István, Vajk
17 °C
34 °C

Elkészült a nyomtatható villanykörte

2008.03.17. 08:02
A General Electric kutatólaborjában elkészült a világ első nyomtatott OLED-kijelzője. A gyártási módszer olcsó, így az új technológia tévékben és más elektronikai kütyükben is elterjedhet.

Régi ígéret, hogy majd a szerves fénykibocsátó dióda, az úgynevezett OLED menti majd meg a kijelzők iparágát, de most még elég kevés termékben használják a technológiát. A Sony tavaly év végén mutatott be egyetlen aprócska OLED-tévét, és ezen kívül még néhány drágább mobilnak van színes OLED-kijelzője.

A kijelzők következő generációjához most egy lépéssel közelebb kerültünk, a General Electric ugyanis bemutatott egy nyomtatott OLED-kijelzőt, amely elég olcsón legyártható. A vállalat az Ecomagination kezdeményezés részeként foglalkozik az OLED-technológiával, elsősorban azért, hogy a kevés elektromos áramot fogyasztó, hajlékony és vékony kijelzőkkel válthassa le az izzószálas fényforrásokat, írja a Cnet.

A GE által bemutatott kijelzők hasonló technológiával készültek, mint az újságok, és ez jelentősen csökkentheti az előállítás költségét. Egyes napelemgyártó cégek is használják ezt a gyártási módszert. A Cnet szerint GE abban reménykedik, hogy az OLED-fényforrások már 2010-ben a boltok polcaira kerülhetnek.