűnik nem elégedettek. Továbblépnek a műholdas mobiltévézés felé. Az Engadget szerint a RAI tévétársaság és a Tre Italia mobilszolgáltató az Alcatel-Lucent műszaki segítségével DVB-SH adást indít Olaszország egyik leggazdagabb régiójában, Torino környékén. Még nem tudni, hogy mikor keresnek résztvevőket. A kütyüblog szerint a Sagem és a Samgung adja majd a készüléket. (A DVB-H szolgáltatásról legutóbb ebben a cikkben írtunk.)

Videót rögzít az iPhone

2007. december 14., 14:52 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A hekkerek keményen dolgoznak az Apple mobilján, és egyre több új megoldást aktiválnak rajta. A Drunknbass segítségével videokamerává alakítható át az iPhone beépített fényképezője. A béta verzióval összesen ötven képkockát lehet rögzíteni, 10 fps rögzítési sebesség és 5 másodperces maximum hossz mellett, de azt mondják, hogy a végleges változat rögzítési sebessége 15-30 fps lesz, és csak a memória mérete korlátozza majd a felvétel hosszát. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen sebességet tudnak majd elérni: a 15 fps gagyi, használhatatlan, a 30 fps elfogadható. El tudom képzelni, hogy Jobsiék csak 15 fps-t tudtak elérni, ezért nem engedélyezték a videorögzítést. (Magyarán a beépített kamera gagyi.)

A 15 millió forintos mobilszámla

2007. december 14., 06:54 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Egy kanadai júzer nagyon megörült legújabb telefonjának, mert azt modemként használva böngészhetett a neten. Vásárlás után egyből kapcsolódott a mobilhálózathoz, aztán nagyfelbontású filmek meg hasonlók töltögetésébe kezdett. Eltelt a november és megérkezett a telefonszámla: 60 ezer dollár. A júzer bement szolgáltatójához, a Bell Mobilityhez reklamálni, ahol gyorsan ki is javították a tévesen számlázott összeget. A nagy forgalom miatt a társaság ugyanis átváltott a kilobájt alapú elszámolásra, így azonban már 85 ezer dollár, 58 15 millió forint volt a 22 éves Piotr Staniaszek tartozása.

A félreértést az adta, hogy Staniaszek ugyan korlátlan csomagot vásárolt, de az csak a beszélgetésekre vonatkozott, adatátvitelre nem. A társaság azzal próbálta javítani előfizetője esélyeit, hogy a lehető legkedvezőbb díjakat vette figyelembe, így sikerült 3243 dollárra, 557 ezer forintra csökkenteni a számlát, de a júzer ezt sem akarja kifizetni, és harcolni akar az igazáért.

A Bell szerint ugyanakkor Staniaszeknek tudnia kellett, mit tesz, mert a modemkezelő driver letöltésekor egy üzenet figyelmezteti a felhasználókat arra, hogy az adatforgalomnak pluszköltségei lesznek. Persze ezeket az üzeneteket, felugró ablakokat senki sem olvassa el.

Wifi hotspot készíthető mobilból

2007. december 13., 07:57 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Hogyan lehet wifivel lefedni az egész országot? Természetesen mobilinternettel. Nincs itt semmi ellentmondás, csupán egy ügyes ötletre volt szükség. Egyszerűen csak rá kell dugni az usb modemet vagy a mobilt a CradlePoint PHS300-ra, és máris lehet wifin netezni. Hasznos lehet kempingezés közben, terepen dolgozó csoportoknak, és persze otthon is, hiszen így a család összes laptopja rácsatlakozhat. A parányi szerkezetet nyilván nem lenne nehéz beépíteni egy autóba, szívesen kipróbálnám. Sajnos már megint előttünk járnak az amerikaiak, a kütyü ugyanis csak a náluk használt EVDO készülékekkel kompatibilis. Nyilván majd az óceán innenső oldalán is feltalálja majd egy tősgyökeres európai cég, és majd örülhetünk, hogy milyen rohadtul innovatívak vagyunk.


A 180 dollárba kerülő készüléket lítiumion akku hajtja, van hozzá hálózati adapter, és mindenféle telepítgetés nélkül működik.

Jövőre kétszer is megújul az iPhone

2007. december 13., 01:03 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az AppleInsider szerint az Apple mobiltelefonja 2008-ban kétszer is megújul, és az egyik változás kisebb, a másik nagyobb horderejű lesz. Egy elemző szerint az iPhone második generációja a végső tervezési fázisba került, és bár nagyon hasonlít majd a jelenlegi modellre, valószínűleg 3G hálózaton is működik majd. David Bailey arra számít, hogy a második iPhone valamikor 2008 második felében jelenik meg, de még ez előtt megnő a telefon memóriája. Nem mobiltelefonról szól, mégis rettentően fontos hír, hogy az Apple várakozásait messze felülmúlta az iPod Touch, és 5,1 millió/negyedévre kellett növelni a gyártási  kapacitást. Mindez ugyanis az Apple interfészének sikeréről szól. Ezt utánozzák a riválisok!

Díjakat nyert az LG

2007. december 12., 20:08 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Attól ugyan senkinek sem lesz jobb az élete, hogy egy mobilgyártó különféle díjakat kap átlagfelhasználóknak teljesen ismeretlen szervezetektől, de mivel az LG sajtósai elég nagy méretű és szép képet küldtek a díjnyertes mobilról, beszámolok a hírről. A 3G CDMA Industry Achievement Awards rendezvényen a Subscriber Technology Innovation és a CDMA Industry Leadership díjat vitte el a dél-koreai cég. Az első elismerést az érintőkijelzővel és teljes qwerty billentyűzettel felszerelt LG Voyager készülék, a második elismerést pedig dr. Bjung K. Ji vezető kutató érdemelte ki.

A mobil jól néz ki, a kutatóról nincsenek információink.


Exkluzív: nálunk járt a Sony Ericsson W890

2007. december 12., 07:36 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Egy ismerős odaadta néhány pillanatra a Sony Ericsson W890i típusú mobilját, amit hivatalos teszten még nem lehet kipróbálni. Talán még nincs is meg a magyar nyelvű software, AFAIK. Akinek bejött a W880 puritánsága, annak ez a készülék is tetszeni fog. Bár elég vékony, súlyán igencsak megérezni, hogy nem gagyi műanyag borítja, hanem kemény fém. Tudása nőtt az elődjéhez képest, kamerája 3,2 megapixeles, és HSDPA kapcsolaton tölti le a biteket. Gombjai még mindig nagyon aprók, és szerintem megnövelhették volna a kijelző méretét. Nagyon tetszett a hátlapot rögzítő két kis pöcök a mobil két oldalán, amelyből az egyik a képen is látható.



Még több kép:
Tovább

A Nokia is részesedést akar, mint az Apple

2007. december 11., 23:27 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A Nokia is részesedést szeretne a mobilszolgáltatók bevételeiből, de nem ugyanúgy, mint az Apple. A Frankfurter Allgemeine azt írja (angolul: Heise), hogy a finnek a mobiltelefonok esetében maradnának a jól bevált üzleti modellnél, hiszen megkapják, ami jár nekik, viszont az új szolgáltatások esetén - márpedig erre a Nokia egyre nagyobb hangsúly fektet - komolyan gondolkoznak egy új üzleti modellen. A NY Times cikke szerint a Nokia és a Vodafone között olyan szerződés él, amely szerint a Nokia a szolgáltatásain befolyt bevételből részesedést ad az operátornak. Az is érdekes, hogy e cikk szerint kétszer több N95 kelt el, mint iPhone, én azonban hallottam már elég erős kritikákat neves szakértőktől: ha a Nokia a mobiltelefonjaival akar részesedést kapni a szolgáltatói bevételekből, gyártson jobb mobilokat.

Fejlődik a mobil fizetőrendszer

2007. december 11., 23:05 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Idén februárban írtam először a magyar segítséggel készülő mobilos fizetőrendszerről, amelyben a Műegyetem és a BMF informatikai kara is nyakig benne van, és idehaza a Motorola áll a népszerűsítése élén. A mobilgyártó kedden arról tájékoztatott, hogy a fizetőrendszer létrehozásához összegrundolt StoLPaN konzorcium november közepén Párizsban bemutatta első eredményeit: általános szabványokon alapuló jegyvásárlást, jegyhasználatot, jegyellenőrzést, és mobilba épített pénztárcát. A közeljövőben elkészítik a szakmai dokumentációkat, új felhasználási lehetőségeket találnak ki. Vagy lesnek el a japánoktól, akik már két évvel ezelőtt ilyen rendszerrel működő automatát mutogattak a 3GSM szakvásáron.

A rendszer természetesen a Near Field Communications, azaz NFC technológiára épül, amelynek az a lényege, hogy érintkezés nélkül kommunikálnak egymással az eszközök, és nagyon kicsiny a hatótávolsága, ezért viszonylag nehéz lehallgatni.

Jönnek a szuperakkuk

2007. december 11., 13:32 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Tíz éves élettartamú és öt perc alatt kilencven százalékra feltölthető a Toshiba Super Charge ion Battery (SCiB). Sajnos az akkut először csak ipari felhasználóknak akarják eladni 150 grammos (2,4V/4,2Ah) vagy két kilogrammos (24V/4,2Ah) kiszerelésben.

Remélem hamarosan kiskereskedésekben is kapható lesz, szabványos méretekben, és különféle kütyükbe is beépítik.

Érzékelőkkel újítana a Nokia

2007. december 10., 22:48 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Végre valami új ötlet is felbukkant a sok iPhone-koppintás között. A Nokia Eco Sensor különféle érzékelőkkel ötvözi a mobiltelefont, így testünk és környezetünk állapotának változásait egyaránt nyomon követhetjük. A készülék egyik része a képen is látható hatalmas kijelző, amelyet csuklón lehet hordani, a másik része pedig az érzékelőket irányítja. Milyen kár, hogy ez csupán egy terv, és a mostani Nokiák láttán még évtizedes pontossággal sem merném megsaccolni, hogy mikor valósul majd meg. Majd egyszer.


Németoszágban nem nagy siker az iPhone

2007. december 10., 22:21 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Németországban az első napon tízezer iPhone kelt el, csakhogy azóta napi hétszázra csökkent az eladás, írja a Bloomberg. Ez igazán nem mondható kasszasikernek, hiszen más mobilokból is simán eladnak naponta több ezret, főleg most karácsony előtt. A T-Mobile egyébként azt mondta, hogy megvizsgálja az okokat, és ha kell kártérítési pert indít a Vodafone ellen. Ugyanis a Vodafone cibálta a német bíróság elé. Persze az is ok lehet, hogy az Apple túl sokáig várt az iPhone európai premierjével, és a németek már nem az első Apple-mobil megszerzésére vágynak (akinek státusszimbólum, rég megszerezte Amerikából), hanem inkább a második Apple-mobilra fáj a foguk. Hiszen a világ legfelemelőbb érzése lesz a régi iPhone tulajdonosai előtt villogni a továbbfejlesztett típussal. Amelyben a szélessáv mellett talán még GPS is lesz.

Az Apple feje persze nem a gyengébb európai szereplés miatt fáj igazán, a kínai másolók  sokkal nagyobb gondot jelentenek. Világszerte árulnak 200 dollárért hamisítványokat, "High quality copy UNLOCKED IPHONE AV-P688 SIMILAR STYPLE IPOD GSM CELL PHONE WITH MP3 MP4 FUNCTION” néven. Az Apple egyetlen szerencséje, hogy a kamu iPhone rettenetesen néz ki.


 


Tizenöt éves az sms

2007. december 10., 15:12 Módosítva: 2009.07.25 17:46

"Boldog karácsonyt" - ezt az üzenetet küldte el Neil Papworth brit informatikus 1992. december 3-án egy kollégája mobiljára, és ezzel megszületett az sms. Papworth ugyan számítógépről továbbította az üzenetet a telefonra, mégis ezt tartják az sms-ként főnévvé vált Short Message Service technológia világpremierjének. Az első igazi, mobilról mobilra küldött sms a legendaszerint 1993-ban kelt útra Riku Pihkonen, a finn Nokia mérnök gyakornokának készülékéről. Akkor még senki nem sejtette, hogy ez lesz a mobiltelefon-szolgáltatás egyik sikerágazata. Az sms a hangátvitel tökéletesítését célzó fejlesztések mellékterméke volt és kezdetben arra használták a szolgáltatók, hogy értesítsék az ügyfeleket a hálózati hibákról. Az első fizetős üzenetszolgáltatás már 1993-ban elindult, a brit BT Cellnet (mai nevén O2) vezette be, de az sms csak az évtized vége felé terjedt el igazán. Azóta viszont meghódította a világot, Nagy-Britanniában egymilliárdnál is több sms-t küldenek hetente. A legfeljebb 160 karakteres üzenetek idén már 60 milliárd dollár (nagyjából 10,2 ezer milliárd forint) bevételt termelnek a mobilszolgáltatóknak világszerte.

Az sms Magyarországon is népszerű. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint 2007 harmadik negyedévében 441 millió üzenetet pötyögtek be a magyar mobilosok. Ugyancsak közkedvelt az mms: július és szeptember között 6,2 milliót küldtek a magyarok. Különösen az ünnepnapokon nagy a forgalom. A T-Mobile hálózatában például tavaly karácsony és újév napja között 36,4 millió sms-t küldtek, az átlagosnál hétszer többet. A technológia jövője ugyanakkor bizonytalan. "Az SMS kifutó modell, hiszen ha már minden mobilról lehet tetszőleges hosszúságú e-mailt küldeni, akkor nem kell majd 160 karakterbe sűríteni a mondanivalót" - jósolja Joachim Höflich, az erfurti egyetem kutatója. Az új technológiák terjedését viszont egyelőre gátolja, hogy a használatukhoz szükséges legújabb készülékek még drágák.

[via MTI]

Elölről iPhone, hátulról kamera

2007. december 10., 07:00 Módosítva: 2012.11.30 13:25

Mi ez, valami iPhone-klón? – kérdezték a rosszindulatú kollegák. Mi ez, valami iPhone-rivális? – kérdezték a jóindulatúak. És valóban, az LG KU-990 Viewty elölről tényleg emlékeztet az iPhone-ra: kevés gomb és nagy kijelző fekete és króm keretben. Hátulról nézve azonban jelentős a különbség: a Viewty hátán a telefonokhoz képest szokatlanul nagy optika terpeszkedik, sőt onnan nézve a kütyü kifejezetten fényképezőgépnek látszik. A fotókészítési képességeket most nem részletezném, arról kimerítő teszt olvasható itt.

Egyébként nem is a Viewty, sokkal inkább elődje, a Prada lehetne az iPhone riválisa, de sajnos bár mindkét LG szép, egy ennél sokkal fontosabb területen alulmaradnak. Az iPhone annak idején a dizájnon kívül azzal villantott, hogy megrázóan könnyű volt kezelni. Míg korábban a legtöbb érintőképernyős mobilhoz kis érintőpálca kellett, addig az iPhone-t elég volt ujjal böködni, sőt, egy-egy suhintásra a különböző listák látványosan pörögtek le vagy fel a képernyőn. Na, ezt próbálta az LG is megcsinálni, hát innen jelezném, hogy nem igazán sikerült.

Tovább