Edit
15 °C
29 °C

Jön a nanotévé

2006.10.03. 13:10
Jövőre megjelennek a SED technológiára épülő tévék, amelyek pont úgy működnek, mint a képcsövesek, de olyan vékonyak, mint a plazmák.

Áttörést ért el a Toshiba és a Canon a nanorészecskékre épülő SED tévék gyártásában, és ennek köszönhetően a jövő csúcstechnológiás kijelzője nem lesz sokkal drágább, mint az lcd. A megjegyezhetetlen nevű Surface-conduction Electron-emitter Display, azaz SED technológiáról annyit érdemes tudni, hogy pontosan úgy működik, mint a hagyományos képcsöves tévék kijelzői: elektronokat lőnek egy ernyőre, így jönnek létre a képek. Viszont nem egyetlen gigantikus elekronágyút használnak, hanem több ezer nanorészecskét, ezért a SED tévék sokkal vékonyabbak, mint a képcsövesek.

Csúcstechnika

Naoaki Umezura, a Toshiba SED specialistája a Cnet informatikai lapnak gyakorlatilag ódákat zengett a technológia előnyeiről. Például a SED képminősége is messze jobb, mint a plazmáé, mert a kontrasztaránya ötvenezer az egyhez, válaszideje meg alig egy ezredmásodperc, azaz nem jelenít meg szellemképeket, mint egyes lcd-k. A SED tévék feleannyi áramot fogyasztanak, mint egy plazmák, élettartamuk meg 30 ezer óra, nagyjából annyi, mint a hagyományos képcsöves tévéé.

Az új csúcstévé legkritikusabb tulajdonsága azonban nem a technikai paraméterek közt keresendő, hanem az árcédulán. Amikor a Toshiba és a Canon néhány évvel ezelőtt közös céget alapított a SED gyártására, akkor a plazma és az lcd sokkal drágább technika volt, és a SED egyáltalán nem lógott ki a sorból. Azóta azonban az lcd-tévék ára évente körülbelül 40 százalékkal csökkent, a plazma is olcsóbb lett, és az elemzők szerint ezzel a SED a padlóra került.

A gondok miatt a Toshiba és a Canon többször is elhalasztotta a SED piacra dobását: először 2006 márciusára ígérték, majd 2007 júliusára, végül 2007 vége az utolsó fix időpont. A Cnet információi szerint a most bejelentett áttörésnek köszönhetően - amiről semmit nem árult el a cég - a SED-nek versenyképes ára lesz, bármit is jelentsen ez. Mindenesetre nem árt tudni, hogy a tévék a minőségük miatt a prémium kategóriába tartoznak majd.

Óriástévé

Az első SED-tévék kijelzője 55 collos lesz, és eleinte csak Japánban lesznek kaphatók. A Toshiba a tévé prototípusát már bemutatta. Az eladásoktól függ, hogy a későbbiekben kisebb, vagy éppen még nagyobb SED kijelzők jelennek-e meg. Az első gyártósorról - ha elindul - havonta 65 ezer tévé gördülhet majd le, a kapacitás azonban bővíthető. A Toshiba és a Canon nem akarja más cégeknek eladni a technológia licencét.