Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Elkészült a nyomtatható villanykörte

2008.03.17. 08:02
A General Electric kutatólaborjában elkészült a világ első nyomtatott OLED-kijelzője. A gyártási módszer olcsó, így az új technológia tévékben és más elektronikai kütyükben is elterjedhet.

Régi ígéret, hogy majd a szerves fénykibocsátó dióda, az úgynevezett OLED menti majd meg a kijelzők iparágát, de most még elég kevés termékben használják a technológiát. A Sony tavaly év végén mutatott be egyetlen aprócska OLED-tévét, és ezen kívül még néhány drágább mobilnak van színes OLED-kijelzője.

A kijelzők következő generációjához most egy lépéssel közelebb kerültünk, a General Electric ugyanis bemutatott egy nyomtatott OLED-kijelzőt, amely elég olcsón legyártható. A vállalat az Ecomagination kezdeményezés részeként foglalkozik az OLED-technológiával, elsősorban azért, hogy a kevés elektromos áramot fogyasztó, hajlékony és vékony kijelzőkkel válthassa le az izzószálas fényforrásokat, írja a Cnet.

A GE által bemutatott kijelzők hasonló technológiával készültek, mint az újságok, és ez jelentősen csökkentheti az előállítás költségét. Egyes napelemgyártó cégek is használják ezt a gyártási módszert. A Cnet szerint GE abban reménykedik, hogy az OLED-fényforrások már 2010-ben a boltok polcaira kerülhetnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?