8,6 millió dollárra büntettek egy videojátékos csalót

2017.04.04. 16:13

A Blizzard úgy döntött, a törvény erejével lép föl azokkal szemben, akik tisztességtelen előnyökhöz akartak jutni a cég játékaiban. A World of Warcraft, a Starcraft és az Overwatch fejlesztői beperelték a német Bosslandet, akik csalásra alkalmas szoftvereket árultak Blizzard-játékokhoz.

A Blizzard azzal érvelt, hogy a Bossland engedély nélkül módosította a játékaikat. A törvény nekik adott igazat: a kaliforniai bíróság 8,6 millió dollárra büntette a Bosslandet. Az ítélet indoklása szerint 42818 ízben sértettek meg szerzői jogokat. A Bossland olyan programokat árult, amikkel bele lehetett nyúlni a Blizzard játékaiba, és így tisztességtelen előnyhöz juthattak.

Az ítéletet további perek követhetik az Egyesült Királyságban és Németországban. A Bossland próbálta az Egyesült Államokban elsimítani az ügyet, de a tárgyaláson nem védekezett. A 8,6 millió dolláros bírságon kívül 177 ezer dollár perköltséget is meg kell fizetniük.

A Bossland hekkje tönkreteszi a Blizzard-játékok integritását, ezáltal elidegeníti és zavarja a szabályosan játszókat, ami a bevételt a Blizzardtól az alperesekhez csatornázza át.

– áll a Blizzard indoklásában. A Bossland eszközeivel a felhasználók láthatták a másik játékos pozícióját és életerjét a pályán, több más információval együtt.

Mivel ezek a szoftverek átírják a játék néhány paraméterét, a fejlesztők nem tudják finomítani (balanszolni) a játékmechanikát, és a tisztességtelen előnyhöz jutók az összes játékos élményét tönkreteszik. Az Overwatchhoz hasonló kompetitív játékokat pedig nemcsak szórakozásból, hanem e-sportként, nem ritkán pénzért játsszák, és a csalások az egész koncepciót alááshatják.  • Hírek
  • Hírek