Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Óriástévék a bűn városában

2008.01.05. 13:50
Jövő héten Las Vegasban negyvenegyedszer rendezik meg a világ legnagyobb és legjelentősebb hardverkiállítását, a Consumer Electronic Show-t. A január 7-től 10-ig tartó eseményt hagyományosan Bill Gates vezeti fel, a bemutatott újdonságok között lesz 150 inches plazmatévé és egy terabájtos laptop is.
Steve Jobs

A CES-t először 1967-ben rendezték meg New York-ban, aztán a hetvenes évek végétől kétszer is megtartották, júniusban Chicagóban, januárban Las Vegasban. 1995 óta csak Vegasban van CES, a felhajtás viszont évről évre nagyobb. Idén közel 200 ezer négyzetméteren majdnem háromezer kiállító mutatja be termékeit és a szórakoztatóelektronika új technológiáit – csinos hostesslányok (booth babe-ek), világsztárok (többek között Michael Douglas és Mary J. Blige) és Bill Gates garantálva (tizenkettedszer fogja ő tartani a nyitóbeszédet). Biztosan nem lesz ott viszont az Apple: Steve Jobs és cége évek óta nem vesz részt a rendezvényen, idén viszont megtette azt a szívességet, hogy saját kiállítását, a Macworld Expót nem a CES-sel egy időben, hanem utána, január 14-18. között rendezi meg.

1970-ben a CES-en mutatkozott be a videomagnó, de itt mutatták be például 1981-ben a cd-t, egy évvel később a tavaly huszonötödik születésnapját ünneplő Commodore 64-et, 1996-ban a dvd-t, 2001-ben pedig az Xboxot. Az előzetes sajtótájékoztatók alapján idén nagy technológiai áttörés legfeljebb a tévék terén várható, más szektorokban inkább a "nagyobb, hosszabb, vágatlan" receptet követik a gyártók. Persze a még nagyobb tévék, még élesebb kijelzők és még furmányosabb kütyük már elegek ahhoz, hogy érdemes legyen a CES-re látogatni – ahogy tavaly ott voltunk, idén is ott leszünk és helyszíni riportban meséljük el, 2008-ban mivel próbálnak elbűvölni bennünket az integrált áramkörök varázslói.

Tévés forradalom

A legnagyobb dobásokra a tévék és tévés kütyük gyártóinak standján számítunk. Az lcd és a plazma már régi játékosnak számítanak, kényelmesen lefedik a piac nagy részét, és a "mindig van egy nagyobb plazmatévé" ősi Jedi-közmondás is újfent igazolódik majd, amikor a Panasonic standján bemutatják az új, 150 inches modellt (a tavalyi CES-en még 108 inch volt a legnagyobb méret). A rivális cégek itt a fényerőn, az energiatakarékosságon és persze az áron igyekeznek javítani, nagy forradalmat már nem várhatunk e két technológiától.

Viszont először csodálhatjuk meg az első lézertévét, amit még 2007-re ígért a Mitsubishi és a Samsung. A készülékben lézerek állítják elő a képet, ami a gyártó szerint fényesebb és színesebb, mint a plazmáké, maga a technológia pedig energiatakarékosabb és olcsóbb. A szerves fénykibocsátó diódákkal működő OLED tévék is bizonyára képviseltetik majd magukat, és valószínűleg még mindig túl drágának bizonyulnak majd a többi készülékhez képest. Leginkább azonban a sed (surface-conduction electron-emitter display, felületvezető elektronkibocsátó kijelző) technológiát használó tévé debütálását várnánk, de valószínű ezt idén sem fogják bemutatni. A sed-képernyők képe veri a plazmákét, kontrasztaránya egy nagyságrenddel jobb és válaszidejük is figyelemre méltóan alacsony, miközben feleannyit fogyasztanak, mint a konkurensek. A sed piaci bevezetését eredetileg 2007 végére tették, de a fejlesztésben érintett két fél, a Canon és a Nano-Proprietary jogi problémák miatt már a tavalyi CES-en sem mutatta be a sed-et.

Drót nélkül, GPS-szel

Drótnélküli médialejátszó dobozokból, digitálistévé-konform okostelefonokból, palmtopokból és egyéb tévés mobilkütyükből valószínűleg több szakajtónyi figyel majd a kiállításon. Amerikában 2009-től már csak digitévé lesz, ezért a gyártók nagyon rámozdultak erre. A Sling Media például tévézésre is alkalmas videolejátszóval támad Blackberryre, HD-s médiadobozzal próbál utat találni a nappalinkba, a HP pedig drótnélküli set-top boxszal villant majd nagyot. A kocsiban használható szórakoztatóelektronikai kütyük között is több lesz idén az autós mobiltévé.

Apropó, autó. A GPS-navigációs megoldások hangvezérléssel és látványosabb megoldásokkal, például a könnyen felismerhető tájékozódási pontok 3D-s és/vagy fotórealisztikus megjelenítésével licitálnak majd egymásra (az iGO szoftvert fejlesztő magyar Nav N Go is kint lesz a CES-en). A GPS-t egyébként a mobiltelefonok mellett az új digitális kamerák is egyre többször kihasználják, ennek bizonyára lesz nyoma a kiállításon is.

Laptopháború

Mint rendesen, a laptopgyártók többsége is a CES-en mutatja majd be új modelljeit. A Delltől a vékony és könnyű Inspiron 1525 ígérkezik nagy dobásnak, a HP pedig több teljes szériát is bemutat majd. Ezek közül a 950 dollárért vesztegetett s3300f tűnik a legizgalmasabbnak a hibrid bluray/hddvd-lejátszójával, a nagyágyúk közül pedig a játékra is kiválóan alkalmas 20 inches HDX. A Lenovo a médialejátszásra optimalizált új IdeaPad gépeit állítja majd ki, az Asus pedig a skála egyik végén a filléres laptopnak is nevezett Eee PC-vel, a másik végén pedig az első egy terabájtos laptoppal próbálkozik majd. A hibridgépek közül pedig leginkább az E-lead 7 inches Noahpad gépe figyelemreméltó.

A digitális kamerák gyártóinak standjainál YouTube-os postolásra alkalmas, olcsó modellek dömpingjét vizionáljuk, a játékipar pedig ritkán szokott a CES-en nagyot villantani, amit az is mutat, hogy az előzetesekben a legnagyobb várható produkció az volt, hogy a Sony hordozható konzolja, a PSP támogatja majd a Skype-ot. Játékos énünket a CES-ről elmaradhatatlan játékrobotokkal és bizarr kütyükkel vigasztaljuk majd, például az iJ618B Karaoke Machine-nel, ami potom száz dollárért megvalósítja minden japán turista álmát, a zenelejátszóval kombinált hordozható karaokegépet.  • Eladnék
  • Hírek