Vilhelmina
10 °C
21 °C

Távoli jövő a digitális otthon

2006.07.21. 17:30
Hiába hallgatjuk évet óta, hogy milyen jó lesz az életünk a digitális otthonokban, az új technikák széles körű elterjedésére még sokat várnunk kell.

Évek óta azt suttogják a füleinkbe a világ vezető számítógépes cégei, hogy hamarosan digitális otthonokban lakunk majd. Erre azonban még elég sokat kell a várnunk, állítja John MacFarlane, az otthoni zenerendszereket gyártó Sonos vezérigazgatója. Szerinte az emberek egyszerűen nem készültek fel az új technikák befogadására, és maguk a technikák sem készültek fel a befogadtatásra.

Egyes szekértők szerint a letölthető tévéműsorok népszerűségének növekedésével egy időben arra is kialakul az igény, hogy az emberek a család bármelyik tévéjén megnézhessék a műsorokat. MacFarlane szerint azonban hiába tölt le több millió ember mp3 formátumú zenéket a számítógépére, és onnan az mp3-lejátszójára, az otthoni tévéhálózatok nem a következő egy-két évben, hanem csak a következő tíz-húsz évben terjednek majd el. Ennek legfőbb oka, hogy a mai drótnélküli hálózatokon a videók túl nagy sávszélességet lefoglalnak, és a következő, nagy sebességű wifi szabvány még nem alkalmas a tömeges elterjedésre, mondta el a szakértő a BBC-nek.

Zene minden fülnek

Alapvetően abból a feltételezésből indulnak ki a hardvergyártók, hogy az emberek nemcsak egyetlen árva lejátszón szeretnének zenét hallgatni, hanem lakásuk összes szobájában, ugyanakkor nem szívesen pakolnák tele a lakásukat hifitornyokkal. Pontosan erre nyújt megoldást a Sonos is. Az erősítővel egybeépített apró lejátszók könnyen elrejthetők a hangszórók közelében, és a segítségükkel bármelyik szobában meghallgatható ugyanaz a szám, mivel az egységek titkosított drótnélküli hálózaton (wifin) teremtenek kapcsolatot egymással, illetve a zenéket tároló fájlszerverrel.

Az Apple és a Microsoft is részt vesz a digitális otthonok felszerelésében. A FrontRow médialejátszó szoftverrel szinte központi szerepet kapott az Apple számítógépein a szórakoztatás, és a hifikre köthető Apple Airport Express segítségével a felhasználók wifin átsugározhatják a zenéiket a pécéjükről a hangszórókra. A Microsoft Xbox 360 játékkonzol, amely általában a tévé és az erősítők közelében kap helyet, szintén le tudja játszani pécéről átsugárzott zenéket.

Természetesen a mobilgyártók is próbálnak részt venni a buliban, és készülékeik nem csak hordozható zenelejátszóként funkcionálnak. A Sony Ericsson mobilok bluetooth elérést használó rádiós távirányítójával irányítani lehet a Windows Media Player zenelejátszót, és ugyanerre képes a Nokia N80 is. Ez utóbbi azonban gyorsabb és nagyobb hatótávolságú wifin csatlakozik a pécére (routeren vagy jelismétlőkön át is működik), és a hálózaton át akár digitális fényképeket is meg tud jeleníteni a számítógép monitorán, vagy egy kompatibilis tévén.

Hiányozó alapok

Gondot okoz, hogy a digitális otthonok kiépítéséhez először egy teljes otthoni adathálózatra van szükség, amelyre a különféle eszközök rácsatlakozhatnak. Azonban még a fejlett Egyesült Államokban is csupán az otthonok egyhatodában van ilyen hálózat, derül ki a Forrester Research egyik korábbi jelentéséből. Ráadásul ezek többségén csak fájlokat és nyomtatókat kötnek össze egymással, illetve szélessávú internetelérést osztanak meg. A BBC cikke szerint az otthoni hálózattal rendelkezők körében csak minden ötödik ember hallgat hálózaton át sugárzott zenét. Akinek meg nincs otthoni hálózata, azok közül minden hatodik ember azzal magyarázta a hiányt, hogy nem tudja mi az, és mire jó.