Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

A plazma után itt a lézertévé

2006.10.13. 10:30
Egy ausztrál elektronikai cég vezetője a plazmatévék halálát jövendöli. Önbizalma oka egy új chip, amely 2007 karácsonyára már Mitsubishi és Samsung készülékeiben kerül a piacra.

Tanuljuk meg a szót: lézertévé. Az új televízió prototípusa már létezik, hála az ausztrál Arasor International vállalat optoelektronikai chipjének és a Szilikon-völgybeli Novalux cég lézerkivetítőjének. A készülék konstruktőrei azt állítják, hogy az új tévétípus feleannyiba kerül, mint a plazmatévé, viszont könnyebb, negyedannyi áramot fogyaszt, és sokkal jobb képet ad. "A jelenleg forgalomban levő tévéképernyők csak a szem által látható színek 30-35 százalékát tudják megjeleníteni. A lézertévé 90 százalékban ugyanazokat a színeket adja vissza, amit a szem lát" - nyilatkozta a Sydney Morning Heraldnak Jean-Michel Pelaprat, a Novalux igazgatója.

A vásárlók számára is elérhető első lézertévéket a Mitsubishi és a Samsung gyártja, és 2007 karácsonyán debütálnak majd. Pelaprat szerint át fogják rendezni a piacot: az igazgató azt jósolja, hogy 40 inch (körülbelül egy méter) képernyőátló alatt az LCD-tévék uralkodnak majd, fölötte a lézertévék, a plazmatévék pedig gyorsan eltűnnek a polcokról. Az optoelektronikai chipet egyébként nemcsak televíziókban tervezik alkalmazni. Az Arasor elképzelései szerint hamarosan olyan mobiltelefonok alkatrésze is lesz, amelyekkel képeket és videókat lehet majd vetíteni bármilyen felületre.