Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Vizet szivattyúz a játszótér

2009.03.09. 09:01 Módosítva: 2009.03.09. 09:37
Az emberiség energiaproblémáit egyre több olyan megoldás próbálja enyhíteni, ami az emberi erőt használja fel áramtermelésre. Létezik már áramfejlesztő kondigép és vizet szivattyúzó játszótér is.

A fosszilis tüzelőanyagok végessége, az üvegházhatás, a gazdasági válság mind olyan tényezők, amelyek ösztönzik a megújuló energiaforrásokra épülő fejlesztéseket. Ezek között akadnak meghökkentő tervek, ilyen az áramot termelő autópálya, vagy például azok a találmányok, amelyek az emberi izomerőt használják. A LiveScience ezekből gyűjtött össze néhány példát.

A gondolat nem új, kézi tekeréssel működtethető telefon- és laptoptöltőről már többször hírt adtunk, és hasonló elven működik az oregoni Portland egyik konditerme is. A Green Microgymben hat szobabiciklit és egy ellipszisgépet alakítottak át úgy, hogy használat közben áramot termeljenek. A konditerem tulajdonosa, Adam Boesel szerint egy átlagos gyakorlattal 60 wattot lehet termelni a gépen. A gépeken termelt energiát a konditerem egyéb berendezéseinek működtetésére fordítják vissza, így a létesítmény áramfogyasztása a felére csökkent, amióta a speciális bicikliket üzembe helyezték.

Generátoros forgóajtó

Egy másik megfigyelhető trend, hogy a közlekedésben érintett vállalatok befogják az utasokat az energiatermelésbe. Nemrég hírt adtunk arról, hogy egy japán metróban taposással termelnek energiát, de Európában is elkezdtek már ilyen megoldásokkal próbálkozni.

A holland Driebergen-Zeist-i vasútállomáson például a létesítmény forgóajtóira szereltek áramgenerátort. Az ajtókat ugyan így nehezebb tolni, de a megoldást fejlesztő cég, a Boon Edam vezetője szerint eddig még senki nem panaszkodott. Egyetlen személy annyi áramot termel az ajtón áthaladva, amennyi elegendő ahhoz, hogy egy 50 wattos izzó egy másodpercig égjen, és sok kicsi sokra megy: egy év alatt az állomás forgalma nagyjából 50 kilowattóra energiát fog termelni, ami nagyjából 5 átlagos amerikai háztartás fogyasztását fedezi.

A gyerekjátékok is egyre többször kapnak helyet a zöld technológiákban. Több olyan generátoros jojó van piacon, amivel mp3-lejátszókat vagy telefonokat lehet tölteni. Hasonló mintára a fejlődő országokban kezdenek elterjedni olyan töltők, amiket be kell rántani, mint egy csónakmotort, a felhasználó így termelhet velük áramot. A fejlődő országokban egyébként is szívesen alkalmaznak embermeghajtású eszközöket. Több afrikai játszótéren például a körhintákat összekötötték a helyi vízvezetékrendszerrel: amikor a gyerekek pörögnek a körhintán, egyben friss vizet is szivattyúznak. Több mint ezer ilyen hinta található a kontinensen.  • Vennék
  • Hírek